Συνεχίζεται η ψηφιακή επανάσταση στο Δημόσιο που βελτιώνει την καθημερινότητα των πολιτών, με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να σχεδιάζει την ψηφιοποίηση των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων, έκδοσης άυλου διαζυγίου και παροχή συμβολαιογραφικών εξουσιοδοτήσεων με ένα... κλικ.
Οι νέες αυτές υπηρεσίες αναμένεται το προσεχές διάστημα να τεθούν στη διάθεση των πολιτών, ενώ έρχονται να συμπληρώσουν την ψηφιακή διαδικασία πρόσληψης των εκπαιδευτικών και τη βεβαίωση γνησίου της υπογραφής.
H διαδικασία για το άυλο συναινετικό διαζύγιο προβλέπει την εκκίνηση της διαδικασίας από έναν εκ των δύο δικηγόρων, ο οποίος συνδέεται στην εφαρμογή με τους κωδικούς taxisnet, εισάγοντας τα παρακάτω στοιχεία:
- Τον αριθμό, τόμο, έτος της Ληξιαρχικής Πράξης Γάμου, τον κωδικό του ληξιαρχείου που το εξέδωσε και το επώνυμο ενός εκ των συζύγων. Εναλλακτικά, είτε τα ΑΦΜ, είτε τους ΑΜΚΑ των δύο συζύγων, αλλά και τα επώνυμα και τα emails των δύο συζύγων. Η εφαρμογή θα ανακτά αυτόματα τα παρακάτω στοιχεία από το αντίστοιχο Webservice του Μητρώου των Πολιτών
- Στοιχεία του κάθε συζύγου (Ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ)
- Είδος γάμου (πολιτικός/θρησκευτικός/πολιτικός με ιερολόγηση, τόπος και ημερομηνία τέλεσής του). Σημειώνεται πως οι πολιτικοί γάμοι με ιερολόγηση θα χειρίζονται από την εφαρμογή ως θρησκευτικοί γάμοι.
- Αριθμός τέκνων που τυχόν έχουν οι σύζυγοι με τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, ημερομηνία Γέννησης)
Στην τελική φάση της διαδικασία το διαζύγιο βρίσκεται στο…tablet ή το laptop ή ακόμη και το κινητό των ενδιαφερομένων.
Οι νέες αυτές υπηρεσίες που δρομολογούνται πλαισιώνουν τη βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής, εξουσιοδοτήσεις και υπεύθυνες δηλώσεις που γίνονται ψηφιακά, όπως και τη διαδικασία πρόσληψης των εκπαιδευτικών.
Το προσεχές διάστημα αναμένεται να είναι προσβάσιμη από τους πολίτες υπηρεσία που τους επιτρέπει να βάζουν ηλεκτρονικά την υπογραφή τους σε έγγραφα, με οποιοδήποτε περιεχόμενο. Στην ουσία οι πολίτες θα σκανάρουν το έγγραφο και θα το επισυνάπτουν, ενώ θα εισέρχονται στην πλατφόρμα με τους κωδικούς τους στο Taxisnet και θα επιλέγουν τα σημεία στα οποία επιθυμούν να θέσουν την υπογραφή τους.
Η τελική διαδικασία προβλέπει αποστολή εντός λίγων λεπτών του εγγράφου στο κινητό του πολίτη, ενώ με αυτό τον τρόπο αποσυμφορίζονται τα ΚΕΠ. Την ίδια στιγμή η ηγεσία του αρμόδιου υπουργού προχωρά στην ψηφιοποίηση διαδικασιών που γίνονται ενώπιον συμβολαιογράφων, όπως είναι το διαζύγιο, οι δηλώσεις και εξουσιοδοτήσεις για τη μεταβίβαση ακινήτου.
Η δεύτερη τομή που εισάγεται αφορά στον διορισμό εκπαιδευτικών. Πριν τις νέες διαδικασίες ο κάθε αναπληρωτής έπρεπε να ψάχνει στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΙΘ ή σε ιδιωτικές ιστοσελίδες εκπαιδευτικού περιεχομένου για να ενημερωθεί αν προσλαμβάνεται. Τώρα, λαμβάνει προσωπικό SMS από την Ελληνική Κυβέρνηση για τον διορισμό του.
Πριν τη σημαντική αυτή ψηφιακή δυνατότητα, η αναζήτηση κενών σχολικών μονάδων πραγματοποιούνταν στις ιστοσελίδες των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, ο ενδιαφερόμενος συμπλήρωνε την αίτηση και την έστελνε. Το αποτέλεσμα ήταν κάθε Διεύθυνση Εκπαίδευσης να αντιμετώπιζε τις διαδικασίες με το δικό της τρόπο.
Σήμερα, υπάρχει σύνδεση σε ενιαία πλατφόρμα που εμφανίζει στον ενδιαφερόμενο μόνο τα κενά που τον αφορούν, για τα οποία κάνει άμεση δήλωση - αίτηση προτίμησης σχολικών μονάδων. Οι αλλαγές αφορούν και τα αποτελέσματα της τοποθέτησης των εκπαιδευτικών. Πριν τη σημαντική μεταρρύθμιση γίνονταν χειροκίνητη εκτέλεση του αλγόριθμου τοποθέτησης, ενώ σήμερα γίνεται ψηφιακά και ενιαία για όλη τη χώρα.
Τέλος, όλες οι ενέργειες όπως σύμβαση εργασίας, αναγγελία πρόσληψης στην «Εργάνη» και δημοσίευση στη «Διαύγεια» γίνονταν χωριστά για έναν – έναν αναπληρωτή. Πλέον, η σύμβαση εργασίας, η αναγγελία πρόσληψης στην «Εργάνη» και η δημοσίευση στη «Διαύγεια» γίνονταν μαζικά και αυτοματοποιημένα.