Το βατερλό της κυβέρνησης στο ζήτημα της ανεργίας αναδεικνύουν τα στοιχεία της Εργάνης για το Δεκέμβριο. Τα στοιχεία για τους δηλωμένους ανέργους δείχνουν ότι αυτοί ανήλθαν σε 1.116.816 άτομα, καταγράφοντας αρνητικό ρεκόρ όλων των εποχών, όπως επισημαίνει ο τομεάρχης Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βρούτσης.
Τα νούμερα καταρρίπτουν την εικόνα που επιχειρεί εδώ και πολλούς μήνες να περάσει η κυβέρνηση ότι η ανεργία μειώνεται και ότι αυτό αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα «success stories» της πολιτικής της, καθώς τα νούμερα για τον Δεκέμβριο του ίδιου του ΟΑΕΔ αποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο κατά 18.379 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο του ίδιου έτους και κατά 46.154 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2017.
Το αρνητικό αυτό ρεκόρ καταγράφεται για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, καθώς οι άνεργοι τον Νοέμβριο του 2018 είχαν αυξηθεί κατά 86.168 σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2018 και κατά 54.955 σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2017.
Στην πράξη τα παραπάνω στοιχεία του ΟΑΕΔ καταγράφουν μια αντίστροφη της τάσης μείωσης της ανεργίας, όπως αυτή υπήρχε τους προηγούμενους μήνες, και η οποία ούτως ή άλλως οφείλονταν στα μηνιάτικα των 300 και 400 ευρώ, δηλαδή στην έκρηξη των ευέλικτων μορφών απασχόλησης.
Τα στοιχεία ωστόσο του Δεκεμβρίου δείχνουν ότι παρά την έξαρση της μερικής απασχόλησης και το γεγονός ότι πάνω από 600.000 άνθρωποι, κυρίως νέοι, εργάζονται με ευέλικτες μορφές απασχόλησης, τελευταίως η ανεργία, και κυρίως αυτή των νέων και των γυναικών, επανέρχεται σε προηγούμενα υψηλά ποσοστά.
Σύμφωνα με τον Γ. Βρούτση, το Δεκέμβριο η μερική απασχόληση ανήλθε στο ιλιγγιώδες 56,22%, ενώ η αποκλιμάκωση της ανεργίας να συντελείται σήμερα με:
1. Χαμηλούς ρυθμούς, καθώς η ανεργία αναμένεται να κλείσει για το 2018 σε ποσοστό τουλάχιστον 19%, ενώ θα έπρεπε να κλείσει, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ), στο 15%.
2. Ευέλικτες μορφές απασχόλησης, κάτι που επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ από την 1/1/2015. Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης επικρατούν πλήρως της πλήρους απασχόλησης.
3. Χαμηλούς μισθούς, κάτι που επιβεβαιώνεται αφενός από τα στοιχεία του ΕΦΚΑ όπου 1 στους 3 εργαζόμενους αμείβεται με μισθό 319 ευρώ και αφετέρου από την έκθεση του ILO που έδειξε ότι στη χώρα μας το 2017 οι μισθοί μειώθηκαν κατά 3,5% η οποία είναι και η χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη. Αντίθετα το 2014 είχαμε αύξηση μισθών κατά 1,9%.
4. Διαρροή στο εξωτερικό εκατοντάδων χιλιάδων νέων (brain drain), φαινόμενο που εντάθηκε τα 5 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Έξαρση γνωρίζουν οι δουλειές «λάστιχο»
Όσο για τη μερική απασχόληση, έχει πάρει κεφάλι από την πλήρη απασχόληση εδώ και χρόνια και κάθε μήνα η διαφορά μεγαλώνει. Τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη για το 11μηνο δείχνουν ότι το 54,67% των νέων θέσεων εργασίας ήταν μερικής απασχόλησης, δηλαδή για δουλειά «λάστιχο». Αντίστοιχα, οι προσλήψεις για πλήρη εργασία περιορίστηκαν στο 45,33% του συνόλου. Μάλιστα τον Νοέμβριο σχεδόν 6 στις 10 νέες θέσεις αφορούσαν μερική απασχόληση (58,05%)
Σημειωτέον ότι έως το τέλος του 2014, η πλήρης απασχόληση κυριαρχούσε ακόμη έναντι των ευέλικτων μορφών. Από το 2015 και μετά, για πρώτη φορά, η σχέση αυτή ανατράπηκε πλήρως, με τη μερική και εκ περιτροπής εργασία να παίρνει κεφάλι, και τις προσλήψεις να φτάνουν το 55%, έναντι 45% εκείνων με πλήρη απασχόληση, τάση που έκτοτε παγιώθηκε.
Τη χαριστική βολή έδωσε η μαζική επιβολή νέων φόρων και η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, που έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ, φέρνοντας την Ελλάδα, στη θέση του πρωταθλητή μεταξύ των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ τη διετία 2015-2016.
Το λογαριασμό φυσικά πληρώνουν περισσότερο όσοι εργάζονται με ευέλικτες μορφές, οι οποίες έχουν σπάσει όλα τα ρεκόρ, όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα για τη διακύμανση των μορφών απασχόλησης το α' εξάμηνο των τεσσάρων τελευταίων ετών.
Γιώργος Φιτνικάκης