Μέτρα για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις σχεδιάζει η Ευρώπη, ενώ το Eurogroup θα ανακοινώσει την αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας. Τα μέτρα για τις επιχειρήσεις, εκτός από την αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, που αναμένεται να δημιουργήσουν μεγάλο πρόβλημα στον προϋπολογισμό, θα προβλέπουν άτοκα δάνεια αλλά και άμεσες ενισχύσεις, οι οποίες αναμένεται να εξειδικευθούν τις προσεχείς μέρες.
Όπως όλα δείχνουν, ο τουρισμός φέτος θα γνωρίσει την μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων πολλών ετών . Ακόμα και στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων ο τουρισμός ήταν αυτός που κινούσε την οικονομική δραστηριότητα. Πλέον και ο τουρισμός έχει μπει στο μάτι της νόσου με αποτέλεσμα τα πράγματα να δυσκολεύουν για την ελληνική οικονομία. Αεροπορικές εταιρείες, ο κλάδος της ναυτιλίας αναμένουν τεράστια συρρίκνωση και είναι άγνωστο πόσο θα «χτυπηθούν» οι τράπεζες. Πλέον στις συζητήσεις έχει επανέλθει το σενάριο μίας ακόμη ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων. Το μόνο θετικό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι υπάρχει το μαξιλάρι των 32-33 δισ. ευρώ το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την στήριξη του τραπεζικού τομέα.
Το σημαντικό είναι ότι η Γερμανία φαίνεται ότι βγάζει από τα ταμεία της 500 δισ. ευρώ για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Ανάλογη στάση αναμένεται να τηρήσει και υπουργός Οικονομικών Ολ. Σολτς. Επί της ουσίας αυτό που επιθυμούν οι περισσότερες χώρες είναι η αναστολή του συμφώνου σταθερότητας χωρίς αστερίσκους.
Η Ελλάδα από την πλευρά της θα προσέλθει στο Eurogroup ευελιξία με τις δαπάνες και μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα. Όπως προαναφέρθηκε το βασικό θέμα της συνόδου θα είναι η χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας, των κανόνων που ελέγχουν τη δημοσιονομική πολιτική και με βάση το Σύμφωνο αφήνουν ένα παράθυρο δυνατότητας παρεκκλίσεων από το κεντρικό πλαίσιο σε περίπτωση που ένα ή περισσότερα κράτη-μέλη αντιμετωπίζουν «εξαιρετικές περιστάσεις» τις οποίες δεν μπορούν να ελέγξουν.
Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα ζητήσει τα εξής:
1. Την εξαίρεση των δαπανών έκτακτης ανάγκης από τους όρους της ενισχυμένης εποπτείας.
2. Την εξαίρεση των δαπανών για το προσφυγικό από τις μετρήσεις για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
3. Τη μείωση των στόχων του 3,5% του ΑΕΠ στα πρωτογενή πλεονάσματα.
Τα ελληνικά αιτήματα θα συνοδευτούν από ένα αναλυτικό και πλήρως τεκμηριωμένο κοστολόγιο για τις ζημιές που υφίστανται νευραλγικοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας από τον κορονοϊό, καθώς και από την έκθεση για τις επιπτώσεις στη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους που συνέταξε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).
Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η συγκρότηση κοινού μετώπου στο Eurogroup με χώρες του Νότου, όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία, που έχουν αποδεκατιστεί από τις εξελισσόμενες παρενέργειες της νόσου.