Της Αντιόπης Σχοινά
Εδώ και ένα χρόνο η Θεσσαλονίκη έχει τη δική της «Άλη» μπύρα. Μια μπύρα που αποτελεί την πραγμάτωση του ονείρου μιας ομάδας τεσσάρων φίλων για τη δημιουργία φρέσκιας μπύρας που «γεννήθηκε» για να εκπροσωπεί την μπύρα στη Θεσσαλονίκη αλλά επεκτείνεται σταδιακά σε όλη την Ελλάδα.
Το όνομα…
Άλη σημαίνει περιπλάνηση. Είναι η περιπλάνηση του αλήτη, δηλαδή του ελεύθερου ανθρώπου που τολμά, ρισκάρει, μάχεται, δε συμβιβάζεται, αναθεωρεί αναζητώντας διαρκώς νέες εμπειρίες και ιδέες. «Άλη είναι η δική μας περιπλάνηση, είναι η γεύση και τα αρώματα που μας συντροφεύουν. Είναι μία περιπλάνηση στον κόσμο της μπύρας», δηλώνουν οι τέσσερις φίλοι και αυτοσυστήνονται στο Liberal.
Η ταυτότητα των «4»
«Είμαστε ο Αντώνης Μουστάκας, ο Νίκος Ρόιδος, ο Θωμάς Ευαγγελόπουλος και, η Λίνα Δόμβρου. Είμαστε φίλοι και συμφοιτητές από τα χρόνια των σπουδών μας στη Θεσσαλονίκη. Ο Αντώνης είναι χημικός και οι υπόλοιποι είμαστε Γεωπόνοι - Τεχνολόγοι τροφίμων.
(Φωτ.: Από αριστερά, Θωμάς Ευαγγελόπουλος, Αντώνης Μουστάκας, Νίκος Ρόιδος και Λίνα Δόμβρου.)
Η ιδέα και η δημιουργία της Μικροζυθοποιίας Θεσσαλονίκης
Η ιδέα της Άλη προέκυψε πριν από αρκετά χρόνια, κατά τη διάρκεια των σπουδών μας. Τα ερεθίσματα που πήραμε κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών μας σπουδών στην Ολλανδία ήταν η αρχή για να μας μπει το μικρόβιο! Σιγά σιγά ανακαλύψαμε τους διάφορους τύπους μπύρας, την έννοια και την κουλτούρα της μικροζυθοποιίας, αρχίσαμε να πειραματιζόμαστε δοκιμάζοντας συνταγές σε επίπεδο σπιτικής ζυθοποίησης, μέχρι που ήρθε και η ιδέα της Άλη.
Στα μετέπειτα χρόνια, ο καθένας μας ακολούθησε τη δική του πορεία και απέκτησε διαφορετική εργασιακή εμπειρία στο κομμάτι των τροφίμων & ποτών. Ταξιδέψαμε πολύ, εργαστήκαμε στο εξωτερικό, ήρθαμε σε επαφή με νέα ερεθίσματα και τελικά ο συνδυασμός των εμπειριών αυτών και η κοινή μας αγάπη για την μπύρα οδήγησαν στο να φτιάξουμε το δικό μας ζυθοποιείο, στην πόλη μας, τη Θεσσαλονίκη, και έτσι να ξεκινήσουμε το κοινό μας ταξίδι. Η Μικροζυθοποιία Θεσσαλονίκης είναι η πρώτη μικροζυθοποιία στη Θεσσαλονίκη.
Είμαστε και θα παραμείνουμε μικροί, επειδή θέλουμε να παράγουμε αλη-θινή μπύρα! Η Άλη είναι η μπύρα μας».
- Ο Αντώνης Μουστάκας περιγράφει τα βασικά στοιχεία για την παραγωγή της Άλη και δίνει το στίγμα για την επέκταση των σημείων πώλησης και αν αυτό αποτελεί επιδίωξη.
«Σκοπός μας μέσα από κάθε μπύρα που παράγουμε στο ζυθοποιείο μας είναι να έχουμε ένα απολαυστικό γευστικό αποτέλεσμα. Θέλουμε κάθε συνταγή μας να διακρίνεται για τη γεύση της, τα αρώματά της και όλα τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που θα την ξεχωρίσουν και θα την αναδείξουν.
Για να πετύχουμε όλα τα παραπάνω, η μπύρα Άλη, ανεξάρτητα από τον τύπο της, είναι πάντα απαστερίωτη και αφιλτράριστη.
Η παραγωγή μας έχει μία δυναμικότητα 8 τόνων ανά μήνα και αυτήν τη στιγμή μοιράζεται στις δύο σταθερές μας συνταγές Άλη Weiss & Άλη ΙPA.
Θέλουμε να διατηρήσουμε ένα τοπικό χαρακτήρα ως ζυθοποιείο. Πιστεύουμε πως οι μικρές ζυθοποιίες πρέπει να έχουν τοπικό κατά κύριο λόγο χαρακτήρα και θεωρούμε πως η πόλη μας μπορεί να υποστηρίξει και να συντηρήσει ένα τέτοιο εγχείρημα. Βάσει αυτής της λογικής, έχουμε επικεντρωθεί αρχικά στην ανάπτυξή και εδραίωσή μας στη Θεσσαλονίκη. Είναι πολύ ωραίο κάθε περιοχή να έχει τα δικά της προϊόντα που την διαφοροποιούν και έτσι θέλουμε να είναι και για την Άλη, να είναι η μπύρα της Θεσσαλονίκης.
Βέβαια, μετά από έναν χρόνο παρουσίας της Άλη στην αγορά, η απήχηση είναι μεγάλη και έτσι τα σημεία πώλησης έχουν εξαπλωθεί στους γύρω νομούς αλλά και στην Αθήνα. Όλη βέβαια η ανάπτυξη γίνεται με σταθερά και μικρά βήματα και πάντα με επιλογή αξιόπιστων συνεργατών».
- Την εντοπιότητα της Άλη περιγράφει και ο Θωμάς Ευαγγελόπουλος, αναφερόμενος και στα πρώτα γενέθλια της.
«Πριν μια βδομάδα η Άλη έκλεισε τον πρώτο της χρόνο στην αγορά. Η χαρά και η ικανοποίηση για εμάς είναι διπλή, γιατί από τη μια βλέπουμε το εγχείρημά μας να προχωράει και από την άλλη ότι ο κόσμος έχει αγαπήσει την Άλη. Χαρακτηριστικό είναι ένα σχόλιο ενός πελάτη μας προχθές ο οποίος απορούσε για τη μεγάλη αναγνωρισιμότητα της Άλη ενώ είναι τόσο καινούριο προϊόν. Νομίζω αυτό τα λέει όλα.
Ανέφερε και παραπάνω ο Αντώνης ότι θα θέλαμε να διατηρήσουμε κυρίως ένα τοπικό χαρακτήρα. Πρώτος στόχος, λοιπόν, είναι η Άλη να γίνει η μπύρα της Θεσσαλονίκης και να βρίσκεται σε όσα περισσότερα σημεία πώλησης γίνεται.
Θέλουμε ο κόσμος να αγαπήσει την «craft» μπύρα και από την πλευρά μας προσπαθούμε μέσα από εκπαιδεύσεις, περιηγήσεις, εκδηλώσεις να επικοινωνήσουμε αυτό που κάνουμε.
Φυσικά, σαν μικροζυθοποιείο, θέλουμε να «παίζουμε» με νέες συνταγές και ανά τακτά χρονικά διαστήματα να βγάζουμε νέα προϊόντα στην αγορά, όπως αυτήν τη στιγμή που κυκλοφορεί η επετειακή μας Άλη Red Ale (φωτ.), για τον πρώτο χρόνο περιπλάνησης!
- Την ιστορία της ομάδας και τους συνεκτικούς ιστούς περιγράφει ο τρίτος της παρέας που κάνει την μπύρα προϊόν γευσιγνωσίας με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη, ο Νίκος Ρόιδος.
«Είμαστε 3 γεωπόνοι - τεχνολόγοι τροφίμων και ένας χημικός. Οπότε εξ'' ορισμού ο χώρος των τροφίμων και ποτών είναι το γνωστικό μας αντικείμενο.
Στη διάρκεια των μεταπτυχιακών μας σπουδών στην Ολλανδία είδαμε πως η μπύρα είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που είχαμε συνηθίσει έως τότε στην Ελλάδα. Όχι ένα ποτό - αναψυκτικό που πίνεται παγωμένο το καλοκαίρι, αλλά ένα ποτό με χαρακτήρα, γεύσεις και ποικιλία αρωμάτων. Έτσι ανακαλύψαμε έναν νέο τότε κόσμο για εμάς, τον κόσμο της μπύρας.
Από εκεί και πέρα εθιστήκαμε και, εκτός από το να ανακαλύπτουμε δοκιμάζοντας τις διάφορες μπύρες, ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε μπύρα στην κουζίνα μας. Το μικρόβιο είχε μπει για τα καλά και σιγά σιγά καλλιεργήθηκε η ιδέα να στήσουμε το ζυθοποιείο μας στη Θεσσαλονίκη.
Αυτό φυσικά δεν έγινε από τη μία μέρα στην άλλη. Πειραματιστήκαμε έντονα, εκμεταλλευτήκαμε κάποια προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Erasmus for Young Enterpreneurs), εργαστήκαμε σε μικρά ζυθοποιεία στο εξωτερικό (εγώ στην Ολλανδία και ο Αντώνης στην Αγγλία) και στη συνέχεια επιστρέψαμε στην Ελλάδα, προκειμένου να ξεκινήσουμε να υλοποιούμε το όνειρό μας.
Σε όλο αυτό το διάστημα της ζύμωσης της ιδέας, καθένας από εμάς περιπλανήθηκε σε διαφορετικά μονοπάτια, απέκτησε ποικίλες εμπειρίες και ο συνδυασμός όλων αυτών είναι το αποτέλεσμα της Μικροζυθοποιίας Θεσσαλονίκης και της Άλη».
- Η Λίνα Δόμβρου μιλά για το στήσιμο της εταιρείας και για την επόμενη μέρα την οποία η ομάδα έχει σχεδιάσει με βάση ένα και μόνο στόχο:« Θέλουμε να μάθει ο κόσμος την Άλη και να την αγαπήσει».
«Για το στήσιμο της εγκατάστασης χρηματοδοτηθήκαμε από το ΕΣΠΑ, μέσω του προγράμματος «Ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου-Υπηρεσιών στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013», με επιχορήγηση γύρω στις 80.000€. Το κόστος της συνολικής επένδυσης ανέρχεται στις 200.000€. Σε περίπτωση επέκτασης, έχει γίνει μελέτη και πρόβλεψη έτσι ώστε να μπορεί να γίνει ομαλά και εύκολα».
Η ίδια κάνει και αναφορά και στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν καθημερινά, οι οποίες όμως δεν είναι ικανές να κάμψουν τη θέλησή τους και να αφήσουν το όραμα τους.
«Στην Ελλάδα δυστυχώς το επιχειρείν είναι μία έννοια μάλλον κακή! Μάλλον θεωρείται παραβατικό να θέλει κάποιος να προκόψει στον τόπο του.
Συναντήσαμε και συναντάμε πολλά προβλήματα και τρικλοποδιές καθημερινά, αλλά ήμασταν προετοιμασμένοι από την αρχή, οπότε προσπαθούμε κάθε φορά να τα αντιμετωπίσουμε και να επικεντρωθούμε στην παραγωγή μας και στο προϊόν μας».
Στόχος της ομάδας είναι: «να διαδώσουμε την κουλτούρα της μπύρας στην Ελλάδα αλλά και την έννοια της μικροζυθοποιίας. Επιθυμούμε να «εκπαιδεύσουμε» το κοινό σχετικά με την μπύρα και να το μυήσουμε σε νέες γεύσεις και αρώματα. Θέλουμε να αναζητήσουμε και να περιπλανηθούμε όλοι μαζί σε αυτόν τον υπέροχο κόσμο της μπύρας. Φυσικά, θα προσπαθούμε συνεχώς να εισάγουμε νέα προϊόντα στην γκάμα μας και να ψάχνουμε ξεχωριστές γεύσεις», καταλήγουν οι τέσσερις φίλοι και συνεργάτες.
ΑΛΗ... ΤΕΥΟΝΤΑΣ!
Τα σημεία διάθεσης
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ