Για τον κίνδυνο μεγάλης υποβάθμισης του ελληνικού ακτοπλοϊκού στόλου μέσω της πώλησης των πλέον σύγχρονων πλοίων από τις εταιρείες ώστε να καταφέρουν να επιβιώσουν μίλησε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας Μιχάλης Σακέλλης σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα.
Ο κ. Σακέλλης τόνισε ότι για να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος χρειάζεται να υπάρξει ένα επαρκές πρόγραμμα στήριξης του κλάδου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κατάρρευση της κίνησης και των εσόδων λόγω της πανδημίας. Ο ίδιος επισήμανε ότι το 2020 οι ζημιές των ακτοπλοϊκών εταιρειών ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ η οικονομική ενίσχυση από το κράτος φτάνει μόλις στα 17 εκατ. ευρώ.
Οι εταιρείες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης καθώς ύστερα από τη 10ετή δημοσιονομική κρίση ήρθε να προστεθεί η κρίση της πανδημίας, φέρνοντας όλο τον κλάδο μπροστά σε μεγάλες χρηματοδοτικές προκλήσεις. Από τη μία υπάρχει η ανάγκη ανανέωσης του στόλου, λόγω ηλικίας, από την άλλη πιέζουν οι διατάξεις για τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις των επόμενων ετών, ενώ υπάρχει και η καταστροφική φετινή σεζόν που «στέγνωσε» οικονομικά τις εταιρείες.
Όπως τόνισε ο κ. Σακέλλης, ο ελληνικός ακτοπλοϊκός στόλος αποτελείται από 105 ακτοπλοϊκά πλοία – συμβατικά και ταχύπλοα - που εξυπηρετούν τις ανάγκες των νησιών χειμώνα – καλοκαίρι. Από αυτά τα πλοία, έως το 2030, τα 44, δηλαδή το 42%, θα είναι άνω των 40 ετών, ενώ 16 πλοία θα είναι άνω των 50.
Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη εφαρμογής νέων περιβαλλοντολογικών κανονισμών που προβλέπουν τη δραστική μείωση ρύπων έως το 2030 και το μηδενισμό αυτών (CO2) μέχρι το 2050.
Μπαίνουμε λοιπόν, όπως είπε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας σε μια περίοδο μεγάλων και απαιτητικών εξελίξεων, όπου θα υπάρξει ανάγκη ανανέωσης του στόλου, απομάκρυνση των παλαιών πλοίων που δε θα μπορέσουν να προσαρμοστούν στους καιρούς.
«Δεδομένης της παντελούς έλλειψης στη Διεθνή αγορά μεταχειρισμένων πλοίων φιλικών στο περιβάλλον και κατάλληλων για τις Ακτοπλοϊκές μας γραμμές, υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος υποβάθμισης των Ακτοπλοϊκών μας υπηρεσιών και ποιοτικά αλλά και σε ότι αφορά τις χωρητικότητες» σημείωσε ο κ. Σακέλλης, καθώς οι εταιρείες θα αναγκαστούν να πουλήσουν νεότερα και ανταγωνιστικά πλοία, χωρίς δυνατότητα άμεσης αντικατάστασης.
«Μοναδική λύση είναι η ναυπήγηση νέων πλοίων, μία διαδικασία η οποία έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει. Προς αυτή τη κατεύθυνση υπάρχουν Εταιρείες οι οποίες έχουν προχωρήσει σε σχεδιασμό ναυπήγησης αλλά οι σκέψεις αυτές έχουν απομακρυνθεί, λαμβανομένης υπόψη της κρίσης που διατρέχουμε.
Πάνω από 10 εκατ. λιγότεροι επιβάτες το 2020
Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία κίνησης τους πρώτους δέκα μήνες του 2020, ήτοι έως 31 Οκτωβρίου, αναμένεται συνολικά το 2020 να κλείσει με πτώση 55% στους επιβάτες, 35% στα οχήματα και 20% στα φορτηγά. Ουσιαστικά 10.300.000 λιγότεροι επιβάτες αναμένεται να ταξιδέψουν φέτος ενώ για του χρόνου επίσης οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες.
«Αν όλα πάνε καλά ο τουρισμός το 2021 προβλέπεται μειωμένος κατά 50% σε σχέση με το 2019, δηλαδή είναι βέβαιο ότι το 2021 θα είναι μία κακή και προβληματική χρονιά για τον τουρισμό μας» τόνισε ο κ. Σακέλλης. Αναφορικά με την πορεία εσόδων, τόνισε ότι «δυστυχώς επαληθεύονται οι προβλέψεις μας για μείωση των εσόδων από ναύλους η οποία εκτιμάται ότι θα φθάσει ή και θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ και με ζημιογόνα αποτελέσματα του 2020 που θα ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται η Κρατική βοήθεια, που όμως δεν ξεπέρασε τα 22 εκατ. ευρώ.
Σε αντίθεση με το 2019, σε λίγες μέρες ξεκινάμε μία νέα χρονιά το 2021 με προίκα πολύ μεγάλες ζημιές, με τα ταμειακά αποθέματα να έχουν εξαντληθεί και τον δανεισμό προς Τράπεζες και Δημόσιο να έχει αυξηθεί και να αυξάνεται συνεχώς», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σακέλλης.