O συντελεστής φορολόγησης μειώθηκε αισθητά, η προκαταβολή φόρου το ίδιο ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές αποσυνδέθηκαν από τα κέρδη. Το νομοσχέδιο με τα κίνητρα για συγχωνεύσεις και συνενώσεις δυνάμεων βρίσκεται προ των πυλών ενώ το εργαλείο χρηματοδότησης επενδύσεων που λέγεται «Ελλάδα 2.0» είναι εδώ και αφορά και στους μικρομεσαίους.
Οι τράπεζες πιέζονται να χρηματοδοτήσουν ακόμη και μικρούς αλλά και να διευρύνουν τους ορίζοντές τους όσον αφορά στο ποιος είναι αξιόχρεος και ποιος όχι. Ιδού λοιπόν το ερώτημα: θα υπάρξει μεγαλύτερη ευκαιρία για μια μικρομεσαία επιχείρηση να κάνει το βήμα μπροστά; Και μάλιστα σε συνθήκες πολύ υψηλών ρυθμών ανάπτυξης καθώς παρά την αβεβαιότητα που δημιουργούν τα… γράμματα της ελληνικής αλφαβήτου (πρώτα το «Δέλτα» και τώρα το «Ομικρον») και το 2022 αναμένεται να αποτελέσει έτος ισχυρής ανάπτυξης.
Δεν είναι βιώσιμες τόσες εκατοντάδες χιλιάδες ατομικές επιχειρήσεις. Μπορεί να επιβίωσαν τα τελευταία χρόνια άλλοτε λόγω φοροδιαφυγής και άλλοτε καλύπτοντας συγκεκριμένες ανάγκες στην «γειτονιά» ή στο χωριό, τα πράγματα όμως από εδώ και πέρα θα αλλάζουν με μεγάλη ταχύτητα. Δεν θα αντέξει το… σουβλατζίδικο της γειτονίας όταν ολοένα και περισσότεροι θα παραγγέλνουν το γρήγορο φαγητό μέσα από τις πλατφόρμες delivery οι οποίες ζητούν από το 12 - 25% του τζίρου για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Παρά μόνο αν βρει τρόπο, μέσα από τις συνεργασίες και τις οικονομίες κλίμακας να ανεβάσει τα οικονομικά του μεγέθη σε βιώσιμα επίπεδα.
Δεν θα είναι εύκολο να στηρίζεται κάποιος εσαεί στο ότι δεν θα εκδίδει αποδείξεις καθώς οι ηλεκτρονικές διασυνδέσεις των ταμειακών μηχανών, τα Mydata και τα υπόλοιπα ηλεκτρονικά εργαλεία της ΑΑΔΕ θα καθιστούν ολοένα και πιο δύσκολο το να μένει κάτω από το ραντάρ της εφορίας.
Και δεν θα είναι καθόλου εύκολο για τον μικρομεσαίο να βρίσκει υπάλληλο με 500 και 600 ευρώ τον μήνα όταν οι μισθοί θα αρχίσουν να ανεβαίνουν το επόμενο διάστημα «παρακολουθώντας» την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Είναι λοιπόν σαφές ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα παρουσιαστούν ευκαιρίες για τους μικρομεσαίους. Και μάλιστα από πολλά μέτωπα, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει εδώ και 10ετίες καθώς αφορούν και στο επίπεδο των ασφαλιστικών εισφορών, και των φόρων και της χρηματοδότησης. Όμως αυτή τη φορά, υπάρχει ένα μεγάλο «αλλά». Όποιος δεν εκμεταλλευτεί αυτές τις ευκαιρίες, είναι πολύ πιθανό ότι θα κινδυνεύσει να μείνει εκτός.