Οι βασικοί πυλώνες του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και η διαχείριση των πόρων του, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης στο Φόρουμ των Δελφών, με κοινό τόπο των βασικών ομιλητών να αποτελεί η παραδοχή ότι η πρόκληση της διαχείρισης αυτών των πόρων είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών και προϋποθέτει την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου, την αλλαγή υποδείγματος.
Στο ερώτημα αν μπορούμε να τα καταφέρουμε ως χώρα, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει καταφέρει πρώτον να έχει άψογη συνεργασία και συνεννόηση στους κόλπους της, αλλά και με την ΕΕ και σημείωσε ότι η Ελλάδα πέτυχε μεγαλύτερη απορρόφηση κατά 11 δις ευρώ από το Ταμείο Επενδύσεων το 2020.
Σημείωσε δε ότι «Καλούμαστε το ρεκόρ του 2020 να το επιτυγχάνουμε σταθερά τα επόμενα 5 χρόνια. Είναι απαραίτητο να γίνει και θα γίνει. Διαφορετικά θα ήμασταν κατάπτυστοι», ενώ σημείωσε ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης είναι έτοιμο για την απορρόφηση των πρώτων κονδυλίων του Ταμείο Ανάκαμψης φέτος το καλοκαίρι.
Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις τονίζοντας ότι η κινητροδότηση τους θα τις κάνει πιο ανταγωνιστικές σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο και αποτελεί ένα από τα πιο κομβικά σημεία του Ταμείου Ανάκαμψης
Στο γεγονός ότι το 1/3 των επιδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης θα διοχετευθούν στον τομέα της ενέργειας καθώς και στο ότι στόχος του Υπουργείου είναι η μόχλευση περί των 8,5 δισ. ευρώ, αναφέρθηκε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, σημειώνοντας ότι οι επενδύσεις στην ενέργεια είναι απαραίτητο να τρέξουν με ταχύτητα.
Τόνισε δε ότι η Ελλάδα θα πάει πάρα πολύ καλά, έχουμε προετοιμαστεί σε 2 άξονες: επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και πρόληψη των αιτιών που προκαλούν την κλιματική αλλαγή.
Ανέφερε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης περιλαμβάνει 34 πράσινες δράσεις, οι 24 εκ των οποίων υλοποιούνται από το Υπουργείο Ενέργειας, και σημείωσε αρκετές «πράσινες δράσεις», όπως την επένδυση 2 δις ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση συνολικά, αλλά και άλλων 450 εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση των ηλεκτρικών δικτύων και την αποθήκευση ενέργειας.
Μεγάλη προοπτική διέβλεψε στα «off-shore floating» αιολικά πάρκα, στην παραγωγή και προώθηση του πράσινου υδρογόνου, ενώ σημαντική για την περιφερειακή ανάπτυξη χαρακτήρισε την αναβάθμιση του υφιστάμενου δικτύου φυσικού αερίου και για την απανθρακοποίηση νησιών και την μετατροπή τους σε «πράσινα, έξυπνα νησιά», όπως π.χ. η Τήλος και η Αστυπάλαια.
Τέλος, αναφέρθηκε στην σημασία της ηλεκτρικής διασύνδεσης της χώρας μας με τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία, το σχέδιο διασύνδεσης με την Αίγυπτο αλλά και αυτό με την Κύπρο και το Ισραήλ.
Από την πλευρά του ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, είπε ότι ο τουρισμός είναι «ο γιατρός της οικονομίας» και σημείωσε ότι τα στοιχεία του Ιουνίου 2021 σε σύγκριση με αυτά του Ιουλίου 2020 είναι ενθαρρυντικά.
Ωστόσο δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι ο Τουρισμός ζει μια πολύ δύσκολη περίοδο καθώς μαζί με τις μεταφορές έχει χτυπηθεί δυσανάλογα ωστόσο οι προοπτικές του περνάνε μέσα από την τήρηση των μέτρων και τους εμβολιασμούς και για να έχουμε μεσο-μακροπρόθεσμες προοπτικές, πρέπει να έχουμε και τώρα προοπτική και το «κλειδί» για αυτό είναι τα μέτρα.
Η πρόκληση του Ταμείου Ανάκαμψης είναι πολλαπλή και απαιτεί αλλαγή του υποδείγματος του Ελληνικού τουρισμού. «Στο πλαίσιο αυτό κάνουμε ότι μπορούμε τόσο με οριζόντια μέτρα, όπως είναι ο ψηφιακός πράσινος μετασχηματισμός του κλάδου και η εκπαίδευση του ιδιωτικού τομέα, όσο και με κάθετα μέτρα, όπως η μόχλευση κεφαλαίων και οι μεταρρυθμίσεις.
Ανέφερε δε ότι η κινητροδότηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων καθώς και η ένταξή τους στην ψηφιοποίηση, αλλά και η αναβάθμισή και επέκτασή τους, ώστε να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις μεγάλων παικτών της αγοράς και κυρίως ξένων Tour Operator είναι σημαντική και αναγκαία.
Στη δυνατότητα μόχλευσης της τάξης των 60 δισ. ευρώ αναφέρθηκε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, αναφέροντας πιο συγκεκριμένα ότι στόχος είναι τα 19 - 20 δισεκατομμύρια ευρώ που θα πάρει η χώρα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης να δημιουργήσουν μία μόχλευση περίπου της τάξης των 60 δισεκατομμυρίων ευρώ με την συμμετοχή όμως και των ιδιωτών.
«Είναι ότι πιο φιλόδοξο έχουμε ως στόχο και δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο» σημείωσε και συνέχισε αναφερόμενος στα επενδυτικά εργαλεία που έχει το Υπουργείο Οικονομικών στη διάθεσή του, όπως επιδοτήσεις στη βιομηχανία, επιδοτήσεις σε ερευνητικά προγράμματα, αλλά και η αξιοποίηση του προγράμματος Εξ-Οικονομώ, εμβληματικές επενδύσεις, και βιομηχανικά πάρκα
Εξήγησε δε τι σημαίνει η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου και μίλησε για τις παθογένειες που μέχρι τώρα υπάρχουν. «Υπάρχει ένας ελέφαντας στο δωμάτιο και ονομάζεται γκρίζα οικονομία», ανέφερε.
Οι συνέπειες από την αδήλωτη δραστηριότητα εταιριών πρέπει να σταματήσει, διότι εμποδίζει την ανάπτυξη, την ψηφιοποίησή τους και τις εξαγωγές. Με την νέα πολιτική μικρότερης φορολογίας στις επιχειρήσεις 22+5, στοχεύουμε να σταματήσουμε την φοροδιαφυγή.