Με μόνιμη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές ώστε να μην υπάρξει αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων αλλά και με την εξαγγελία για τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος ώστε να ευνοηθούν κυρίως οι συνεπείς αυτοαπασχολούμενοι «προικίζει» το οικονομικό επιτελείο το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που κατατίθεται την Τρίτη στη Βουλή. Δύο μέτρα που στοχεύουν στο να αποτελέσουν δείγματα γραφής της πολιτικής που θα ακολουθηθεί από εδώ και στο εξής η κυβέρνηση.
Τα μέτρα έκτακτου χαρακτήρα -όπως το «πακέτο» των 352 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα - πρακτικά θα αποσυρθούν ή θα περιοριστούν δραστικά από το νέο έτος και στη θέση τους θα μπαίνουν πολιτικές μόνιμου χαρακτήρα κάθε φορά που θα βρίσκεται ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος.
Ήδη μάλιστα έχουν γίνει οι επιλογές και για τα επόμενα μέτρα: η πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος είναι το πρώτο (προϋποθέτει βέβαια ότι θα πάνε όλα καλά με το νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών) και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών είναι το δεύτερο (σ.σ προς το παρόν έχει δρομολογηθεί για το 2025 αν και υπάρχει πλέον αποδεδειγμένη πρόθεση να έρχονται τα μέτρα πιο μπροστά εφόσον βρίσκεται ο δημοσιονομικός χώρος).
Το κλειδί για την αλλαγή πολιτικής από το νέο έτος είναι η αύξηση των φορολογικών εσόδων. Όπως θα φανεί και στον προϋπολογισμό, ο εισπρακτικός πήχης θα μπει υψηλότερα καθώς το υπουργείο Οικονομικών θα ποντάρει στα αυξημένα έσοδα και από τον φόρο εισοδήματος των αυτοαπασχολούμενων αλλά και από τη μείωση του «κενού» στον ΦΠΑ.
Οι προβλέψεις που θα γίνουν θα είναι συντηρητικές καθώς στο οικονομικό επιτελείο έχουν αποδείξει ότι προτιμούν να πέφτουν έξω κάνοντας μια πιο συντηρητική πρόβλεψη σε σχέση με αυτή που θα βγει τελικά, παρά να υπάρξει δημοσιονομικό κενό.
Αυτό που μένει να ανακοινωθεί είναι η τελική απόφαση για τους συντελεστές ΦΠΑ σε μεταφορές, εστίαση, διασκέδαση κλπ. Φαίνεται ότι ο δημοσιονομικός χώρος για την παράταση της εφαρμογής των μειωμένων συντελεστών έχει βρεθεί. Αν μάλιστα αληθεύουν οι πληροφορίες, η εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών θα αποκτήσει πλέον μόνιμο χαρακτήρα με αξιοποίηση των πόρων από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Άλλωστε, το νέο σύστημα φορολόγησης θα αποδώσει περί τα 600 εκατ. ευρώ. Το τέλος επιτηδεύματος δε θα χρειαστεί πάνω από 150 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα θα δοθούν για Παιδεία, Υγεία, και -εκτός απροόπτου- ΦΠΑ.