Μόνο το 60% των ελληνικών ξενοδοχείων λειτούργησε τελικά το 2020

Μόνο το 60% των ελληνικών ξενοδοχείων λειτούργησε τελικά το 2020

Μόνο το 60% του συνόλου των ξενοδοχείων της χώρας κατάφερε να λειτουργήσει – έστω και για μικρό χρονικό διάστημα – τη φετινή σεζόν, ενώ 717 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας έχουν ήδη κλείσει ή θα κλείσουν έως το τέλος του έτους, κάτι που θα γίνει για πρώτη φορά στα χρονικά.

Παράλληλα, μόνο το 67% των ελληνικών ξενοδοχείων όλων των βαθμίδων δημιούργησε Υγειονομικά Πρωτόκολλα (Υ.Π.), ενώ πολλά από τα ξενοδοχεία ακόμη και εποχικής λειτουργίας που άνοιξαν μετά την άρση του lockdown, έκλεισαν Ιούλιο και Αύγουστο, καθώς δεν είχαν κρατήσεις, κάτι που επίσης έγινε για πρώτη φορά στα χρονικά. Ο συνολικός τζίρος του κλάδου των ξενοδοχείων φέτος αναμένεται να πέσει κάτω από τα 2,8 δισ. ευρώ, ενώ το 2019 είχε ξεπεράσει τα 8 δισ. ευρώ.

Αυτά είναι μερικά από τα κύρια συμπεράσματα της έρευνας που πραγματοποίησε το στο Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) και παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με την έρευνα, η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων συνεχούς ή εποχικής λειτουργίας για το πικ της σεζόν ήτοι Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, έφτασε στο 23,1%, ενώ η κορύφωση έγινε στα μέσα Αυγούστου όταν η μέση πληρότητα άγγιξε το 29,8%.

Από τα 9.971 ξενοδοχεία που λειτούργησαν στην Ελλάδα το 2019, μόνο τα 6.700 δημιούργησαν Υγειονομικά Πρωτόκολλα, αλλά τελικώς άνοιξε μόνο το 60%. Σύμφωνα με την έρευνα, 2.328 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας (το 59% του συνόλου) επαναλειτούργησαν μετά το lockdown, ενώ 3.699 ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας (το 61% του συνόλου), άνοιξαν μετά το πέρας του lockdown.

Κατά την έρευνα του ΙΤΕΠ διαπιστώνεται ότι, η μέση ποσοστιαία πληρότητα με αναγωγή στο σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο ανήλθε σε ποσοστό 23,1%, η δε Μέση Τιμή για την ίδια περίοδο άγγιξε τα 86 ευρώ.

Σύμφωνα με το ΙΤΕΠ, η εν λόγω έρευνα είναι σε πολύ μεγάλο δείγμα και αποτυπώνει πολύ ξεκάθαρα την κατάσταση που έλαβε χώρα στην ελληνική ξενοδοχεία και τον ελληνικό τουρισμό στο τρίμηνο Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Το 40% των ξενοδοχείων στην Ελλάδα (3.965) είναι συνεχούς λειτουργίας και από αυτά, Υ.Π. δημιούργησαν τα 2.478, ενώ από τα 6.098 ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας, άνοιξαν τα 4.223, ήτοι το 61%.

Εβδομαδιαία εξέλιξη πληρότητας

Την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου η μέση πληρότητα έφτασε στο 11,4%, στις 10 Αυγούστου έφτασε στο 32,9% στις 17/8 ήταν στο 31,1%, ενώ κατόπιν μειώνονταν. Μιλάμε για το σύνολο των ξενοδοχείων, εποχικής και συνεχούς λειτουργίας. Τα εποχικής λειτουργίας έφτασαν σε υψηλότερη πληρότητα αγγίζοντας το 34,4% στα μέσα Αυγούστου, έναντι 29,8% των συνεχούς λειτουργίας.

Από τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, άνοιξε το 59%, ήτοι 2.328 ξενοδοχεία. Από αυτά, τα 503 θα κλείσουν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και 214 μέχρι το τέλος του 2020. Δηλαδή 717 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας θα κλείσουν έως το τέλος του 2020. Συνολικά, το 31% των ανοικτών ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας θα ξανακλείσει μέσα στο 2020. Πρόκειται για ξενοδοχεία που ποτέ δεν έκλειναν, εξού και ο όρος συνεχούς λειτουργίας. Σ’ αυτά, θα πρέπει να προσθέσουμε και τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας που δεν άνοιξαν και ήταν περίπου 1.600. Φυσικά, δε θα κλείσουν για πάντα. Θα ανοίξουν ξανά όταν υπάρξει ζήτηση.

Αλέξ. Βασιλικός: Δύο τα στοιχήματα και για τη νέα σεζόν

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, σημείωσε ότι «για τη φετινή σεζόν, δεν υπήρχαν στόχοι. Κανένας παραδοσιακός στόχος δεν μπορούσε να μπει. Ήταν ιδιαίτερη χρονιά. Το κεντρικό στοίχημα για όλους, ήταν η σοβαρή αντιμετώπιση της πανδημίας. Πιστεύω ότι οι ξενοδόχοι στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και άφησαν καλή παρακαταθήκη για την επόμενη σεζόν.

Παράλληλα, επισήμανε πως «ήταν και παραμένει ξεκάθαρο πως δεν υπήρχε θετικό σενάριο για φέτος με οποιοδήποτε παραδοσιακό δείκτη. Η μόνη φετινή επιτυχία είναι αυτή που καταφέραμε όλοι μαζί. Η επαγγελματική αντιμετώπιση της κρίσης από τα ελληνικά ξενοδοχεία, αφήνει μια δυναμική παρακαταθήκη για την επόμενη σεζόν. Το στοίχημα παραμένει το ίδιο και για την επόμενη σεζόν. Η σοβαρή αντιμετώπιση της πανδημίας και η διάσωση του κλάδου. Χρέος της πολιτείας είναι να παράσχει σειρά συμπληρωματικών μέτρων που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των ελληνικών ξενοδοχείων μέχρι το επόμενο καλοκαίρι».

Αναφορικά με τις υποχρεώσεις και τα στάνταρ των πρωτοκόλλων, ο πρόεδρος του ΞΕΕ τόνισε πως «όλες οι μονάδες είχαν τις ίδιες ακριβώς υποχρεώσεις στο θέμα πρωτοκόλλων. Δεν υπήρξε κανένας διαχωρισμός και καμιά έκπτωση σ’ ό,τι αφορά τα αστέρια του κάθε ξενοδοχείου στο θέμα των πρωτοκόλλων. Από εκεί και πέρα, κάποιοι προφανώς μπορεί να πρόσθεσαν υπηρεσίες, ή να διαφοροποιήθηκαν ως προς την παροχή πιο εξατομικευμένων υπηρεσιών. Το πιο μεγάλο ξενοδοχείο, έχει μεγαλύτερες δυνατότητες αντίδρασης. Είναι πιο οργανωμένο».

Αναλυτικά η έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων:

pdf