«Πιλότο» και για άλλους κλάδους της οικονομίας που έχουν παραμείνει κλειστοί επί πέντε ολόκληρους μήνες, αλλά και εποχικές εταιρείες οι οποίες κινδυνεύουν να βρεθούν με άδεια ταμεία κατά την έναρξη της τουριστικής σεζόν, θα αποτελέσει το πρόγραμμα χρηματοδότησης των επιχειρήσεων εστίασης που παρουσίασε χθες η κυβέρνηση. Ήδη έχει δρομολογηθεί αντίστοιχο πρόγραμμα για τον κλάδο του τουρισμού ενώ αναζητείται χρηματοδότηση και για άλλους τομείς όπως η ψυχαγωγία και ο χώρος της άθλησης.
Το χθεσινό πρόγραμμα εγκαινίασε ουσιαστικά την καινούργια στρατηγική της κυβέρνησης η οποία υπαγορεύει τη σταδιακή μετάβαση από τα μέτρα αμυντικού χαρακτήρα (κάλυψη μισθολογικού κόστους, αναστολή δανειακών και φορολογικών υποχρεώσεων) στα πιο «επιθετικά» μέτρα τα οποία θα προετοιμάζουν το έδαφος για την επαναλειτουργία. Γιατί θα λάβουν οι επιχειρήσεις εστίασης τα 330 εκατ. ευρώ; Για να αγοράσουν πρώτες ύλες.
Κάτι αντίστοιχο θα γίνει και με τις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου. Ύστερα από τόσους μήνες που έχουν μείνει οι επιχειρήσεις κλειστές, θα χρειαστούν ανακαινίσεις, επισκευές, πρώτες ύλες κλπ. Οπότε μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουν τις αντίστοιχες ανακοινώσεις και για τον κλάδο του τουρισμού. Και εφόσον βρεθούν οι σχετικοί πόροι, θα χρηματοδοτηθούν για την επανεκκίνησή τους και τα γυμναστήρια ή οι εταιρείες ψυχαγωγίες οι οποίες επίσης έχουν μείνει κλειστές επί ένα ολόκληρο 5μηνο.
Μέσω του συγκεκριμένου σχεδίου θα πέσουν στην αγορά πάνω από 700 εκατ. ευρώ. Τα 330 εκατ. ευρώ ανακοινώθηκαν από χθες και εκκρεμεί η κατανομή επιπλέον 400 εκατ. ευρώ. Οι ενισχύσεις για τους επόμενους κλάδους, θα δίδονται και πάλι λίγο πριν από το επικείμενο άνοιγμα. Η κυβέρνηση θέλει να δίνει απαντήσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και το μείζον αυτή τη στιγμή είναι να χρηματοδοτηθεί η επανεκκίνηση.
Υπάρχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του προγράμματος: επειδή η ενίσχυση είναι συνδεδεμένη με τα δηλωθέντα έσοδα της εποχής πριν από την πανδημία (σ.σ και για την εστίαση επελέγη ο τζίρος του 2019) μένουν εκτεθειμένες οι εταιρείες που δεν έκοβαν αποδείξεις. Όσο μεγαλύτερος ο δηλωμένος τζίρος, τόσο μεγαλύτερη και η ενίσχυση. Όσο μεγαλύτερη η φοροδιαφυγή, τόσο μικρότερη η στήριξη.
Και είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Όπως για πρώτη φορά πριμοδοτήθηκαν οι συνεπείς δανειολήπτες (λαμβάνοντας μεγαλύτερα ποσοστά για την επιδότηση των δανειακών τους υποχρεώσεων) έτσι και για πρώτη φορά θα επιδοτηθούν περισσότερο οι συνεπείς και όχι οι φοροφυγάδες.