Το «κούρεμα» του χρέους των ελληνικών συστημικών τραπεζών που πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες θα δυσκολέψει στο άμεσο μέλλον την πρόσβασή τους στις διεθνείς αγορές.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, την εκτίμηση αυτή πραγματοποίησε η Moody's, αναφέροντας ότι οι ανταλλαγές ομολόγων που πέτυχαν πρόσφατα οι ελληνικές τράπεζες με κοινές μετοχές τους είχαν χαρακτηριστικά εξαναγκασμού των ομολογιούχων (distress exchange). Ως συνέπεια, η δυσάρεστη αυτή εμπειρία των διεθνών επενδυτών θα δυσκολέψει για τα επόμενα δύο χρόνια τις ελληνικές συστημικές τράπεζες να αντλήσουν χρηματοδότηση από τις διεθνείς αγορές.
Ο οίκος αξιολόγησης Moody's σημειώνει ότι με τις ανταλλαγές ομολόγων (swaps), οι ελληνικές τράπεζες πέτυχαν να περιορίσουν κατά 3 δισ. ευρώ τις ανάγκες σε νέα κεφάλαια. H μεγαλύτερη ανακούφιση επήλθε για την Alpha Bank, η οποία αντάλλαξε ονομαστικό χρέος 1.011 εκατ. ευρώ με κοινές μετοχές της. Ακολούθησε η Eurobank που αντάλλαξε ομολογίες ύψους 720 εκατ. ευρώ, η Εθνική Τράπεζα με ομολογίες 692 εκατ. ευρώ και τέλος η Πειραιώς με ομολογίες 602 εκατ. ευρώ.
Οι ανάγκες σε νέα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών περιορίσθηκαν ακόμη περισσότερο, μετά και την έγκριση των σχεδίων κάλυψης κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών ύψους 654 εκατ. ευρώ από τον Eνιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM). Η ελάφρυνση αυτή βασίζεται στην αναδιάρθρωσή των βασικών περιουσιακών στοιχείων τους και στις καλύτερες του αναμενόμενου λειτουργικές επιδόσεις του γ΄ τριμήνου 2015.
Σαν συνέπεια, υπό το δυσμενές σενάριο κεφαλαιακής επάρκειας, οι ανάγκες των ελληνικών τραπεζών σε κεφάλαια, περιορίζονται σε λιγότερο από 10 δισ. ευρώ, από 14,4 δισ. ευρώ δισ. ευρώ που ήταν αρχικά. Το κρίσιμο στοιχείο, σύμφωνα με τη Moody's, θα είναι οι ελληνικές τράπεζες να συγκεντρώσουν περίπου 5,7 δισ. ευρώ. Ηδη οι τράπεζες Alpha και Εurobank έχουν πετύχει τον στόχο τους και τώρα μένει να φανεί τι έχει συμβεί στις δύο μεγαλύτερες τράπεζες, Εθνική και Πειραιώς.
Σύμφωνα με τη Moody's, οι δύο τελευταίες τράπεζες θα αναζητήσουν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) κεφάλαια ύψους 4,7 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλύψουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια υπό το δυσμενές σενάριο. Εξ αυτών τα 2 δισ. ευρώ αφορούν την Εθνική Τράπεζα και τα υπόλοιπα 2,7 δισ. ευρώ την Τράπεζα Πειραιώς. Στην περίπτωση μάλιστα της Εθνικής Τράπεζας, η συνεισφορά του ΤΧΣ στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της, σύμφωνα με τη Moody's, θα ενεργοποιήσει ένα επιπλέον εργαλείο bail-in για υβριδικούς τίτλους, ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ.
Για τις τράπεζες Alpha Bank και Eurobank δεν απαιτείται πλέον η συνδρομή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η συμβολή των ομολογιούχων, σε συνδυασμό με την επιτυχή ολοκλήρωση των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, δεν απαιτεί τη συμμετοχή του ΤΧΣ.
Για τη Μoody's, παρά τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν οι ελληνικές τράπεζες στην απόκτηση πρόσβασης στις διεθνείς χρηματαγορές, η επιτυχής ολοκλήρωση της τρίτης ανακεφαλαιοποίησής τους μέσα σε τρία χρόνια θα αποτελέσει ένα σημαντικό ορόσημο στη σταθεροποίηση του ελληνικού τραπεζικού τομέα αλλά και της εμπιστοσύνης των καταθετών. Πρωτίστως θα επιταχύνει τη χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων και δεύτερον θα απομακρύνει τον κίνδυνο διάσωσης κάποιας τράπεζας με τα χρήματα των καταθετών (bail-in).