Moody's: Η πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ μειώνει την πιθανότητα σταθεροποίησης των δημόσιων οικονομικών
AP Photo/Stephane de Sakutin
AP Photo/Stephane de Sakutin

Moody's: Η πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ μειώνει την πιθανότητα σταθεροποίησης των δημόσιων οικονομικών

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's εκτιμά ότι η πτώση της κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ, μετά την υπερψήφιση, το βράδυ της Τετάρτης (04/12), της πρότασης μομφής σε βάρος της στο γαλλικό κοινοβούλιο, μειώνει την πιθανότητα μιας σταθεροποίησης των δημόσιων οικονομικών της Γαλλίας και επιδεινώνει το πολιτικό αδιέξοδο της χώρας.

«Το γεγονός αυτό είναι αρνητικό για την πιστοληπτική ικανότητα», δηλαδή για την αξιολόγηση της χώρας, αναφέρει ο οίκος σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, μερικές ώρες μετά την υπερψήφιση από τους βουλευτές της πρότασης μομφής σε βάρος της κυβέρνησης, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά από το 1962 στη Γαλλία, και ενώ η δεύτερη οικονομία της ευρωζώνης επικρίνεται από τις Βρυξέλλες για υπερβολικό έλλειμμα.

Τι να περιμένουμε από την πολιτική και δημοσιονομική κρίση της Γαλλίας

Ο πιο σίγουρος δρόμος για τον Μακρόν, ώστε να ορίσει έναν νέο πρωθυπουργό ικανό να σχηματίσει κυβέρνηση και να ψηφίσει προϋπολογισμό πριν από το τέλος του έτους, είναι να συναινέσει στις απαιτήσεις του Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν για τον προϋπολογισμό.

Ωστόσο, αυτό σημαίνει την εγκατάλειψη των προσπαθειών για τη μείωση του τεράστιου δημοσιονομικού ελλείμματος της Γαλλίας από το προβλεπόμενο 6,1% φέτος σε ποσοστό κοντά στο 5% το 2025.

Μια υπηρεσιακή κυβέρνηση παρατείνει τις διατάξεις του προϋπολογισμού του 2024

Η κυβέρνηση του Μπαρνιέ μπορεί να παραμείνει ως υπηρεσιακή για να χειρίζεται τις καθημερινές εργασίες, ενώ ο Μακρόν θα προσπαθεί να χαράξει μια πορεία εξόδου από το χάος.

Εάν το κοινοβούλιο δεν έχει ψηφίσει τον προϋπολογισμό έως τις 20 Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση μπορεί να προτείνει νομοθεσία έκτακτης ανάγκης που θα παρατείνει τα όρια δαπανών και τις φορολογικές διατάξεις από το 2024, εν αναμονή της εγκαθίδρυσης νέας κυβέρνησης και ενός νέου νομοσχεδίου για τον προϋπολογισμό του 2025.

Τα 60 δισεκατομμύρια ευρώ εξοικονόμησης μέσω περικοπών δαπανών και αυξήσεων φόρων που σχεδίασε η κυβέρνηση Μπαρνιέ - και τα οποία χαιρετίστηκαν από τους επενδυτές και τους οίκους αξιολόγησης - θα έπεφταν τότε στο κενό.

Το κόμμα της Λε Πεν έχει δηλώσει ότι τα νοικοκυριά θα ήταν καλύτερα σε αυτό το σενάριο, κάτι που η κυβέρνηση Μπαρνιέ αρνείται. Λέει ότι περισσότεροι άνθρωποι θα καταλήξουν να πληρώνουν φόρους ή πρόσθετους φόρους εάν τα κατώτατα όρια δεν μπορούν να προσαρμοστούν στον πληθωρισμό.