Στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος διάσωσης, η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας έχει σταθεροποιηθεί, ενώ παραμένει σταθερό το outlook της αξιολόγησης Caa3, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του οίκου αξιολόγησης Moody''s για την Ελλάδα.
Ωστόσο, στην έκθεση του οίκου που δημοσιεύθηκε σήμερα, όπως αναφέρεται, οι κίνδυνοι ως προς την εφαρμογή του προγράμματος εξακολουθούν να είναι υψηλοί, υπογραμμίζοντας τις οικονομικές και δημοσιονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα.
Ειδικότερα, η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,7% του ΑΕΠ φέτος, πριν επιστρέψει στην ανάπτυξη, η οποία εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,8% το 2017.
Η Moody''s εκτιμά πως η αναλογία χρέους προς το ΑΕΠ της Ελλάδας θα φτάσει φέτος στο 182,8, ενώ όπως αναφέρεται, μια αναδιάρθρωση του χρέους θα μπορούσε να φέρει θετικά αποτελέσματα. Ωστόσο, η αναδιάρθρωση θα συζητηθεί μετά τη λήξη του προγράμματος διάσωσης αλλά και την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει τις συμφωνηθέντες μεταρρυθμίσεις.
Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, πολλά θα εξαρτηθούν από την έγκαιρη πληρωμή των κυβερνητικών οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα, που ανέρχονται σε 5,5 δισ. από τον Απρίλιο του 2016 (στο 3% του ΑΕΠ).
Η Ελλάδα ολοκλήρωσε τον Ιούνιο με επιτυχία την πρώτη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος διάσωσης. Ωστόσο, οι κίνδυνοι που συνδέονται με την εφαρμογή του πακέτου διάσωσης παραμένουν αυξημένοι, καθώς η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης παραμένει ισχνή, ενώ παράλληλα αμφισβητείται και η ικανότητά της να εφαρμόζει με επιτυχία τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει νομοθετήσει.
Αδύναμος ο τραπεζικός κλάδος
Παρά την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, ο οποίος αναμένει μια αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 40% μέσα στο 2016.
Η αδυναμία αυτή στον τραπεζικό κλάδο θα οδηγήσει κατά πάσα πιθανότητα σε χαμηλή ανάπτυξη της επενδυτικής δραστηριότητας. Ως αποτέλεσμα, η κατανάλωση και οι εξαγωγές θα συνεχίσουν να ηγούνται της οικονομικής δραστηριότητας.