Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση κατά την συνάντηση τους στο Σότσι στα ζητήματα οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Ρώσος πρόεδρος μετά το τέλος των συνομιλιών με τον Αιγύπτιο ομόλογο του αναφέρθηκε στα περαιτέρω σχέδια που αφορούν στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας, ενώ δήλωσε ότι θεωρεί σημαντική τη συνεργασία Μόσχας και Καΐρου στον ενεργειακό τομέα
«Σταθήκαμε λεπτομερώς με τον πρόεδρο της Αιγύπτου στα ζητήματα διμερούς συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα» δήλωσε ο Πούτιν, εκτιμώντας ότι «το σημαντικό από κοινού έργο στον τομέα αυτό είναι η κατασκευή από την Rosatom στην Αίγυπτο πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ρωσικού σχεδιασμού».
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι έχουν ξεκινήσει οι προπαρασκευαστικές εργασίες και έως το τέλος του έτους προγραμματίζεται να υπογραφούν τα συμβόλαια με τις αιγυπτιακές εταιρείες, οι οποίες θα ενταχθούν με την ιδιότητα των υπεργολάβων.
Ο Ρώσος πρόεδρος επεσήμανε ότι «υπάρχει θετική εμπειρία και στον τομέα της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων» όπως και ότι «στην αιγυπτιακή αγορά πωλούνται συστηματικά ρωσικά πετρελαιοειδή και υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNZ).
Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμνπέλ Φατάχ αλ Σίσι από την πλευρά του εξέφρασε την ικανοποίηση του για το επίπεδο των σχέσεων της Αιγύπτου με την Ρωσία που επιτεύχθηκε τα τέσσερα τελευταία χρόνια, καταγράφοντας ως επιτυχίες της ανάπτυξης των σχέσεων αυτών την υπογραφή δύο συμφωνιών. Την συμφωνία που αφορά την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελ Ντάμπα, και την συμφωνία που αφορά στην δημιουργία Ρωσικής Βιομηχανικής Ζώνης στα ανατολικά του Πορτ Σάιντ.
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, θα συμβάλλει σ ένα ποιοτικό άλμα στις σχέσεις των δύο χωρών, ενώ η δημιουργία Ρωσικής Βιομηχανικής Ζώνης θα οδηγήσει την Αίγυπτο από το επίπεδο των απλών εμπορικών ανταλλαγών στην από κοινού παραγωγή προϊόντων και στην αύξηση των άμεσων ρωσικών επενδύσεων στην Αίγυπτο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ