«Μουδιασμένο» ξεκίνημα για τον τουρισμό - Υψηλές πληρότητες σε κοντινούς προορισμούς

«Μουδιασμένο» ξεκίνημα για τον τουρισμό - Υψηλές πληρότητες σε κοντινούς προορισμούς

Η ακρίβεια και  το κόστος της ενέργειας είναι οι δύο βασικοί ανασταλτικοί παράγοντες για τον τουρισμό, τόσο κατά την περίοδο του Πάσχα, όσο και ενόψει της θερινής τουριστικής σεζόν που ανοίγει και επίσημα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου. Όπως αναφέρουν πληροφορίες από πηγές  προσκείμενες στον ξενοδοχειακό κλάδο η αναμενόμενη  κίνηση στους απομακρυσμένους τουριστικούς προορισμούς, όπως τα Δωδεκάνησα και τα Επτάνησα είναι πολύ μικρή. Αντίθετα σε κοντινούς προορισμούς, όπως Κυκλάδες (Μύκονο, Σαντορίνη) και νησιά του Αργοσαρωνικού (Σπέτσες, Ύδρα, Πόρο), οι πληρότητες των καταλυμάτων αγγίζουν και το 90%. 

Παράλληλα, σε ότι αφορά την πασχαλινή έξοδο, αναμένεται να φθάσει σε επίπεδα- ρεκόρ, ειδικότερα σε προορισμούς κοντά στα αστικά κέντρα, καθώς πρόκειται για το πρώτο ελεύθερο περιορισμών Πάσχα μετά τα αυστηρά μέτρα της τελευταίας διετίας. Πάντως, όσο και ευοίωνα να είναι τα στοιχεία, θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τα ξενοδοχεία, αυτή την εποχή λειτουργεί μόνο ένα ποσοστό της τάξεως του 25%, ενώ ο κύριος όγκος των επιχειρήσεων θα ξεκινήσει τη σεζόν στο διάστημα από 28 Απριλίου ως 10 Μαΐου. 

Ειδικά για την περίοδο του Πάσχα τα προβλήματα στον τουρισμό είναι εντονότερα στη Βόρεια Ελλάδα, όπου οι πληρότητες δεν υπερβαίνουν το 30% όπως η Πιερία, η Θάσος, όπου αναμένεται κίνηση κυρίως από την εσωτερική αγορά, αλλά και από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες.

Η Χαλκιδική αναμένεται να προσελκύσει για το Πάσχα αρκετούς από τους Θεσσαλονικείς που έχουν εξοχική κατοικία. Όπως και τις προηγούμενες χρονιές, αλλά φέτος ακόμη περισσότερο, αναμένεται να ανοίξει μόνο ένας μικρός αριθμός ξενοδοχείων τη Μεγάλη Εβδομάδα, συνολικά περί τα 15.

Προβλήματα από το ενεργειακό κόστος και την ακρίβεια

Βασικός ανασταλτικός παράγοντας είναι η αύξηση της τιμής των πρώτων υλών και το ενεργειακό κόστος, το οποίο στην τρέχουσα σεζόν είναι αδύνατον να καλυφθεί, καθώς όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές τα περισσότερα συμβόλαια που έχουν υπογράψει οι επιχειρήσεις με τους tour operators βασίζονται σε συμφωνίες περσινές και προπέρσινες και κατά συνέπεια δεν μπορεί να γίνει αναπροσαρμογή στις τιμές. 

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις που θα ανοίξουν την σεζόν θα ξεκινήσουν να «δουλεύουν στο κόκκινο». Σε ό,τι αφορά στην κίνηση, στις μεγάλες οργανωμένες ξενοδοχειακές μονάδες, κυρίως στα Δωδεκάνησα, είναι εμφανής η παρουσία τουριστών κυρίως από Αγγλία, Γερμανία και Σκανδιναβικές χώρες. 

Αντίθετα ο ελληνικός τουρισμός έχασε, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία τρεις σημαντικές αγορές αυτές της Ρωσίας και της Ουκρανίας αλλά και της Πολωνίας. Οι ίδιες πηγές κάνουν αναφορά και στο θέμα του αθέμιτου ανταγωνισμού προς τις μεγάλες, οργανωμένες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις από μεγάλες, οργανωμένες, μονάδες που λειτουργούν με τη μέθοδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης, χωρίς να πληρούν, ορισμένες φορές ούτε τις τυπικές προϋποθέσεις, όπως είναι η πυρασφάλεια, η ασφάλιση του προσωπικού, οι κανόνες υγιεινής, τα υγειονομικά πρωτόκολλα, προσπαθώντας με τον τρόπο αυτό να συμπιέσουν τα κόστη τους.