Μπαράζ ερωτήσεων έρχονται στη Βουλή για το «καυτό» θέμα των πλειστηριασμών.
Συγκεκριμένα, επίκαιρη ερώτηση για τους πλειστηριασμούς κατέθεσε ο βουλευτής του Ποταμού, Γιώργος Αμυράς (Β'' Αθήνας), προς τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Ο βουλευτής, με αφορμή τις απαράδεκτες συνθήκες, που επικράτησαν κατά την επανέναρξη των πλειστηριασμών, αλλά και την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, διαπιστώνει ότι, όσο το πλαίσιο διεξαγωγής των πλειστηριασμών παραμένει ελλιπές, όχι μόνο δεν διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητά τους, αλλά δημιουργείται και κίνδυνος κοινωνικής αναταραχής.
Επιπλέον, ο βουλευτής αναφερόμενος σε παραδείγματα πλειστηριασμών, που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, από τα οποία προκύπτει η μη προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά και το γεγονός ότι οι πλειστηριασμοί τελικά ξεκίνησαν από τις “λαϊκές” κατοικίες, καταλήγει στην απαίτηση για σαφή εξασφάλιση της διάκρισης μεταξύ στρατηγικών κακοπληρωτών έναντι της πρώτης κατοικίας και αποτελεσματική διασφάλιση του δικαιώματος στην κατοικία.
Ρωτά, λοιπόν, τον Υπουργό εάν αληθεύουν τα παραδείγματα που θέλουν πρώτες κατοικίες να βγαίνουν στον πλειστηριασμό για χρέη λίγων χιλιάδων ευρώ, αλλά και τι προτίθεται να κάνει, ώστε να υπάρξει για τους πλειστηριασμούς σαφής διαχωρισμός στρατηγικών κακοπληρωτών και πρώτης κατοικίας και διασφάλιση του δικαιώματος στην κατοικία. Τέλος, ο βουλευτής διατυπώνει την απορία, εάν η ανάπτυξη της πλατφόρμας, που χρησιμοποιήθηκε για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, έχει ολοκληρωθεί και πώς ανταποκρίθηκε η πλατφόρμα κατά την πρώτη λειτουργία της.
Παράλληλα, σε ερώτησή του προς υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δ. Παπαδημητρίου, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, αναφέρει:
Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απέσπασε την ψήφο του ελληνικού λαού, με το σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη». «Εθνικό θέμα να μην περάσουν οι πλειστηριασμοί», δήλωνε στη Βουλή ο κ.Τσίπρας το Δεκέμβριο του 2013, ενώ ψηφιζόταν, εκείνες τις ίδιες ημέρες, ο τελευταίος νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας (Ν.4224/2013, ΦΕΚ Α 288/31.12.2013). Δεκατρείς μήνες μετά, έγινε Πρωθυπουργός. Η μόνη νομοθετική ρύθμιση επί συγκυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου για το θέμα, ήταν ο νόμος 4354/2015, που λήγει στις 31.12.2017, βάσει του οποίου προστατεύονται από τις πωλήσεις σε funds ενήμερα και μη εξυπηρετούμενα δάνεια που συνδέονται με πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 140.000 ευρώ. Σε ισχύ παραμένει επίσης ο νόμος του ΠΑΣΟΚ 3869/2010 για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, που λήγει στο τέλος του 2018 και αυστηροποιήθηκε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, περιορίζοντας δραστικά τον αριθμό των δικαιούμενων προστασία. Οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας ξεκίνησαν στις 29/11, με υπογραφή Τσίπρα-Καμμένου, με ΜΑΤ και δακρυγόνα, και αφορούσαν και «λαϊκές» κατοικίες, στη Νίκαια, στο Μοσχάτο, στην Πλατεία Αμερικής.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Σχεδιάζει η Κυβέρνηση νομοθετική πρωτοβουλία για αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας; Θα προχωρήσει η Κυβέρνηση σε ρύθμιση για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, διαχωρίζοντας τους στρατηγικούς κακοπληρωτές; Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση.