Του Γιώργου Φιντικάκη
Κόλαφο αποτελούν τα ευρήματα της έρευνας της MRB για το επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα σχετικά με τη διαφθορά και την αδιαφάνεια στην Ελλάδα, επιτείνοντας την ήδη αρνητική εικόνα που υπάρχει στην οικονομία.
Ενας περίπου στους... δυο επιχειρηματίες (45,1%) θεωρούν ότι η διαφθορά και το έλλειμμα διαφάνειας είναι από τα σημαντικότερα εμπόδια στην οικονομία, το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι τα ποσοστά αυτά καταγράφουν αύξηση έναντι της αντίστοιχης έρευνας πέρυσι.
Δείχνουν ότι σε μια στιγμή που αναρωτιόμαστε γιατί δεν έρχονται νέες επενδύσεις, το πρόβλημα της διαφθοράς, από την 5η θέση των εμποδίων πέρυσι, έχει φέτος σκαρφαλώσει στη 2η, αμέσως κάτω από την υψηλή φορολογία, καταγράφοντας μέσα σε ένα χρόνο, αύξηση κατά 5 ολόκληρες μονάδες. Το ποσοστό επιχειρηματιών στη περυσινή έρευνα που θεωρούσαν άκρως σημαντικό το ζήτημα της διαφθοράς ήταν 40,3%, αλλά φέτος έχει ανέβει στο 45,1%.
Σε ένα παρεμφερές με τη διαφθορά μέτωπο, αυτό της διαφάνειας, τα ευρήματα προχωρούν και εκεί όπου αυτή εντοπίζεται περισσότερο. Στην ερώτηση πόσο ικανοποιημένοι είστε από τη διαφάνεια των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους δημόσιους φορείς, θετικά απαντά μόλις το 8,6% στη περίπτωση της Δικαιοσύνης, το 8,3% για τη Περιφέρεια, το 8% για τους Δήμους και μόνο το... 4,4% στη περίπτωση των Πολεοδομιών και Κτηματολογικών Γραφείων, και το 3,6% όταν πρόκειται για υπουργεία. Απαντήσεις που σχετίζονται άμεσα με τα ευρήματα για αύξηση των κρουσμάτων διαφθοράς στην Ελλάδα.
Οι απαντήσεις του επιχειρηματικού κόσμου για τη διαφθορά, έρχονται στον απόηχο των πρόσφατων στοιχείων της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2017, που δείχνουν ότι ανάμεσα σε 214 χώρες, η Ελλάδα κατρακύλησε πέρυσι στην 110η θέση έναντι της 96ης που είχε το 2016, ευρισκόμενη πλέον κάτω από αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως η Μαλαισία, η Σενεγάλη, το Πουέρτο Ρίκο, η Κόστα Ρίκα, και το Μαυροβούνιο, (αναλυτικά στοιχεία ανά χώρα στο αρχείο full dataset Excel).
Εκεί μάλιστα που το πρόβλημα αξιολογείται ως ακόμη μεγαλύτερο είναι ανάμεσα στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, για τις οποίες το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι οι φόροι (77,5%), και δεύτερη η διαφθορά (45,4%), η οποία αξιολογείται χαμηλότερα, αλλά εξίσου σημαντικά, για τις μεσαίες επιχειρήσεις (33,8%), και για τις μεγάλες (25,2%).
Εκείνο πάντως το εμπόδιο που παραμένει μακράν πρώτο σε όλες τις κατηγορίες επιχειρήσεων, μικρές, μεσαίες και μεγάλες, είναι η υπερφορολόγηση.
Στην ιεράρχηση των εμποδίων για το επιχειρείν, η έρευνα δεν μας κάνει σοφότερους, αφού τα πρώτα στη λίστα είναι το ασταθές φορολογικό περιβάλλον (64,9%), η πολυνομία και το ασαφές θεσμικό πλαίσιο (46,8%), η αδυναμία πρόσβασης στη χρηματοδότηση και ο ακριβός δανεισμός (44,7%), το έλλειμμα επενδυτικών κινήτρων (41,2%) και το υψηλό κόστος ενέργειας (34,5%). Εχει ενδιαφέρον ότι παρ'' ότι είναι κατά 20% λιγότεροι από πέρυσι οι επιχειρηματίες που θεωρούν ως μείζον εμπόδιο το ασταθές φορολογικό περιβάλλον, εντούτοις η έρευνα εξηγεί ότι αυτό δεν οφείλεται σε κάποιου είδους βελτίωση, αλλά στο γεγονός ότι απλώς ο επιχειρηματικός κόσμος έχει αποδεχτεί τη... μοίρα του.