Του Γιώργου Φιντικάκη
Με συνταγή την εξωστρέφεια, και κινήσεις που προστάτεψαν τα νώτα της, όπως τα προγράμματα περιστολής του κόστους, η Αλουμίνιον της Ελλάδος όχι μόνο κρατήθηκε ζωντανή στην πιο δύσκολη στιγμή, αλλά και παρουσιάζει σήμερα σημαντικά επίπεδα κερδοφορίας, καταφέρνοντας να κάνει την κρίση ευκαιρία.
Είναι η ιστορία της Αλουμίνιον της Ελλάδος, όπως την περιέγραψε ο επικεφαλής του ομίλου Ευ. Μυτιληναίος κατά την εκδήλωση για τα 50 χρόνια λειτουργίας της εταιρείας και τα 10 χρόνια από τότε που την εξαγόρασε ο όμιλος.
Στην τελετή που έγινε σήμερα στο εργοστάσιο της Αλουμίνιον, και την οποία τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, εκπρόσωποι κομμάτων και τοπικών φορέων, ο Ευ. Μυτιληναίoς έκανε μια σύντομη αναδρομή της πορείας της επιχείρησης τα τελευταία 10 χρόνια.
Η πρώτη μεγάλη κρίση ήταν με την αποχώρηση της γαλλικής Pechiney το 2005, η οποία και τελείωσε με την εξαγορά της επιχείρησης από τον όμιλο μυτιληναίου. Η δεύτερη ήταν το 2008 όταν έσκασε η χρηματοπιστωτική φούσκα και κατέρρευσε η Lehman Brothers, συμπαρασύροντας προς τα κάτω τη διεθνή τιμή του αλουμινίου με τη χασούρα του ομίλου να φτάνει το… ένα εκατομμύριο δολάρια την ημέρα. Τα πράγματα σήμερα θα ήταν εντελώς διαφορετικά αν λίγες εβδομάδες πριν σκάσει η Lehman, δεν φρόντιζαν στον όμιλο να προστατεύσουν τα νώτα τους, και δεν προχωρούσαν σε κινήσεις αντιστάθμισης κινδύνου, προτιμώντας να θυσιάσουν μελλοντικά κέρδη.
Η τρίτη κρίση ήταν το 2011 όταν έσκασε η αγορά της Κίνας, η ζήτηση εμπορευμάτων κατέρρευσε, και τα περισσότερα εργοστάσια αλουμινίου στην Ευρώπη άρχισαν να κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Η μείωση κόστους για την Αλουμίνιον ήταν μονόδρομος. Έκτοτε ξεκίνησε η εφαρμογή του εκτενέστερου προγράμματος περιορισμού κόστους αλουμινίου, από τη μείωση των δαπανών για μαζούτ μέχρι τη διαπραγμάτευση με τη ΔΕΗ για την τιμή στο ηλεκτρικό ρεύμα. Η κίνηση αποτέλεσε σημείο αναφοράς διεθνώς για το πως μια εταιρεία αλουμινίου κατάφερε μέσα σε δύο μόλις χρόνια να μειώσει τα κόστη της κατά 25% και πάνω. Το πρώτο πρόγραμμα διαδέχθηκε ένα δεύτερο, και κάπως έτσι το κόστος παραγωγής της Αλουμίνιον έχει μειωθεί σωρευτικά κατά 50% μέσα σε τέσσερα χρόνια, αποτελώντας case study για τον κλάδο παγκοσμίως.
“Η παλιά επένδυση της Pechiney όχι μόνο δεν έκλεισε, αλλά έπειτα από επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ το εργοστάσιο έχει φτάσει να είναι σήμερα το πιο μοντέρνο και ανταγωνιστικό της Ευρώπης και ανάμεσα στα καλύτερα διεθνώς”, σημείωσε στην ομιλία του ο Ευ. Μυτιληναίος, που έκανε αναδρομή στις δύσκολες ημέρες όταν λίγο έλειψε να γυρίσει η τύχη για τον όμιλο.
“Χρειάστηκε πριν από τέσσερα χρόνια να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις. Δεν ήταν λίγοι όσοι περίμεναν ότι θα έχουμε την ίδια τύχη με πολλά ευρωπαϊκά εργοστάσια που την εποχή εκείνη έκλειναν το ένα μετά το άλλο Διαψεύστηκαν. Όλες οι εταιρείες του ομίλου συνέβαλαν ώστε να σωθεί το Αλουμίνιο, και τα καταφέραμε”, επεσήμανε ο επιχειρηματίας.
Σήμερα η Αλουμίνιον έχει ετήσια παραγωγή 800.000 τόνων αλουμίνας και 190.000 τόνων αλουμινίου, που είναι το "νούμερο ένα" βιομηχανικό προϊόν της χώρας. Το βιομηχανικό συγκρότημα απασχολεί 1.500 εργαζόμενους, ενώ 200 εργαζόμενοι απασχολούνται στην εταιρία Δελφοί – Δίστομον που παράγει το βωξίτη.