Του Γιώργου Φιντικάκη
Με ένα γεμάτο ταμείο τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ, υποδέχεται η Mytilineos τη χρονιά που έρχεται. Τέτοια δύναμη πυρός, την μεγαλύτερη που έχει ποτέ συγκεντρώσει η εισηγμένη, μπορεί να χρηματοδοτήσει από την διεκδίκηση της ΔΕΠΑ, έως πλειάδα επενδύσεων σε ΑΠΕ, αλλά και την επέκταση του εργοστασίου της αλουμίνας, εφόσον ληφθεί η σχετική επενδυτική απόφαση.
Τα στοιχήματα για την χρονιά που έρχεται σε ενέργεια, μεταλλουργία, και άλλους τομείς, περιέγραψε χθες ο Ευ. Μυτιληναίος κατά την παρουσίαση σε αναλυτές, θίγοντας ταυτόχρονα μείζονα ζητήματα, όπως την ανάγκη να στηριχθεί η προσπάθεια μετασχηματισμού της ΔΕΗ, καθώς και να εξυγιανθεί η μεταλλουργική ΛΑΡΚΟ, για την οποία έκανε σαφές ότι δεν ενδιαφέρεται.
Τα χέρια της εταιρείας για να φέρει σε πέρας τα επενδυτικά της πλάνα, λύνουν τα 500 εκατ. ευρώ που άντλησε πρόσφατα από τις αγορές, όπως και το καλύτερο από αυτό της ελληνικής οικονομίας, rating, που πήρε από μεγάλους ξένους οίκους. «Το 2019 τελειώνει με κύκλο εργασιών πολύ πάνω από τον περυσινό, ενώ προετοιμαζόμαστε για το 2020, μια πολύ ενδιαφέρουσα χρονιά γεμάτη από προκλήσεις», ανέφερε με νόημα ο Ευ. Μυτιληναίος, προαναγγέλλοντας στοχευμένες κινήσεις, μακριά από εντυπωσιασμούς.
Κλειδί θα αποτελέσουν οι συνθήκες της αγοράς των commodities, οι όροι του διαγωνισμού για την ΔΕΠΑ, αλλά και η πρόθεση της εισηγμένης να μεταθέσει προς τα πίσω τις πληρωμές του ελληνικού ομολογιακού της δανείου, ύψους 300 εκατ. ευρώ, που κανονικά λήγει τον Ιούλιο του 2020.
Το τάιμινγκ συμπίπτει με μια φιλική κυβερνητική πολιτική για την επιχειρηματικότητα, η οποία όμως μπορεί να γίνει ακόμη φιλικότερη, όπως είπε ο κ. Μυτιληναίος, επικαλούμενος την δέσμευση του Πρωθυπουργού για περαιτέρω μείωση της φορολογίας, από το 24% για τα κέρδη του 2019, στο 20% για τα κέρδη του 2020. Ερωτηθείς μάλιστα αν υπ' αυτές τις συνθήκες, υπάρχουν στα πλάνα της εταιρείας, σκέψεις για αλλαγή έδρας, το απέκλεισε κατηγορηματικά, λέγοντας ότι αυτή την στιγμή δεν συντρέχουν παρόμοιοι λόγοι.
Η πράσινη ατζέντα
Εκμεταλλευόμενη τις ευκαιρίες που της δίνει η ενοποίηση του σχήματος και το σύγχρονο μοντέλο εταιρικής διακυβέρνησης, η Mytilineos ετοιμάζεται ενόψει του 2020 για τρία μεγάλα στοιχήματα.
Το στίγμα δίνουν το ενδιαφέρον για την διεκδίκηση της ΔΕΠΑ, όπου εδώ και ένα χρόνο, η εισηγμένη της έχει πάρει τα πρωτεία στο φυσικό αέριο, με μερίδιο 35%, η επέκταση του εργοστασίου της αλουμίνας, για την οποία η τελική επενδυτική απόφαση θα ληφθεί το Μάρτιο του 2020, καθώς επίσης η “πράσινη” ατζέντα.
«Αν μέχρι το τέλος του 2030 η Αλουμίνιο δεν έχει μηδενίσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, σας διαβεβαιώνω ότι θα έχει σοβαρό πρόβλημα», ανέφερε ο Ευ. Μυτιληναίος, επαναλαμβάνοντας την σχετική δέσμευση που είχε δώσει στον Πρωθυπουργό τον Οκτώβριο, κατά την θεμελίωση της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στον Αγ. Νικόλαο Βοιωτίας.
Την απόφαση για ολοένα μεγαλύτερη στροφή στην καθαρή ενέργεια, σηματοδοτούν δύο ακόμη κινήσεις: Η διείσδυση της ΜΕΤΚΑ ΕGN στις ΑΠΕ, με γήπεδο τόσο την Ελλάδα, όσο κυρίως το εξωτερικό, και η είσοδος της Mytilineos στην ανακύκλωση μέσω της εξαγοράς της ΕΠΑΛΜΕ, η οποία επεξεργάζεται κράματα αλουμινίου.
Στην περίπτωση της ΜΕΤΚΑ, το μυστικό βρίσκεται το μοντέλο κατασκευή και πώλησης φωτοβολταϊκών, με το κλειδί στο χέρι, (ΒΟΤ- Build, Operate & Transfer) σε εταιρείες που στρέφονται στις ΑΠΕ για να περιορίσουν το περιβαλλοντικό τους απότυπωμα. Το πρώτο βήμα επί ελληνικού εδάφους αφορά στην πώληση ενός «πακέτου» 47 MW φωτοβολταϊκών, ενώ στο εξωτερικό προετοιμάζεται αντίστοιχη κίνηση στην αγορά της Αυστραλίας, και παράλληλα αναζητούνται ευκαιρίες από την Χιλή, και το Καζακστάν έως και τη μακρινή Μογγολία. Όσο για την ΕΠΑΛΜΕ, στόχος είναι η πρόσμιξη των κραμάτων που επεξεργάζεται με το καθαρό πρωτόχυτο αλουμίνιο της Αλουμίνιον, βελτιώνοντας το τελικό αποτέλεσμα και αυξάνοντας τη δυναμικότητα της τελευταίας στους 250.000 τόνους παραγωγής.
Η μετάβαση της ΔΕΗ θα είναι επώδυνη
Ειδική μνεία έκανε ο επικεφαλής της εισηγμένης και στην ΔΕΗ, τον εκσυγχρονισμό και τον ανηφορικό δρόμο που αυτή πρέπει να διανύσει μέχρι την πλήρη απολιγνιτοποίηση, λέγοντας ότι η μετάβαση στην νέα εποχή, θα έχει αναταράξεις, θα είναι επώδυνη και χρονοβόρα. «Όταν κάτι είναι επώδυνο για την ΔΕΗ, είναι επώδυνο και για την χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι δεν συμφέρει κανέναν αυτή να καταρρεύσει, και ότι η κυβέρνηση το έχει καταλάβει καλά. Πάντως εξέφρασε επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα επιτευχθεί το χρονοδιάγραμμα απολιγνιτοποίησης, τονίζοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ΔΕΗ είναι πως θα μπορέσει να ξεφορτωθεί τους ρύπους.
Στην περίπτωση της ΛΑΡΚΟ, είπε ότι κάποτε πίστευε στην εταιρεία, ωστόσο για να αποτελέσει αυτή ευκαιρία, θα πρέπει να ρίξει τα κόστη παραγωγής του νικελίου κάτω από τα 10.000 δολάρια / τόνο (σήμερα η μεταλλουργία δουλεύει με πολύ υψηλότερες τιμές), και να αλλάξει επιχειρηματικό μοντέλο. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα το θέμα της ασφάλειας & υγείας στην εταιρεία, λέγοντας ότι θα έπρεπε να αποτελεί μείζονα προτεραιότητα, και θυμίζοντας το προ μηνός τραγικό περιστατικό, όπου βρήκε το θάνατο ένας 55χρονος εργαζόμενος.
«Έχω απευθυνθεί μέχρι σήμερα για το θέμα σε τέσσερις διαφορετικούς υπουργούς Οικονομικών, τους Γ. Παπαντωνίου. Γ. Αλογοσκούφη. Γ. Παπαθανασίου και Γ. Στουρνάρα, δεν είμαι σίγουρος ότι θέλω να πάω και σε 5ο υπουργό», ανέφερε με νόημα, ερωτηθείς αν βλέπει ευκαιρίες στην ένα βήμα πριν την χρεοκοπία μεταλλουργική επιχείρηση.
«Ναι» για ΔΕΠΑ, υπό προϋποθέσεις
Στην περίπτωση της ΔΕΠΑ, η οποία μέσα σε ένα χρόνο έχει χάσει μεγάλα μερίδια, με την Mytilineos να έχει καταστεί leader στην αγορά με ποσοστό 35%, τυχόν διεκδίκηση του εμπορικού της τομέα, θα πρέπει να λάβει υπόψιν ζητήματα ανταγωνισμού. «Η ΔΕΠΑ μας ενδιαφέρει, ωστόσο για να την αποκτήσουμε, πρέπει πρώτα να αποδεχθούμε ότι θα αφήσουμε πελάτες, και θα κατεβάσουμε τα μερίδια μας σε αποδεκτά από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, επίπεδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος, προσθέτοντας ότι η επιχείρηση θα λάβει τις οριστικές της αποφάσεις, όταν η κυβέρνηση γνωστοποιήσει τους ακριβείς όρους του διαγωνισμού.
Το εργοστάσιο της αλουμίνας
Αναφορικά με την επέκταση του εργοστασίου της αλουμίνας στον Αγ. Νικόλαο Βοιωτίας, προϋπόθεση για να προχωρήσει η επένδυση, είναι να δείξουν τα νούμερα ότι μπορεί να προσφέρει στην εισηγμένη, επιπλέον 100 εκατ. ευρώ EBITDA. Διαφορετικά το project δεν θα περπατήσει. Την επόμενη πάντως εβδομάδα, πρόκειται να συζητηθούν τα βασικά στοιχεία του basic engineering study (κοστολόγια, κλπ), και εφόσον επιλυθεί η σύνθετη διαδικασία αδειοδότησης, τότε τον Μάρτιο του 2020 θα ληφθεί η οριστική επενδυτική απόφαση.