Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Η επίτευξη ραγδαίας και βιώσιμης ανάπτυξης είναι το «φάρμακο» για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που άφησε η βαθιά κρίση στην Ελλάδα, και ειδικότερα της υψηλής ανεργίας, των υπερβολικών ιδιωτικών και δημόσιων χρεών, της μείωσης του βιοτικού επιπέδου και του πρωτοφανούς επιπέδου «κόκκινων» δανείων.
Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος της Eurobank, κ. Νικόλαος Καραμούζης, μιλώντας στο συνέδριο του Economist στο Βερολίνο. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι βασικές προκλήσεις για τη χώρα είναι η ανάκαμψη των ιδιωτικών επενδύσεων και η εφαρμογή περισσότερο φιλικών προς την ανάπτυξη πολιτικών καθώς η υπερβολικά υψηλή φορολόγηση «σκοτώνει» την οικονομία.
Την ίδια ώρα, τα πρωτοφανή επίπεδα NPEs στις τράπεζες αποτελούν «βαρίδι» για την οικονομία, ενώ η καθυστέρηση στην εφαρμογή κρίσιμων μεταρρυθμίσεων και ειδικότερα των ιδιωτικοποιήσεων και η βελτίωση της λειτουργίας του δικαστικού συστήματος θα πρέπει να αποτελέσουν βασικές προτεραιότητες.
Το υψηλό κόστος δανεισμού (τα 10ετή ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται σήμερα περίπου 230 μ.β. υψηλότερα από τα πορτογαλικά) δεν συμβάλλει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης και αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι η αξιοπιστία των πολιτικών που εφαρμόζονται και η εμπιστοσύνη στην αγορά είναι προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, τόνισε ο κ. Καραμούζης.
Ο πρόεδρος της Eurobank και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών χαρακτήρισε τα «κόκκινα« δάνεια ως τον... ελέφαντα στο δωμάτιο, τονίζοντας ότι σήμερα γίνονται εκτεταμένες συζητήσεις για την επιτάχυνση της διαδικασίας μείωσης του ποσοστού των NPEs στους τραπεζικούς ισολογισμούς. «Η Eurobank παρουσίασε ένα συνολικό σχέδιο πρόσφατα, μία ιδιωτική λύση για την επιτάχυνση της μείωσης των NPEs και την ενίσχυση των κεφαλαιακών δεικτών, την οποία καλωσόρισε η αγορά», πρόσθεσε.
Συμπλήρωσε δε, ότι η ΤτΕ και το ΤΧΣ επεξεργάζονται επίσης δομές για την επιτάχυνση της μείωσης των NPEs, πρωτοβουλίες θετικές τις οποίες συζητούν οι τράπεζες.