Για αλλαγή στρατηγικής στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων έκανε λόγο ο κ. Νίκος Καραμούζης, πρόεδρος της Eurobank, καθώς οι μέχρι στιγμής προσπάθειες δεν έχουν οδηγήσει στην αντιστροφή του φαινομένου.
Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να δράσουν ταχύτερα για να καθαρίσουν τον τεράστιο όγκο προβληματικών δανείων έτσι ώστε να συμβάλλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας και να θέσουν το τραπεζικό σύστημα σε σταθερή βάση. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Eurobank, στο πρακτορείο Reuters, υποστηρίζοντας ότι οι τράπεζες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να δημιουργήσουν μία κοινή bad bank σε συνεργασία με το ΤΧΣ και ιδιώτες επενδυτές, ειδικά για τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια.
Παράλληλα, ο κ. Καραμούζης προειδοποίησε ότι οι μαζικές – υπό πίεση – πωλήσεις προβληματικών στοιχείων ενεργητικού σε πολύ χαμηλές τιμές θα έκανε περισσότερο κακό παρά καλό υπό τις τρέχουσες ανησυχίες για την οικονομία της χώρας. «Μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε ασφαλώς να εγείρει ερωτήματα για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, πυροδοτώντας εκ νέου εκροές καταθέσεων, να παρατείνει τα capital controls και να εμποδίσει την πρόσβαση στις αγορές», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Eurobank.
Σύμφωνα με τον κ. Καραμούζη, η πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες σήμερα δεν είναι η κεφαλαιακή επάρκεια αλλά η ισχυρή αποφασιστικότητα των στελεχών να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά το σημαντικό απόθεμα προβλέψεων και ενέχυρων για την εξυγίανση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.
Ο ίδιος τόνισε ότι οι τράπεζες διαθέτουν ήδη πάνω από 58 δισ. ευρώ προβλέψεων για τα NPEs, ενώ τα προβληματικά δάνεια είναι καλυμμένα με εξασφαλίσεις - που κυρίως είναι ακίνητα - σε ποσοστό άνω του 60%.
Ενδεχόμενη αποτυχία στη συρρίκνωση του όγκου των κόκκινων δανείων, συνέχισε ο κ. Καραμούζης, θα επαναφέρει την αβεβαιότητα αναφορικά με την κεφαλαιακή ισχύ των τραπεζών και θα καθυστερήσει την πρόσβαση στις αγορές. Θα εγκλωβίσει πολύτιμη ρευστότητα και θα κρατήσει τις αποτιμήσεις των τραπεζών σε χαμηλά επίπεδα, αποθαρρύνοντας τους επενδυτές.
«Χρειαζόμαστε μία αποτελεσματική διαδικασία μείωσης των NPEs και τη χρειαζόμαστε άμεσα. Οι τράπεζες μπορούν ρεαλιστικά να στοχεύσουν στη μείωση των προβληματικών δανείων κατά τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ ετησίως τα επόμενα τέσσερα χρόνια χωρίς να ασκήσουν υπερβολικές πιέσεις στιμές των NPEs μέσω αναγκαστικών πωλήσεων», συμπλήρωσε.
Παρά το γεγονός ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν δημιουργήσει εσωτερικές μονάδες διαχείρισης και χρησιμοποιούν τα εργαλεία που παρέχει ο νόμος, δεν έχει επιτευχθεί αντιστροφή του φαινομένου των «κόκκινων» δανείων, γεγονός που δείχνει ότι χρειάζεται αλλαγή στρατηγικής, δήλωσε ο κ. Καραμούζης.