«Μέσα από την διαπραγμάτευση πετύχαμε να εξασφαλίσουμε το 2021 τους περισσότερους κατά κεφαλήν πόρους από τις χώρες της ΕΕ» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης ενημερώνοντας για την πορεία υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας τις Επιτροπές Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Οικονομικών και Παραγωγής - Εμπορίου της Βουλής.
Ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε πως μέχρι σήμερα μέσω του Εθνικού Σχεδίου έχουν εκταμιευτεί από το Ταμείο 11,08 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 6,7% του ΑΕΠ και η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που έχουν δεχθεί τις μεγαλύτερες εκταμιεύσεις.
Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι ένα σπουδαίο πρόγραμμα που μαζί με το ΕΣΠΑ 21- 27, το πρόγραμμα ΚΑΠ, Δημοσίων Επενδύσεων και το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, δημιουργούν ένα πλαίσιο πολύ δυναμικό, με πόρους διπλάσιους ως προς το ΑΕΠ της χώρας που δεχθήκαμε στο σχέδιο Μάρσαλ, κάτι που αναδεικνύει την σημασία που έχει για την πατρίδα μας προκειμένου να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε την εποχή των μνημονίων και να δημιουργήσομε μια νέα εποχή.
Ο κ. Παπαθανάσης επισήμανε πως άμεσα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της καταιγίδας Daniel «καταφέραμε να ανακατευθύνουμε πόρους για την περιοχή της Θεσσαλίας που ήδη έχουν ξεκινήσει να διοχετεύονται είτε μέσω της Αρωγής είτε σε έργα που πρέπει άμεσα να τρέξουν». Ανέφερε ότι έχουν προστεθεί στην αναθεώρηση του προγράμματος για τη Θεσσαλία πάνω από 680 εκατ. ευρώ για έργα, επισημαίνοντας παράλληλα «ότι κανένα από τα έργα που χρειάζεται η Θεσσαλία δεν θα μείνει εκτός, απλά επειδή ορισμένα αντιπλημμυρικά έργα αφορούν φράγματα που χρειάζονται απαλλοτριώσεις που ξεπερνούν τα χρονικά όρια του Ταμείου (Αύγουστος 2026), για αυτό μεταφέρονται για χρηματοδότηση είτε μέσω ΕΣΠΑ ή Προγράμματος των Δημοσίων Επενδύσεων».
Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι ως χρηματοδοτικό εργαλείο το Εθνικό Πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 723 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις. Η κατανομή γίνεται σε επίπεδο χώρας και όχι περιφέρειας. Οι χρηματοδοτικές παρεμβάσεις έχουν αφορούν κατά 37% σε έργα βελτίωσης του κλιματικού αποτυπώματος και 40% έργα ψηφιακής μετάβασης. Απαιτεί γρήγορες επεμβάσεις υλοποίησης καθώς οι εκταμιεύσεις γίνονται με ορόσημα υλοποίησης. Η χώρα δικαιούται να ζητήσει αναθεώρηση σχεδίου και αυτό είτε γιατί αλλάζουν κάποια οικονομικά δεδομένα είτε γιατί κάποια έργα δεν μπορούν να υλοποιηθούν στις προθεσμίες του Ταμείου.
Ο κ. Παπαθανάσης ανέλυσε τη διάρθρωση και την πορεία του Εθνικού Σχεδίου σημειώνοντας ότι η διαπραγμάτευση με το Ταμείο είναι διαρκής σχετικά με την έγκριση του του τελικού Σχεδίου που θα γίνει Ecofin σε περίπου 2 μήνες. Στηρίζει όλους τους κλάδους της δημόσιας πολιτικής, ενώ σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, τόνισε τη στήριξή τους για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την ενεργειακή μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, τον εκσυγχρονισμό σε νέες τεχνολογίες καινοτομίες, καθώς και για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης «που είναι πολύ σημαντικό».
Ο αναπληρωτής υπουργός, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι ο σχεδιασμός του Προγράμματος κινητοποιεί στο δανειακό σκέλος πάνω από 1,33 δισ. ευρώ σε ΜμΕ ενώ παράλληλα, όπως ανέλυσε, «τρέχουν» και άλλα προγράμματα που αφορούν ΜμΕ. Για το δανειακό σκέλος ανέφερε πως έχει γίνει αίτημα αύξησης 5,5 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις και αναμένεται η έγκρισή τους.
Ο κ. Παπαθανάσης, ενημέρωσε αναλυτικά για όλα τα έργα που περιλαμβάνονται και σε όλους τους πυλώνες του Εθνικού Σχεδίου λέγοντας ότι έχουν ταξινομηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να παρακολουθούνται κεντρικά αλλά ταυτόχρονα να βγαίνουν με τέτοιο τρόπο ώστε και η αγορά να μπορεί να ανταποκριθεί στην απορρόφησή τους.
Ο αναπληρωτής υπουργός, ανέφερε πως «είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε και το τρίτο αίτημα εκταμίευσης ύψους 1,72 δισ. ευρώ για το δανειακό σκέλος, νωρίτερα από τον Δεκέμβριο οπότε είχε αρχικά υπολογιστεί, ενώ τους στόχους τους έχουμε επιτύχει όπως και τα ορόσημα πληρωμών, εκτός ενός που αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ. Το πρώτο τρίμηνο θα είμαστε έτοιμοι για το αίτημα που αφορά τις επιχορηγήσεις».
Ο κ. Παπαθανάσης, τόνισε ότι «το Ταμείο Ανάκαμψης θέλει σχεδιασμό, επιμέλεια, είναι πόροι του ελληνικού λαού που θα πρέπει να πέσουν στην οικονομία, να στηρίξουν νοικοκυριά, επιχειρήσεις, τη νέα γενιά. Είναι πόροι από τους οποίους δεν έχουμε δικαίωμα να απωλέσουμε ούτε ένα ευρώ».