«Το καλύτερο επενδυτικό περιβάλλον που έχω δει ποτέ στην Ελλάδα, στην οποία έχω επενδύσει πολλά δισ. την τελευταία 15ετία», έχει συναντήσει τα τελευταία χρόνια, ο επικεφαλής της BC Partners, Νίκος Σταθόπουλος, όπως είπε στο συνέδριο του Economist. Ο ίδιος προσέθεσε πως «δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η φήμη της Ελλάδας έχει αποκατασταθεί» και επεσήμανε πως η πολιτική σταθερότητα και οι μεταρρυθμίσεις οδηγούν σε νέες επενδύσεις στη χώρα μας.
Εξηγώντας τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας ο κ. Σταθόπουλος είπε, ότι «η Ελλάδα μπορεί να είναι πιο ελκυστική αυτή την περίοδο από άλλους προορισμούς, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και η ψηφιοποίηση, η οποία μείωσε σημαντικά την γραφειοκρατία». Ο ίδιος ανέφερε πως «δεν έχει λυθεί 100% το πρόβλημα, αλλά έχει γίνει μία φανταστική δουλειά. Αν αυτό συνεχιστεί θα δείτε να έρχονται πολλές ακόμα νέες επενδύσεις».
Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα «δεν έχει κίνδυνο ισοτιμίας και διαθέτει σπουδαίο ανθρώπινο κεφάλαιο που την καθιστά ελκυστικό προορισμό, ενώ τελευταία προστέθηκε και το timing» ,καθώς εξήγησε ότι η ελληνική οικονομία είχε πιεστεί πολύ τα προηγούμενα χρόνια.
Ωστόσο εξέφρασε τις ανησυχίες του, όταν ρωτήθηκε για τα πολιτικά πράγματα και τις εκλογές. «Δεν θα κάνω καμιά πρόβλεψη περί των εκλογών», είπε. Πρόσθεσε όμως, ότι «οι επενδυτές αν ελκύονται από μία κατάσταση αυτή είναι η σταθερότητα». Δεν ενδιαφέρονται οι επενδυτές είπε, «για το ποιος κυβερνά, αλλά για το πώς κυβερνά. Αν η σταθερότητα ανατραπεί, αυτό με ανησυχεί. Γιατί αυτό προκαλεί αβεβαιότητα και επηρεάζει άμεσα τις ξένες επενδύσεις».
Για το αν θα υπάρξει ύφεση, ο κ. Σταθόπουλος προτίμησε να αφήσει την πρόβλεψη στους οικονομολόγους. «Ακόμα κι αν δεν υπάρξει ύφεση βλέπουμε μια επιβράδυνση και γνωρίζουμε ότι κάποιοι τομείς θα επηρεαστούν περισσότερο. Επηρεάζονται συνήθως οι κλάδοι που στηρίζονται στην κατανάλωση» υπογράμμισε.
Σημείωσε ότι η BC Partners επενδύει σε ώριμες αγορές και το γεωπολιτικό ρίσκο που παλαιότερα δεν είχε θέση σε αυτές, μπορεί τώρα να συνδέεται με την εφοδιαστική αλυσίδα ή με το έλλειμμα του εργατικού δυναμικού, το οποίο μπορεί να ανεβάσει το κόστος των εισοδημάτων.
Κατέληξε λέγοντας, ότι «κάθε επενδυτής θα σας πει ότι σε καιρούς κρίσης υπάρχουν ευκαιρίες και ισχύει, αν και τώρα ίσως είναι ίσως πιο δύσκολο. Ίσως η ενέργεια είναι ένα καλό παράδειγμα είπε, αλλά έχει σημασία σε ποια θέση του φάσματος βρίσκεσαι».