«Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας ο πρωθυπουργός, σε συνεργασία με άλλους οκτώ ηγέτες της ΕΕ, ανέλαβε πρωτοβουλία με στόχο την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων και κυρίως την ανάπτυξη νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για τη στήριξη των οικονομιών και της απασχόλησης στα κράτη μέλη της Ένωσης», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Για το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο κ. Πέτσας αφού υπενθύμισε ότι γίνεται για πρώτη φορά δια ζώσης μετά το ξέσπασμα της πανδημίας τόνισε πως πρόκειται για μείζονος σημασίας συνεδρίαση, τόσο για την Ελλάδα όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς το κυρίαρχο ζήτημα της ατζέντας αφορά στην έγκριση της πρότασης που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Ταμείο Ανάκαμψης και η διαμόρφωση του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενημέρωσε πως ενόψει της αυριανής συνεδρίασης, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τη Δευτέρα 13 Ιουλίου, τηλεφωνικά, με τον πρόεδρο του Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στον οποίον επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις και επισήμανε πως «μετά το τέλος της Συνόδου δεν πρέπει να γυρίσουμε στις πατρίδες μας χωρίς μία λύση κοινής αποδοχής».
«Στις διαβουλεύσεις αυτές, η Ελλάδα προσέρχεται συνοψίζοντας τις θέσεις της σε τρεις άξονες: Πρώτον, να διατηρηθεί το ύψος των ενισχύσεων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεύτερον, να διατηρηθεί η προτεινόμενη από την Επιτροπή αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων, ώστε κεντρικός κορμός των ενισχύσεων να είναι επιχορηγήσεις και όχι ο δανεισμός, και τρίτον, να μην υπάρξουν πρόσθετες ειδικές προϋποθέσεις για την ενίσχυση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, παρά μόνο όσες ήδη προβλέπονται στις συνθήκες και στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», συμπλήρωσε.