Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) της Alpha Bank και είναι φυσικό για καθαρά συγκριτικούς λόγους, οι επενδυτές να έχουν σαν σημείο αναφοράς την πρόσφατη αντίστοιχη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς.
Μια αύξηση που εξαγγέλθηκε μετά από τη μετατροπή των Cocos, σε μετοχές για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και οδήγησε στην εκ νέου ιδιωτικοποίηση της τράπεζας Πειραιώς.
Μια αύξηση, που πέρασε από σαράντα κύματα διαπραγματεύσεων, πιέσεων, αντιδράσεων και ενστάσεων για να στεφθεί στο τέλος με απόλυτη επιτυχία.
Και μάλιστα με διπλή επιτυχία. Επιτυχία αφ' ενός για την τράπεζα, η οποία κατάφερε να συγκεντρώσει 1,38 δισ. ευρώ, ένα μη ευκαταφρόνητο ποσό για τα ευρωπαϊκά τραπεζικά χρηματιστηριακά δεδομένα και αφ' ετέρου για τους επενδυτές, που συμμετείχαν στην AMK, αγοράζοντας τις μετοχές στο 1,15 ευρώ και σήμερα απολαμβάνουν υπεραξίες της τάξης του +32,5%, αφού στο κλείσιμο της Παρασκευής, η μετοχή Τράπεζας Πειραιώς (ΠΕΙΡ) ήταν στα 1,524 ευρώ.
Όταν λοιπόν οι επενδυτές του Χρηματιστηρίου Αθηνών, έζησαν το δύσκολο εγχείρημα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς να πετυχαίνει, αφού πέρασε από την προσωρινή επανακρατικοποίηση της τράπεζας, από ένα reverse split, από έναν σχεδόν μηδενισμό του μετοχικού κεφαλαίου και από την υποχώρηση της χρηματιστηριακής αποτίμησης της Τράπεζας κοντά στο 80 εκατ. ευρώ, υποδέχονται την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank, με αισθητά μεγαλύτερη σιγουριά και αισιοδοξία.
Ας δούμε πρώτα απ’ όλα, το καθαρά τεχνικό μέρος της AMK της Alpha Bank. H Alpha Bank, στοχεύει στην άντληση λιγότερων κεφαλαίων. Το ύψος του ΑΜΚ, βρίσκεται στα 800 εκατ. ευρώ. Δεν θα υπάρξει reverse split, δε θα υπάρξει απομείωση του μετοχικού κεφαλαίου για συμψηφισμό με ζημίες, δεν θα υπάρξει μείωση του ποσοστού των μετοχών που έχει στην κατοχή του το ΤΧΣ και το σύνολο των παλαιών μετόχων θα έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει κατά 100% στην αγορά των νεοεκδιδόμενων μετοχών.
Η Alpha Bank έχει να διαχειριστεί με εξυπηρετούμενα δάνεια της τάξης των 21 δισ. ευρώ, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς έχει 22 δισ. ευρώ, με τους συντελεστές κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, να βρίσκονται σε παραπλήσια επίπεδα.
Το πρόγραμμα της εξυγίανσης της Alpha Bank, που ονομάζεται «Τomorrow», εστιάζεται κεφαλαιακά στην ΑΜΚ των 800 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, το αντίστοιχο πρόγραμμα της Τράπεζας Πειραιώς, «Sunrise», βασίζεται σε σημαντικό βαθμό στην έκδοση και άλλων μέσων κεφαλαιακής ενίσχυσης όπως είναι το Αdditional Τier 1 (ΑΤ1) και Tier 2, γεγονός που επιβαρύνει την τράπεζα με την καταβολή υψηλών τόκων εξυπηρέτησης.
Ως γνωστόν τα κεφάλαια που έχουν μορφή μετοχών, αποζημιώνονται με τα μερίσματα που προκύπτουν από την κερδοφορία. Ενώ τα κεφάλαια που προέρχονται από ομόλογα, απαιτούν τη καταβολή τόκων σύμφωνα με τα επιτόκια έκδοσης τους, ανεξάρτητα του αν οι τράπεζες είναι κερδοφόρες ή όχι.
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η συμμετοχή στην ΑΜΚ της Alpha Bank, αποτελεί μια επενδυτική ευκαιρία, ειδικά σε ένα χρηματιστήριο που εξακολουθεί να καταγράφει ανοδική διάθεση, παρ’ όλο που το τείχος των 900 μονάδων του Γενικού Δείκτη, δεν έχει ακόμα υπερπηδηθεί σε ικανοποιητικό βαθμό. Άλλωστε όπως λένε και οι παλιές καραβάνες της Σοφοκλέους, «οι επενδυτές δεν πρέπει ποτέ να μένουν έξω από τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, που γίνονται υπέρ των παλαιών μετόχων».