Σε συμφωνία κατέληξε η συνάντηση στις Βρυξέλλες στην οποία συμμετείχαν από την ελληνική πλευρά οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης και από την πλευρά των θεσμών, ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, οι Pierre Moscovici, Marco Buti (Κομισιόν), ο Klaus Regling (ESM), ο Thomas Wieser (επικεφαλής EuroWorking Group), ο Benoit Coeure (ΕΚΤ) και οι Delia Velculescu, Poul Tomsen (ΔΝΤ).
Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της «Καθημερινής» από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους, η ελληνική πλευρά δέχθηκε τη λήψη μέτρων για το 2019, ανοίγοντας το δρόμο για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα μέσα στις ερχόμενες ημέρες.
Η έκτακτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και της ελληνικής πλευράς, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για το περιεχόμενο κοινού ανακοινωθέντος το οποίο αναμένεται να εκδοθεί στο Eurogroup.
Βαφτίζουν «δημοσιονομικά ουδέτερα» το κόψιμο συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου??
Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε πριν από λίγο με non paper ότι επετεύχθη συμφωνία στο Eurogroup για την προληπτική νομοθέτηση μέτρων που θα ανοίξουν το δρόμο στην επιστροφή των κλιμακίων των δανειστών την ερχόμενη εβδομάδα. Παρότι η συμφωνία προϊδεάζει για συνολική οπισθοχώρηση της κυβέρνησης ως προς την ψήφιση νέων μέτρων περικοπής συντάξεων και αφορολόγητου που θα ψηφιστούν από τώρα για να εφαρμοστούν από 1.1.2019, η κυβέρνηση κάνει λόγο για «απολύτως ουδέτερο δημοσιονομικό ισοζύγιο».
Στην πράξη η φράση αυτή που μας φέρνει κοντά στις θέσεις του ΔΝΤ το οποίο έκανε λόγο για «δημοσιονομικά ουδέτερο πακέτο», αποτελεί το φύλλο συκής μιας ιδιαίτερα οδυνηρής συμφωνίας η οποία θα προβλέπει σκληρά μέτρα για ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού με αντάλλαγμα την μείωση φόρων και εισφορών στο μέλλον.
Αναλυτικά το non paper της κυβέρνησης:
«Πριν από λίγη ώρα επήλθε συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής πλευράς και τους Επικεφαλής των Θεσμών ώστε να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα και να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία (SLA) εντός ολίγων ημερών.
Η Συμφωνία περιλαμβάνει τελικά τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για "ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα".
Η Ελληνική πλευρά δέχθηκε την νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο.
Πρακτικά στην Αθήνα θα εξεταστεί η αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και μετά, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση.
Στα θετικά της πολιτικής συμφωνίας, που μένει όμως να προσδιοριστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, είναι η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν το τέλος του προγράμματος.
Επίσης πολύ σημαντική είναι η δέσμευση από πλευράς Commission, που αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Eurogroup, ώστε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δις ευρώ για την δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα δυόμιση χρόνια.
Τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος ήδη διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά με την Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς.»
(Φωτογραφία: SOOC)