Νέα παράταση έως τις 31 Μαρτίου στο «θρίλερ» της ΛΑΡΚΟ

Νέα παράταση έως τις 31 Μαρτίου στο «θρίλερ» της ΛΑΡΚΟ

Στις 31 Μαρτίου θα υποβληθούν τελικά οι δεσμευτικές προσφορές των ενδιαφερομένων επιχειρηματικών σχημάτων για τον διαγωνισμό που «τρέχει» το ΤΑΙΠΕΔ και ο ειδικός διαχειριστής σε ό,τι αφορά την μίσθωση των μεταλλείων και την παραχώρηση μεταλλευτικών δικαιωμάτων της ΛΑΡΚΟ, η οποία είναι μια από τις πέντε μεγαλύτερες παραγωγούς σιδηρονικελίου σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το ΤΑΙΠΕΔ και ο ειδικός διαχειριστής Γ. Μελέτης έδωσαν τη σχετική παράταση στα επιχειρηματικά σχήματα που συμμετέχουν στο διαγωνισμό, ο οποίος προκηρύχθηκε πριν ένα χρόνο και έκτοτε έχει εξελιχθεί σε «θρίλερ» για γερά νεύρα καθώς από τα έξι επιχειρηματικά και επενδυτικά σχήματα που είχαν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους στις αρχές Φεβρουαρίου 2021, σήμερα έχουν παραμείνει τρία. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η παράταση δόθηκε μετά την αίτηση ενός από τα υποψήφια επενδυτικά σχήματα, προκειμένου να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα. 

Οι ίδιες πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι η παράταση ζητήθηκε προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε ό,τι αφορά τις δύο μεγάλες εκκρεμότητες που είναι οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις σχετικά με την θέσπιση περιβαλλοντικής αδειοδότησης  έργων και δραστηριοτήτων αλλά και η μη ολοκλήρωση της διαδικασίας απόλυσης των 1.080 εργαζομένων. 

Πάντως, σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα,  το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας φέρεται να γνωμοδότησε θετικά για τη διαδικασία που προηγήθηκε ως προς την ομαδική απόλυση των 1.080 εργαζομένων, οι οποίοι βάσει της γνωμοδότησης θα πρέπει μέσα σε 20 ημέρες να τεθούν εκτός εργασίας.

Τι περιλαμβάνει ο διαγωνισμός

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ αφορά:

  • τη μίσθωση του δημόσιου μεταλλείου Λάρυμνας, που περιλαμβάνει τα σχετικά σχετικά μεταλλευτικά δικαιώματα, το μεταλλευτικό εργοστάσιο και τα ακίνητα, εγκαταστάσεις και εξοπλισμό του, τα οποία ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και επί του παρόντος μισθώνονται στην «Γενική Μεταλλευτική και Μεταλλουργική Ανώνυμη Εταιρεία ΛΑΡΚΟ» (ΛΑΡΚΟ) και
  • τη μίσθωση του δημόσιου μεταλλείου στο Λούτσι, το οποίο περιλαμβάνει τα σχετικά μεταλλευτικά δικαιώματα με τα ακίνητα και τις εγκαταστάσεις του, τα οποία ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο.
  • Στο αντικείμενο του διαγωνισμού που «τρέχει» ο ειδικός διαχειριστής περιλαμβάνονται:
  • Παραχωρήσεις μεταλλευτικών δικαιωμάτων επί των Μεταλλείων Ευβοίας και συγκεκριμένα ιδιόκτητες οριστικές και μισθωμένες ιδιωτικές παραχωρήσεις αλλά και μισθωμένες δημόσιες παραχωρήσεις στην περιοχή Βρυσάκια Εύβοιας
  • Μεταλλεία Καστοριάς και συγκεκριμένα ιδιόκτητες οριστικές παραχωρήσεις
  • Μεταλλεία Φθιώτιδας (περιοχή Άγιος Ιωάννης και συγκεκριμένα ιδιόκτητες οριστικές και μισθωμένες ιδιωτικές παραχωρήσεις.
  • Αποθέματα μεταλλευμάτων (δυνητικά και μη) 
  • Αγροτεμάχια στην περιοχή Λάρυμνας (Φθιώτιδα) και στην Εύβοια
  • Κινητός και λοιπός εξοπλισμός στην περιοχή Λάρυμνας (Φθιώτιδα).


Οι βιομηχανίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων εφαλτήριο για τις μελλοντικές δραστηριότητες

Όπως προαναφέρθηκε η ΛΑΡΚΟ συγκαταλέγεται µεταξύ των πέντε µεγαλύτερων παραγωγών σιδηρονικελίου στον κόσµο και εξάγει το σύνολο της παραγωγής της.  Οι πλήρως καθετοποιηµένες εγκαταστάσεις της περιλαμβάνουν τέσσερα ορυχεία που βγάζουν το µετάλλευµα και εργοστάσιο όπου παράγεται το σιδηρονικέλιο. Το νικέλιο που παράγει δεν έχει άνθρακα και κυρίως έχει αποθέµατα για αρκετά ακόμη χρόνια. 

Σημειώνεται ότι όλοι οι παραγωγοί ανοξείδωτου χάλυβα, όπως οι: Thyssen-Krupp, Acerinox, Glencore, Avesrapolarit, χρησιμοποιούν στα εργοστάσιά τους κοκκοποιημένο σιδηρονικέλιο της Λάρκο.

 Άλλη μια σημαντική εξέλιξη που πιθανότατα να αξιολογηθεί ως έντονα θετική για τα επιχειρηματικά και επενδυτικά σχήματα που θα καταθέσουν προσφορές στον διαγωνισμό είναι η πρόσφατη εκτίναξη των διεθνών τιμών του νικελίου, στα 25.000 δολάρια ο τόνος, καθώς η ζήτηση για νικέλιο από την αυτοκινητοβιομηχανία για την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων παρουσιάζει εκθετική αύξηση.