Μεγαλύτερη υποχώρηση από την αναμενόμενη, είχαν οι γερμανικές εξαγωγές τον Αύγουστο σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη, ενισχύοντας τις προβλέψεις που θέλουν την πτώση στον τομέα της μεταποίησης να ωθεί τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία στην ύφεση.
Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία ενημέρωσε ότι οι εποχικά προσαρμοσμένες εξαγωγές υποχώρησαν κατά 1,8% σε μηνιαία βάση, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,5%.
Η πτώση των εξαγωγών του Αυγούστου ήταν η πιο απότομη από τον Απρίλιο.
Το εμπορικό πλεόνασμα μειώθηκε στα 18,1 δισ. ευρώ μετά την ανοδική αναθεώρηση του Ιούλιου (20,5 δισ. ευρώ).
Δημοσκόπηση του Reuters εκτιμούσε ότι θα υπάρξει πτώση 1% στις εξαγωγές και κάθοδος 0,2% στις εισαγωγές. Το εμπορικό πλεόνασμα αναμενόταν στα 19,1 δισ. ευρώ.
Οι κατασκευαστές που εξαρτώνται από τις εξαγωγές της Γερμανίας πλήττονται από την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και την επιχειρηματική αβεβαιότητα που συνδέεται με την εμπορική διαφωνία μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας, καθώς και με την προγραμματισμένη αλλά καθυστερημένη έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.
Την περασμένη Τετάρτη, κορυφαία οικονομικά ιδρύματα μείωσαν τις προβλέψεις ανάπτυξης για την οικονομία για το τρέχον και το επόμενο έτος, κατηγορώντας την ασθενέστερη παγκόσμια ζήτηση για μεταποιητικά αγαθά και την αυξημένη επιχειρηματική αβεβαιότητα που συνδέεται με εμπορικές διαφορές.
Τα ινστιτούτα κάλεσαν επίσης την κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ να αποτρέψει την πολιτική της για τον προϋπολογισμό της να μην αναλάβει νέο χρέος αν επιδεινωθούν οι προοπτικές ανάπτυξης. Έως τώρα αρνήθηκε να το πράξει.
Ωστόσο, η κυβέρνηση της Μέρκελ κατάφερε να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες χωρίς νέο χρέος από το 2014, χάρη σε έναν ασυνήθιστα μακροχρόνιο κύκλο ανάπτυξης, στην υψηλή ρευστότητα, στα αυξημένα φορολογικά έσοδα και στο σχέδιο αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.