Η διαφαινόμενη πώληση της SingularLogic από τη MIG στις εταιρείες Space Hellas και EpsilonNet μετά και την υπογραφή της αρχικής συμφωνίας την Παρασκευή, σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής και την έναρξη μιας νέας στην ελληνική αγορά πληροφορικής. Κυρίως ολοκληρώνει την πτώση των παραδοσιακών παικτών του κλάδου πληροφορικής και την δημιουργία νέων, που διεκδικούν με «πάθος» μια καλύτερη θέση στο νέο περιβάλλον που τώρα διαμορφώνεται.
Και δεν είναι μόνο οι μικρότερες επιχειρήσεις του κλάδου που διεκδικούν μια επιφανή θέση. Καθώς το κενό που αφήνουν πίσω τους οι παραδοσιακοί παίκτες είναι μεγάλο, στην αγορά εισέρχονται παίκτες από άλλες αγορές.
Κλασικό παράδειγμα αποτελεί ο ΟΤΕ που πλέον εκτιμάται ότι κάθε χρόνο έχει έσοδα άνω των 100 εκατ. ευρώ από έργα πληροφορικής. Πέρυσι ο οργανισμός τηλεπικοινωνιών είχε «λοιπά έσοδα», εκτός δηλαδή των εσόδων από τηλεπικοινωνιακές δραστηριότητες, ύψους 140 εκατ. ευρώ. Τα περισσότερα από αυτά προέρχονται από παροχή υπηρεσιών και προμηθειών πληροφορικής σε τρίτους και κυρίως από το Ελληνικό Δημόσιο. Το έσοδο αυτό, δεν αποκλείεται να είναι το μεγαλύτερο στην ελληνική αγορά, αναφορικά με την παροχή λύσεων και υπηρεσιών πληροφορικής.
Στη νέα αγορά που τώρα διαμορφώνεται, μερίδιο διεκδικεί ακόμη και ο ΟΠΑΠ. Ο τελευταίος μέσω της θυγατρικής του εταιρείας, Neurosoft συμμετέχει στο έργο των νέων ταυτοτήτων με τη γαλλική Idemia η οποία θεωρείται από τις πιο ισχυρούς διεκδικητές του έργου. Είναι ίσως η πρώτη φορά που η Neurosoft στοχεύει ευθέως σε έργα του δημοσίου τομέα. Και όλα δείχνουν ότι δεν θα σταματήσει στο προαναφερόμενο έργο, καθώς η εταιρεία έχοντας την ισχυρή ρευστότητα του ΟΠΑΠ, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στα επερχόμενα έργα τεχνολογίας του Ταμείου Ανάκαμψης.
Το ίδιο αναμένεται να πράξουν και οι παραδοσιακοί παίκτες του τομέα των κατασκευών. Μεταξύ αυτών η TΕΡΝΑ Ενεργειακή και ο Mytilineos. Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, έχοντας αναλάβει τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό του ΟΑΣΑ, τώρα προχωρά και στον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΟΑΣΘ. Η εταιρεία επίσης είχε συμμετάσχει και στο διαγωνισμό ανάθεσης του έργου των ηλεκτρονικών διοδίων, το οποίο ωστόσο ακυρώθηκε με απόφαση της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ).
Η παραπάνω αλλαγή «φρουράς» στη αγορά πληροφορικής, σηματοδοτήθηκε κυρίως από την πτώση των παραδοσιακών και μεγάλων παικτών εξαιτίας των μεγάλων τραπεζικών οφειλών τους. Μόνον έτσι μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι η εταιρεία λογισμικού Entersoft έχει σήμερα τη ίδια κεφαλαιοποίηση με εκείνη της Intracom. Επίσης η μικρή εταιρεία EpsilonNet από τη Θεσσαλονίκη, η οποία μέχρι πρόσφατα ήταν γνωστή μόνον στους λογιστές της χώρας, σήμερα έχει διπλάσια κεφαλαιοποίηση από την Intralot.
Επίσης η υποχώρηση της SingularLogic όλα τα προηγούμενα χρόνια εξαιτίας του υψηλού δανεισμού, έδωσε την ευκαιρία σε άλλες επιχειρήσεις να κερδίσουν έδαφος. Μεταξύ αυτών οι πολυεθνικές εταιρείες (SAP Hellas, Microsoft, Oracle κ.ά.) ο ρόλος των οποίων αναβαθμίζεται στην ελληνική αγορά πληροφορικής
Τη μεταβολή αυτή σκηνικού αξιοποίησαν πρόσφατα και εταιρείες όπως η EpsilonNet η οποία πέρασε πρόσφατα την πόρτα της Κύριας Αγοράς του ΧΑ. Και σήμερα η εταιρεία, σε συνεργασία με την Space Hellas, διεκδικεί το πρώην αντίπαλο δέος που ήταν για την ίδια, η SingularLogic. Ακόμη η εταιρεία το περασμένο καλοκαίρι απέκτησε συμμετοχή 80% αντί 6,3 εκατ. ευρώ στην Data Communications, ενώ πέρυσι είχε αποκτήσει συμμετοχή 34% αντί 1 εκατ. ευρώ στην εταιρεία ξενοδοχειακού λογισμικού HiT.
Από τους ανερχόμενους παίκτες, η Entersoft είναι η εταιρεία που τα καταφέρνει πιο καλά απ’ όλους. Η κεφαλαιοποίησή της βρίσκεται κοντά στα 60 εκατ. ευρώ, δηλαδή διανύει σήμερα ιστορικά υψηλά από το 2006 που η εταιρεία εισήλθε στη ΝΕΧΑ. Μάλιστα η μετοχή της εταιρείας εντάχθηκε πρόσφατα στον Γενικό Δείκτη του χρηματιστηρίου και πλέον η πορεία της σταθμίζει την τιμή του Γενικού Δείκτη.
Αντίστοιχη πορεία έχει και η Profile. Η εταιρεία διανύει στις καλύτερές στιγμές της, με την μετοχή της να κινείται σε ιστορικά υψηλά. Η κεφαλαιοποίηση της ξεπερνά τα 45 εκατ. ευρώ και είναι η υψηλότερη που έχει επιτευχθεί μετά τον περασμένο Φεβρουάριο, όπου ο κορονοϊός διέκοψε την ανοδική πορεία της μετοχής. Έκτοτε η μετοχή της Profile, έχει καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών του περασμένου Μαρτίου και φαίνεται ότι αν η πορεία αυτή συνεχιστεί, τότε η τιμή της θα ξεπεράσει το ιστορικό υψηλό του περασμένου Φεβρουαρίου (4,22 ευρώ).
Ο μόνος από τους «παλιούς» παίκτες που παραμένει στην επιφάνεια, είναι ο όμιλος Quest. Ο όμιλος, όχι μόνον κατάφερε να επιβιώσει, αλλά σήμερα είναι η εταιρεία του κλάδου με την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση. Πλέον ξεπερνά τα 320 εκατ. ευρώ και πλησιάζει εκ νέου στα επίπεδα προ της πανδημίας του κορονοϊου. Τα επίπεδα δε αυτά συνιστούν υψηλό για τον όμιλο Quest από τον Απρίλιο του 2000, μια εποχή που οι εταιρείες πληροφορικής ακόμη μεσουρανούσαν στη Σοφοκλέους.
Η αγορά πληροφορικής βρίσκεται πιθανώς σε μια ιστορικών διαστάσεων ευκαιρία. Πρόκειται για το Ταμείο Ανάκαμψης που εκτιμάται ότι θα φέρει στη ελληνική αγορά επενδύσεις ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους και της κοινωνίας ύψους 6 δισ. ευρώ στα επόμενα πέντε χρόνια.