Ομόλογα ύψους 400 δισ. θα κληθούν να απορροφήσουν το 2023
Shutterstock
Shutterstock
Αγορές

Ομόλογα ύψους 400 δισ. θα κληθούν να απορροφήσουν το 2023

Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα πρέπει να προσελκύσουν αγοραστές από τον ιδιωτικό τομέα για να απορροφηθεί νέο χρέος 400 δισ. ευρώ το 2023, εκδόσεις που θα διατηρήσουν τις αγορές ομολόγων υπό πίεση, καθώς η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα θα αποσύρει τη στήριξη της.

Από το 2015 που λανσάρησε τη ποσοτική χαλάρωση, η ΕΚΤ υπήρξε ένας εγγυημένος αγοραστής ομολόγων, απορροφώντας όλα τα νέα ομόλογα που εξέδωσαν οι κυβερνήσεις από το 2019 μέχρι το 2021. Τώρα όμως θα αρχίσει να τα ξεφορτώνεται. 

Οι κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ θα χρειαστούν νέους πόρους για να χρηματοδοτήσουν τα προγράμματα στήριξης που προσφέρουν ανακούφιση από την ενεργειακή κρίση. Η Γερμανία σχεδιάζει να εκδώσει νέο χρέος ύψους ρεκόρ τη νέα χρονιά. Το ποσό του δημοσίου χρέους που θα κληθούν να απορροφήσουν οι ιδιώτες επενδυτές το 2023 προβλέπεται ότι θα είναι διπλάσιο του προηγούμενου ρεκόρ πριν μια δεκαετία, σύμφωνα με την BofA.

Οι εκδότες θα πρέπει να δουλέψουν σκληρότερα για να βρουν αγοραστές και υπάρχει και το ρίσκο ότι μπορεί να χρειαστεί να πληρώσουν περισσότερο μετά την επιθετική ρητορική της ΕΚΤ πρόσφατα που ώθησε την αγορά να τιμολογήσει άνοδο μισής ποσοστιαίας μονάδας τουλάχιστον στα επιτόκια το 2023. 

Η ΕΚΤ θα επανεπενδύσει ποσά από λήξεις ομολόγων που αγόρασε την περίοδο της πανδημίας αλλά παράλληλα θα μειώσει το χαρτοφυλάκιο ομολόγων των 5 τρισ. ευρώ που έχει συγκεντρώσει με ρυθμό 15 δισ. ευρώ μηνιαίως από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο. Το τι θα πράξει μετά δεν είναι ξεκάθαρο και προσθέτει στην αβεβαιότητα. 

Οι διαχειριστές στην  Allianz Global Investors  δεν βλέπουν μεγάλη όρεξη από την πλευρά των επενδυτών για αγορές ευρωπαϊκών ομολόγων την επόμενη χρονιά. Μειώνουν θέσεις σε γερμανικά ομόλογα και τοποθετούνται σε αμερικανικά στα οποία οι επενδυτές δείχνουν προτίμηση λόγω χαμηλότερης αβεβαιότητας για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

Οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων αυξήθηκαν κατά 250 μονάδες βάσης τη φετινή χρονιά και αυτές των ιταλικών περισσότερο από 300 μονάδες βάσης. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της BNP Paribas, της Deutsche Bank και της Citigroup, οι αποδόσεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται την επόμενη χρονιά.

Ένας από τους λόγους, σύμφωνα με την BNP, είναι οι εκδόσεις νέου χρέους που εκτιμά ότι θα ωθήσουν την απόδοση στο γερμανικό 10ετές ομόλογο υψηλότερα κατά 45 μονάδες βάσης στο 2,75% το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Σύμφωνα με τη BofA, η ποσοτική σύσφιξη θα αρχίσει νωρίτερα από ό,τι περίμεναν οι επενδυτές, αυξάνοντας τις πιθανότητες αναταράξεων όπου οι αγορές δεν θα είναι σε θέση να απορροφήσουν περισσότεροες εκδόσεις χωρίς να απαιτούν υψηλότερες αποδόσεις. Μια τέτοια εξέλιξη παραπέμπει αμέσως στη βιωσιμότητα του χρέους της Ιταλίας, όπου οι αποδόσεις ήδη υπερβαίνουν το 4%, επίπεδο που αρχίζει να ανησυχεί τους επενδυτές.

Βέβαια δεν πιστεύουν όλες οι επενδυτικές τράπεζες ότι οι αποδόσεις θα ανεβούν περαιτέρω τη νέα χρονιά. Η JP Morgan εκτιμά το αντίθετο. Άλλες βλέπουν τις αποδόσεις να υποχωρούν μετά από μια αρχική άνοδο. Με βάση το σενάριο αυτό, οι υψηλότερες αποδόσεις θα προσελκύσουν αγοραστές και η ύφεση που αναμένεται θα καταστήσει τις κινητές αξίες χαμηλότερου ρίσκου πιο ελκυστικές. 

Για τις κυβερνήσεις η μεγαλύτερη πρόκληση θα είναι το timing. Οι οργανισμοί δημοσίου χρέους θα πρέπει να δείξουν προσοχή στην επιλογή της διάρκειας των ομολόγων που θα εκδώσουν και να ανταμείψουν τους αγοραστές του χρέους αυτού επαρκώς. Οι ιδιώτες επενδυτές θα πρέπει να κάνουν τη δουλειά που έκανε για μεγάλο διάστημα η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.