Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Ο «ιός» που έχει χτυπήσει μέσα στο 2019 τη Γερμανία δείχνει να καλπάζει, ενώ ανάλογες ανησυχίες κάνουν την εμφάνισή τους στις ΗΠΑ και στην Κίνα, υποδεικνύοντας ότι η παγκόσμια βιομηχανία βιώνει δύσκολες στιγμές. Μάλιστα, ο «ιός» όχι μόνο εξαπλώνεται και σε άλλες χώρες πέραν της Γερμανίας αλλά κινδυνεύει να «μολύνει» και κλάδους – όπως των υπηρεσιών – που μέχρι πρότινος εμφάνιζαν ισχυρές αντιστάσεις.
Πλέον, η γερμανική οικονομία κινδυνεύει να παγιδευτεί σε μία παρατεταμένη βιομηχανική ύφεση με την παραγωγή να μειώνεται ήδη για όγδοο διαδοχικό μήνα, ενώ στις ΗΠΑ τα στοιχεία για τη μεταποίηση θυμίζουν… 2009 και στην Κίνα τα επίσημα στοιχεία είναι εντελώς απογοητευτικά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της IHS Markit για την Ευρωζώνη και του ινστιτούτου ISM για τις ΗΠΑ, ο βιομηχανικός κλάδος και στις δύο οικονομίες βρίσκεται για τα καλά σε ύφεση. Η Γερμανία παρασύρει ολόκληρη την Ευρώπη καθώς ο γερμανικός δείκτης PMI διαμορφώνεται στις 41,7 μονάδες, πολύ μακριά από το επίπεδο των 50 μονάδων που υποδεικνύει επέκταση της δραστηριότητας.
Όσον αφορά την αμερικανική οικονομία, ο δείκτης PMI υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στις 47,8 μονάδες που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2009. Ακόμη και με τα στοιχεία της Markit, τα οποία τοποθετούν τον αμερικανικό δείκτη στις 51,1 μονάδες, ήταν η χειρότερη τριμηνιαία επίδοση από το τρίτο τρίμηνο του 2009. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις έγιναν γνωστά τα στοιχεία για τον PMI η Wall Street «κοκκίνισε» αφού οι «αρκούδες» των αγορών έχουν μία ακόμη αφορμή.
Στην Κίνα, ο μεταποιητικός PMI ενισχύθηκε οριακά στις 49,8 μονάδες, ωστόσο παραμένει σε φάση συρρίκνωσης τους τελευταίους πέντε μήνες, αντανακλώντας αφενός τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου και αφετέρου την «προσγείωση» της κινεζικής οικονομίας, της οποίας το ΑΕΠ εκτιμάται ότι το 2020 θα μεγεθυνθεί με ρυθμό χαμηλότερο του 6% για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες.
Στην Ευρώπη, τα στοιχεία της Markit που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας υποδεικνύουν ότι η Γερμανία δεν είναι η μοναδική χώρα που πλήττεται από τον βιομηχανικό «ιό», αλλά αυτός έχει αρχίσει να εξαπλώνεται και σε άλλες χώρες-μέλη της Ευρωζώνης. Η μοναδική από τις μεγάλες χώρες της κοινού νομίσματος στην οποία η μεταποίηση παραμένει σε φάση επέκτασης είναι η Γαλλία. Η Γαλλία κρατάει αλλά αν συνεχιστεί η επιδείνωση των συνθηκών τότε ο Οκτώβριος θα βρει και τον γαλλικό βιομηχανικό κλάδο σε ύφεση καθώς ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 50,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο, μια ανάσα δηλαδή από τη συρρίκνωση.
Την ίδια ώρα, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό καταδεικνύουν το τέλμα στο οποίο βρίσκεται η ευρωπαϊκή οικονομία, αφού οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται κατά 0,9%, πολύ μακριά δηλαδή από το 2% που είναι ο στόχος της ΕΚΤ.
Σύμφωνα με αναλυτές, τα στοιχεία για τη μεταποίηση έρχονται να προστεθούν στις αυξανόμενες ενδείξεις κατάρρευσης της εσωτερικής ζήτησης καθώς η επιβράδυνση της ανάπτυξης και η αυξανόμενη αβεβαιότητα επηρεάζουν την πρόθεση των επιχειρήσεων να προσλάβουν νέους εργαζόμενους. Ο δείκτης PMI για την απασχόληση ήταν αρνητικός για πέμπτο διαδοχικό μήνα και μάλιστα με τον ισχυρότερο ρυθμό από τον Απρίλιο του 2013 όταν η Ευρωζώνη δεν είχε ακόμη ξεπεράσει την κρίση χρέους.
Επιπλέον, η πτώση του συνολικού δείκτη τιμών παραγωγού για την Ευρωζώνη οφείλεται σύμφωνα με την ανακοίνωση της Markit, κυρίως στη μεγαλύτερη συρρίκνωση των νέων παραγγελιών σε διάστημα επτά ετών, γεγονός που υποδεικνύει ότι το outlook δεν αναμένεται να βελτιωθεί σύντομα.