Στη "χοάνη" του νόμου Δένδια -που αναθεωρείται ώστε να συμπεριλάβει πλέον και τις οφειλές μεγάλων επιχειρήσεων- θα πέσουν από κοινού τα κόκκινα δάνεια και τα ληξιπρόθεσμα επιχειρηματικά χρέη προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ανοίγει έτσι ο δρόμος για ενιαία εξωδικαστική διευθέτηση του συνόλου των επιχειρηματικών οφειλών που έχουν οι μεγαλύτερου μεγέθους εταιρείες προς τις τράπεζες και το Δημόσιο, οι οποίες μέχρι σήμερα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από κοινού παρά μόνο μέσω της δικαστικής οδού, σε αντίθεση με τα χρέη των μικρών εταιρειών με τζίρο έως 2,5 εκατ. ευρώ για τις οποίες προβλέπονται συγκεκριμένες διαδικασίες στο νόμο 4307/2014.
Ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης επιβεβαίωσε χθες για πρώτη φορά πως η ενιαία διαχείριση επιχειρηματικών οφειλών προς το τραπεζικό σύστημα και το Δημόσιο αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των δανειστών στο πλαίσιο αναθεώρησης του συγκεκριμένου νόμου, υπογραμμίζοντας ότι αναζητείται ένα γενικό ρυθμιστικό πλαίσιο κανόνων που θα αντιμετωπίζει ενιαία τις διαγραφές οφειλών για όσες επιχειρήσεις κρίνονται βιώσιμες.
Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως ο μηχανισμός συμμετοχής του Δημοσίου και των τραπεζών στην ενιαία διευθέτηση χρεών θα είναι «εθελοντικός» και -σε αντίθεση με τις τράπεζες- σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να προβλέπει διαγραφές επί του οφειλόμενου κεφαλαίου σε ό,τι αφορά τα χρέη προς το Δημόσιο (ασφαλιστικές εισφορές και φόροι) παρά μόνο κούρεμα τόκων και προσαυξήσεων.
Η διαφορά με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο του νόμου Δένδια για την εξωδικαστική ρύθμιση χρεών, που δίνει τη δυνατότητα σε εταιρείες με τζίρο έως 2,5 εκατ. ευρώ να ρυθμίζουν με ενιαίο τρόπο τις οφειλές τους διεκδικώντας διαγραφή μέρους αυτών, είναι ότι το νέο μοντέλο θα προβλέπει έναν ενδιάμεσο συντονιστή μέσω του οποίου θα επιχειρείται να συγκεραστούν τα συμφέροντα όλων των πιστωτών συμπεριλαμβανομένου και του δημοσίου, ώστε να «διευθετούνται» χρέη μεγάλων επιχειρήσεων ή και ολόκληρων επιχειρηματικών κλάδων της οικονομίας με tailor made μεθόδους ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες των επιχειρήσεων.
Το σχέδιο δράσης για τον συντονισμό μεταξύ τραπεζών και δημοσίου έχει αναλάβει να προτείνει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο πλαίσιο της έκθεσης του για την διαχείριση των κόκκινων δανείων ενώ στα σχέδια συμφωνίας που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αναφέρεται ότι η κυβέρνηση θα καθορίσει τις γενικές αρχές και θα καταρτίσει έναν «οδικό χάρτη» για την τροποποίηση του νόμου 4307/2014 και τη δημιουργία μηχανισμού συντονισμού για τις αναδιαρθρώσεις χρεών προς τις τράπεζες και το δημόσιο.
Β. Γεώργας