Αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα είναι μια πρόταση για έναν «νέο προϋπολογισμό» και θέλουμε το Ταμείο Ανάκαμψης να στηριχθεί από τον νέο προϋπολογισμό, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά την παρέμβασή του, κατά την έναρξη της διαδικτυακής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Μιλάμε για ένα Σχέδιο Μάρσαλ, πρόσθεσε, αλλά η χρηματοδότηση δεν θα έρθει απ΄έξω αλλά από τις ευρωπαϊκές χώρες και οικονομίες.
«Η χρηματοδότησή του ανοίγει πολλά ερωτήματα, αλλά πρέπει να το κάνουμε όλοι μαζί με αλληλεγγύη». Είναι σημαντικό σημείωσε «να αποσαφηνίσουμε ποια Ευρώπη θέλουμε και για ποια ανάκαμψη μιλάμε. Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την πράσινη Συμφωνία, ούτε μια πιο ψηφιακή Ευρώπη. Αυτό θα δώσει τον τόνο στις συζητήσεις». Αναφέρθηκε στις δυνατότητες που παρέχει η διάρθρωση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού λέγοντας περιέχει εργαλεία που μπορούμε να αξιοποιήσουμε όπως το Ταμείο Συνοχής και το πρόγραμμα Εράσμους και εκφράστηκε θετικά για το Σχέδιο Γιούνκερ που αποδείχθηκε «επιτυχημένο και χρήσιμο» και θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ακόμη εργαλείο.
Ως προς τη δυνατότητα έκδοσης κοινών ομολόγων είπε ότι θα πρέπει να εγγυηθεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα ενώ στις 5 Μαίου η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν θα συναντηθεί με τη διάσκεψη των προέδρων του ΕΚ, κατά την οποία εξέφρασε την προσδοκία να μπει το πλαίσιο αυτής της διάρθρωσης.
Τα ποσά που θα ενταχθούν στον προϋπολογισμό θα χρηματοδοτηθούν από τις αγορές, είπε, καθώς δεν υπάρχει άλλο εργαλείο και πρόσθεσε ότι χρειαζόμαστε ένα σχέδιο που θα δίνει τη δυνατότητα και για δάνεια και για χρηματοδότηση ή επιχορηγήσεις, οι οποίες πρέπει να είναι διαθέσιμες σε πολύ σύντομο διάστημα.
Ο ίδιος διαπίστωσε σύγκλιση απόψεων στις συζητήσεις αυτής της εβδομάδας «γιατί αντιλαμβάνονται πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση και πόσο χρειαζόμαστε κοινή απάντηση», εξήγησε. Εξάλλου, εκφράστηκε ευνοϊκά ως προς την ισπανική πρόταση για τον επιμερισμό βαρών, άποψη που πρέπει να εξετάσουμε, όπως είπε.
Ερωτηθείς σχετικά έθεσε και το θέμα των ιδίων πόρων, λέγοντας ότι ένας φόρος στο διαδίκτυο θα ήταν σημαντικός.
Μίλησε με έμφαση για την ανάγκη «ενιαίας δράσης» τονίζοντας ότι το Ταμείο Ανάκαμψης απευθύνεται σε όλους. Για να διασώσουμε θέσεις εργασίας, για την οικονομική ανάπτυξη. «Κανείς δεν μπορεί να το κάνει μόνος του», δήλωσε για να προσθέσει ότι «ασφαλώς θα υπάρξουν συζητήσεις για το ποιοι θα είναι οι μηχανισμοί», αλλά ο διάλογος είναι στοιχείο της δημοκρατίας.
Άρχισε τη συνέντευξη Τύπου λέγοντας ότι μετέφερε στο Συμβούλιο τη βαθιά ανησυχία του και είπε πολλές φορές ότι «πιστεύω το σχέδιο ανάκαμψης να είναι στο ύψος των περιστάσεων».
AP Photo/Olivier Matthys