Επίσημη πρόταση κατέθεσε ο ΑΔΜΗΕ για συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που θα πραγματοποιήσει ο φορέας υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου-Ισραήλ EuroAsia Interconnector, όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο newshub.gr ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Διαχειριστή κ. Μάνος Μανουσάκης, με αφορμή την επίσκεψή του πριν από λίγες μέρες στο εργοτάξιο του Σταθμού Μετατροπής που κατασκευάζεται στη Δαμάστα Ηρακλείου, στο πλαίσιο της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής.
Ο κ. Μανουσάκης επεσήμανε ότι "η πρόταση του ΑΔΜΗΕ να γίνει μέτοχος της εταιρείας EuroAsia Interconnector κυοφορούνταν ήδη από το προηγούμενο διάστημα" και τόνισε ότι "με βάση την πρόταση αυτή, ο ΑΔΜΗΕ θα αποκτήσει το 25% του μετοχικού κεφαλαίου, και θα έχει τον έλεγχο της υλοποίησης του έργου". Η νέα, στρατηγικής σημασίας διεθνής διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου-Ισραήλ θα ξεκινάει επίσης από τη Δαμάστα, καθώς "αφετηρία" του έργου θα είναι η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Κύπρο. "Η Κύπρος", όπως σημείωσε ο κ. Μανουσάκης, "θα πάψει να είναι ενεργειακά απομονωμένη, θα διασυνδεθεί ηλεκτρικά με την Ελλάδα και μέσω της Ελλάδας με ολόκληρη την Ευρώπη".
Το 2024 ολοκληρώνεται η μεγάλη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής
Αναφορικά με τη "μεγάλη" ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ διαπίστωσε σημαντική πρόοδο των εργασιών κατά την επίσκεψή του στο εργοτάξιο της Δαμάστας και εκτίμησε ότι η ολοκλήρωση του έργου το 2024 είναι ρεαλιστικός στόχος. Τόνισε ότι "μετά τη διπλή διασύνδεση της Κρήτης, το σύνολο του φορτίου του νησιού θα καλύπτεται πλέον από την ηπειρωτική χώρα", ενώ με την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα ακολουθήσει, "είναι πιθανό να δούμε την Κρήτη να εξάγει πράσινη ενέργεια, βοηθώντας στο πρασίνισμα του ενεργειακού μείγματος της χώρας".
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα ολοκληρωθούν οι χωματουργικές εργασίες στη Δαμάστα και θα ξεκινήσουν τα έργα θεμελίωσης των κτηριακών εγκαταστάσεων του Σταθμού Μετατροπής. Την ίδια περίοδο θα ξεκινήσουν και οι εργασίες εγκατάστασης των υπόγειων καλωδιακών τμημάτων συνολικού μήκους 11 χλμ. που θα συνδέσουν τα υποβρύχια καλώδια από την Κορακιά Ηρακλείου με το νέο Σταθμό Μετατροπής. Μέχρι το τέλος του 2022 θα ξεκινήσει η πόντιση του δεύτερου ηλεκτρικού καλωδίου μεταξύ Κρήτης και Αττικής, συνολικού μήκους 333 χλμ., ενώ στις αρχές του 2023 θα εγκατασταθεί το δεύτερο τμήμα του πρώτου ηλεκτρικού καλωδίου, μεταξύ Μήλου και Κρήτης.
Με αφορμή την επίσκεψή του στο εργοτάξιο της Δαμάστας, στην οποία συμμετείχαν ο Δήμαρχος Μαλεβίζιου κ. Μενέλαος Μποκέας και ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος κ. Νίκος Ξυλούρης, ο κ. Μανουσάκης αναφέρθηκε στην αγαστή συνεργασία που έχει αναπτύξει ο Διαχειριστής με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους κατοίκους του νησιού. "Από την αρχή του έργου, ήρθαμε σε επαφή με την τοπική κοινωνία και σχεδιάσαμε ουσιαστικά από κοινού τον Σταθμό Μετατροπής, με σκοπό να ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα όχλησης και να στηρίξουμε ανάγκες των κατοίκων. Με την Περιφέρεια και τον Δήμο υπάρχει επίσης πολύ θετικό κλίμα στη συνεργασία μας και το αμέσως επόμενο διάστημα προσδοκούμε να συνεργαστούμε ακόμη πιο στενά προκειμένου να επιταχύνουμε τις διαδικασίες, όπου χρειάζεται. Ό,τι έχουμε υποσχεθεί στην τοπική κοινωνία, θα υλοποιηθεί. Ο ΑΔΜΗΕ είναι μία εταιρεία υπό δημόσιο έλεγχο που σέβεται το περιβάλλον και τις περιοχές στις οποίες δραστηριοποιείται".