Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος διαμαρτυρήθηκε στο οικονομικό επιτελείο για την ιστορία με τα ανασφάλιστα οχήματα. Όχι επειδή χαλούσε την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επειδή υπήρξε θύμα της λίστα της φορολογικής διοίκησης με τα ανασφάλιστα οχήματα.
Σύμφωνα με αυτήκοες μάρτυρες ο βουλευτής δεν πίστευε ότι βρέθηκε στην περιβόητη λίστα υποστηρίζοντας μάλιστα ότι αυτή είναι κάλπικη. Όπως είπε, στο παρελθόν είχε ένα μηχανάκι το οποίο είχε κλαπεί (και το οποίο είχε δηλώσει). Με λίγα λόγια δεν ήταν πλέον στην κατοχή του. Μάλιστα δεν έλαβε τον Δεκέμβριο (τόσο του 2016 όσο και του 2015) το ειδικό σημείωμα των τελών κυκλοφορίας.
Η απορία του καθόλα εύλογη. Πώς βρέθηκε στη λίστα των ανασφάλιστων αφού δεν υπήρχε στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών για την επιβολή των τελών κυκλοφορίας; Ο ίδιος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα στοιχεία που πήρε η φορολογική διοίκηση από την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών δεν έτυχαν καμίας επεξεργασίας.
Το μπάχαλο που έχει δημιουργηθεί δεν έχει αρχή, μέση και τέλος. Δεν υπάρχει αρμόδια υπηρεσία που να μην ευθύνεται για την κατάσταση αυτή. Τα υπουργεία Οικονομικών, Μεταφορών και Προστασίας του Πολίτη για μία ακόμη φορά αποδείχθηκαν κατώτερα των περιστάσεων. Καμία υπηρεσία δεν φαίνεται να ενημερώνει την άλλη. Και εντέλει την πληρώνουν οι φορολογούμενοι, οι οποίοι πρέπει να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες. Να φύγουν από τη δουλειά τους, να μεταβούν στις υπηρεσίες των υπουργείων με τα απαραίτητα έγγραφα για να αποδείξουν αυτό που θα έπρεπε να κάνουν οι ίδιες υπηρεσίες. Ότι είναι εντάξει στις υποχρεώσεις.
Και γιατί συμβαίνει αυτό; Για τον πολύ απλό λόγο ότι ουδείς επιθυμεί να διασυνδεθούν ηλεκτρονικά όλα τα αρχεία των υπουργείων. Κάποιοι θα χάσουν τις δουλειές τους, κάποιοι θα χάσουν τα παραμάγαζα που έχουν ανοίξει.
Και τα τρία υπουργεία διαχειρίστηκαν από την αρχή εντελώς λανθασμένα το θέμα. Θα μπορούσαν να έχουν ξεκινήσει καμπάνια ώστε να ενημερωθούν όσοι έχουν ανασφάλιστα οχήματα για τα πρόστιμα που... έρχονται. Διότι στόχος δεν πρέπει να είναι η είσπραξη 250 εκατ. ευρώ από 1 εκατ. ανασφάλιστα οχήματα αλλά η συμμόρφωση αυτών.
Ουδείς όμως ενδιαφέρθηκε. Τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό της χώρας που έχουν σχέση με τη γραφειοκρατία, τις μεταρρυθμίσεις, τον τρόπο που λειτουργεί ο δημόσιος τομέας και η ταλαιπωρία των πολιτών δεν βρίσκεται στην ατζέντα τη κυβέρνησης.
Η φορολογική διοίκηση από την πλευρά της έκανε αυτό που προέβλεπε ο νόμος. Αναζήτησε τα ανασφάλιστα οχήματα. Ωστόσο και αυτή φέρει μερίδιο ευθύνης. Εάν δεν ήταν σίγουρη για την ορθότητα των στοιχείων δεν θα έπρεπε να προχωρήσει στην επιβολή του προστίμου.
Το γεγονός ότι ο υφυπουργός Μεταφορών Ν. Μαυραγάνης παραδέχθηκε ότι υπάρχουν λάθη στα ειδοποιητήρια είναι τουλάχιστον γραφικό. Θα έπρεπε να ανακοινώσει το πως θα διορθωθεί η κατάσταση. Και αν το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη «μιλάει» με το υπουργείο Μεταφορών ενδιαφέρει αυτόν και κανέναν άλλον.
Δεν είναι δυνατόν οι πολίτες να ταλαιπωρούνται για αστοχίες της δημόσιας διοίκησης η οποία πρέπει επειγόντως να εισέλθει στο καθαρτήριο των μεταρρυθμίσεων. Δεν είναι δυνατόν φορολογούμενος, ιδιοκτήτης οχήματος να παρουσιάζεται, με τα απαραίτητα έγγραφα κάθε χρόνο στην εφορία και να ζητάει τη διαγραφή του αυτοκινήτου του το οποίο έχει κλαπεί. Είναι απίστευτο το ότι η εφορία το συμπεριλαμβάνει το αυτοκίνητο αυτό στη δήλωση Ε1 και φυσικά του κοινοποιεί τα τέλη κυκλοφορίας. Ο φορολογούμενος έχει ήδη πάρει δύο αποδεικτικά διαγραφής του οχήματος τους από την εφορία.
Δεν είναι δυνατόν επίσης, ιδιοκτήτης αυτοκινήτου να έχει μεταβιβάσει εδώ και 17 χρόνια το αυτοκίνητο του και ακόμα και σήμερα η εφορία να του κοινοποιεί τα τέλη κυκλοφορίας.
Στο υπουργείο Οικονομικών αναζητούν τρόπο να διορθώσουν την γκάφα και όπως τουλάχιστον φαίνεται αυτή τη στιγμή η κατάσταση μπορεί να λάβει διαστάσεις ΕΝΦΙΑ.
Οι συσκέψεις πάντως ξεκίνησαν αμέσως με στόχο να βρεθεί η λύση. Κυρίως για το πως θα αντιμετωπιστούν τα λανθασμένα ειδοποιητήρια. Ως προς το σκέλος αυτό, από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι γίνονται προσπάθειες ώστε οι διορθώσεις να γίνουν με την μικρότερη εμπλοκή των πολιτών. Θα αξιοποιηθούν αυτή τη φορά όλα τα αρχεία! Όμως θεωρούν σίγουρο ότι σε κάποιες περιπτώσεις, αρκετές μάλιστα, οι πολίτες θα πρέπει να περιμένουν στις ουρές της εφορίας ή της περιφέρειας.
Σχετικά με πρόστιμο των 250 ευρώ δεν έχει ληφθεί ακόμα απόφαση. Η εισήγηση από το υπουργείο Οικονομικών προς το Μαξίμου είναι να δοθεί δεύτερη ευκαιρία. Σήμερα όπως λένε αναμένεται η απόφαση που θα κρίνει εάν θα εισέλθουν στα ταμεία 200 εκατ. ευρώ ή εάν θα ανακουφιστούν οι ανασφάλιστοι.
Προς το παρόν πάντως ισχύει ο νόμος που προβλέπει προθεσμία δύο μηνών για να πληρωθεί το παράβολο των 250 ευρώ με παράλληλη ασφάλιση των οχημάτων τους.
Διαβάστε ακόμα:
- Ν. Μαυραγάνης: Παράταση για τα ανασφάλιστα και ασφάλιση χωρίς πρόστιμο
Photo αρχείου Sooc