Η καταπολέμηση του πληθωρισμού είναι η μεγαλύτερη προτεραιότητα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας τη Δευτέρα, καθώς παρέδωσε τον προϋπολογισμό για το 2023, σε κλίμα, άνευ προηγουμένου, όπως είπε αβεβαιότητας, λόγω των επιπτώσεων από τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.
«Η πιο σημαντική και πιο επείγουσα πρόκληση για τη Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι να μειώσουν την πίεση του πληθωρισμού», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ στους δημοσιογράφους, καθώς παρουσίαζε το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2023.
Το υπουργείο υπογράμμισε ότι είχε προϋπολογίσει 45 δισ. ευρώ (43,6 δισ. δολ.) το επόμενο έτος για να περιορίσει τις αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας στο 15%, αν και οι ειδικές εισφορές στις ενεργειακές εταιρείες αναμένεται να φέρουν το καθαρό κόστος στα 12 δισ. ευρώ, χαμηλότερα από τα 16 δισ., όπως επισημάνθηκε προηγουμένως.
Πόλεμος και κινήματα
Ο Λεμέρ ανέφερε ότι «η αβεβαιότητα δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη» για τις οικονομικές προοπτικές για το επόμενο έτος, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να μαίνεται και οι κινήσεις της Ρωσίας παραμένουν απρόβλεπτες.
Οι οικονομικές επιβραδύνσεις στους κύριους οικονομικούς εταίρους της Γαλλίας - τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία και την Κίνα - συσκότισαν περαιτέρω την επιβράδυνση.
«Τα πολιτικά κινήματα στην Ευρώπη μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη ζώνη του ευρώ», τόνισε ο Λεμέρ μια μέρα μετά τις ιταλικές εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων έβαλε την υπερχρεωμένη χώρα σε πορεία προς την πιο δεξιά κυβέρνησή της μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το υπουργείο Οικονομικών προέβλεψε νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,7% φέτος πριν επιβραδυνθεί στο 1% το επόμενο έτος, ενώ οι αντίστοιχες προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας κινούνται στο 0,8% για το επόμενο έτος στην καλύτερη περίπτωση.
Παρά την επιβράδυνση, το υπουργείο αναμένει ότι θα μπορέσει να διατηρήσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού του δημόσιου τομέα σταθερό το επόμενο έτος στο 5% της οικονομικής παραγωγής, διατηρώντας τα δημόσια οικονομικά εντός του στόχου του ανώτατου ορίου που έχει επιβάλει η ΕΕ έως το 2027.
Αισιόδοξες οι προβλέψεις
Ωστόσο, το Haut Conseil des Finances Publiques, ανεξάρτητο όργανο που έχει εξουσιοδοτηθεί από τον νόμο προκειμένου να αξιολογεί αν οι οικονομικές υποθέσεις που στηρίζουν τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης είναι εύλογες, ανακοίνωσε ότι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη είναι αισιόδοξες.
Η επιτροπή εποπτείας εξέφρασε επίσης τη λύπη της για το ότι τα κυβερνητικά σχέδια για συγκράτηση της αύξησης των δαπανών δεν έχει γίνει νόμος και έτσι, οι προσπάθειες για συγκράτηση του χρέους είναι «μέτριες και καθυστερημένες».
Η κυβέρνηση προβλέπει ότι το δημόσιο χρέος θα κυμανθεί γύρω στο 111,5% του ΑΕΠ πριν υποχωρήσει το 2026.