Ο κορονοϊός θα αλλάξει τον τρόπο που ταξιδεύουμε και κάνουμε αγορές
Bloomberg

Ο κορονοϊός θα αλλάξει τον τρόπο που ταξιδεύουμε και κάνουμε αγορές

Για υγειονομική κρίση που πλέον μεταδόθηκε στην οικονομία κάνει λόγο σε δημοσίευμα του το Bloomberg, εκφράζοντας μάλιστα τη δυσοίωνη άποψη ότι οι συνήθειες που διαμορφώνουμε τώρα θα διατηρηθούν και τα επόμενα χρόνια, εξέλιξη που θα επηρεάσει ολόκληρη την επιχειρηματική αλυσίδα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα αυτή τη φορά μια κρίση στη δημόσια υγεία ταλανίζει την διεθνή οικονομία. Σε διάστημα λίγων εβδομάδων, άνθρωποι στις περιοχές που πλήττονται φορούν μάσκες, αγοράζουν τα απαραίτητα, ακυρώνουν κοινωνικές και επαγγελματικές υποχρεώσεις, ταξίδια και δουλεύουν από το σπίτι. Ακόμα και χώρες που έχουν λίγα κρούσματα παίρνουν μέτρα.

Αυτές οι συνήθειες θα διατηρηθούν τα επόμενα χρόνια όπως φαίνεται. Στη εφοδιαστική αλυσίδα, οι βιομηχανίες θα πρέπει να σκεφτούν εναλλακτικές για το πώς αγοράζουν και πωλούν κάτι που άλλωστε είχε αρχίσει να διαφαίνεται ύστερα από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας, υποστηρίζει το Bloomberg. 

Στις υπηρεσίες, οι χώροι εργασίας στρέφονται προς την τηλεργασία, ανοίγοντας έτσι μια νέα εποχή κατά την οποία η δουλειά από το σπίτι αποτελεί μέρος της καθημερινότητας. 

Τα πανεπιστήμια τα οποία επηρεάζονται από τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις αναγκάζονται να στραφούν προς την δική τους αγορά και να προετοιμάσουν την εκμάθηση δια αποστάσεως. 

Ο Τουριστικός κλάδος ίσως πλήττεται περισσότερο από όλους με πτήσεις, κρουαζιέρες και ξενοδοχεία και άλλες συναφείς επιχειρήσεις να κινδυνεύουν από την κρίση που έχει ξεσπάσει. Παρότι πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να ταξιδέψουν, θα πάρει καιρό ώστε να επανέλθουν στις συνήθειές τους. 

Ο κορονοϊός επηρεάζει ασφαλώς και την οικονομική δραστηριότητα ευρύτερα καθώς οι κεντρικές τράπεζες μπαίνουν σε ρυθμούς επαγρύπνησης και συναγερμού, κάτι που συμβαίνει και για τις κυβερνήσεις. Η Σιγκαπούρη ήδη εξετάζει πως θα επιβάλλει αλλαγές στην καθημερινή υγιεινή των πολιτών. Στην Κίνα όπου ξέσπασε η κρίση του κορονοϊού ήδη εξετάζονται αλλαγές στις υπαίθριες αγορές άγριων ζώων. 

Τέλος, το άρθρο αναφέρει ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ξοδέψουν περισσότερα για την δημόσια υγεία και την πρόληψη για να αντιμετωπίσουν στο μέλλον τέτοιες κρίσεις.