Μπορεί να είναι κάτι πιο σημαντικό από τις προοπτικές του εμβολίου αυτή τη στιγμή; Προφανώς και όχι, καθώς η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη εξαρτάται από την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και την πολυπόθητη επίτευξη της ανοσίας της αγέλης.
Με μια ίσως εξαίρεση.....
Το μεγαλύτερο μέρος της ευρύτερης περιοχής της Ασίας-Ειρηνικού μέχρι τώρα κατάφερε να προστατεύσει την οικονομική ανάκαμψή της χάρη στον επιτυχή έλεγχο της εξάπλωσης της πανδημίας και να επικεντρωθεί στο επόμενο μεγάλο βήμα για την επιτάχυνση της ανάπτυξης της.
Δεκαπέντε χώρες της περιοχής αυτής και ενόσω όλος ο υπόλοιπος πλανήτης έχει επικεντρωθεί στον έλεγχο της πανδημίας, υπέγραψαν τον Νοέμβριο ένα κείμενο που μπορεί να καταστεί η μεγαλύτερη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο, καθώς καλύπτει σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού και περίπου το 30% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.
Πρόκειται για την Περιφερειακή Ολοκληρωμένη Οικονομική Εταιρική Συνεργασία, γνωστή με το ακρωνύμιο RCEP.
Στην ουσία η RCEP ενοποίησε τις προϋπάρχουσες διμερείς συμφωνίες μεταξύ Ινδονησίας, Σιγκαπούρης, Μαλαισίας, Ταϊλάνδης, Φιλιππίνων, Βιετνάμ, Καμπότζης, Λάος, Μπρουνέι και Μιανμάρ –ήτοι τα 10 μέλη της Ένωσης Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας, Asean- και εισήγαγε στην ομάδα πέντε νέους και σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους, την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.
Η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ 60 ημέρες μετά την επικύρωσή της από τουλάχιστον έξι μέλη της ASEAN και τρεις χώρες εκτός ASEAN. Οποιαδήποτε χώρα μπορεί να γίνει μέλος της RCEP 18 μήνες αφού η συμφωνία θα έχει τεθεί σε ισχύ και η Ινδία, που επέλεξε να αποσυρθεί λόγω ανησυχιών που σχετίζονται με φθηνές κινεζικές εισαγωγές ,θα μπορεί να ενταχθεί ανά πάσα στιγμή.
Όλη η Ανατολή ένα μπλοκ
Η ιδέα της RCEP γεννήθηκε το 2012 αλλά κέρδισε «πόντους» όταν ο Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από την Εταιρική Σχέση του Ειρηνικού (Trans-Pacific Partnership-TPP) το 2017.
Η TPP στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Ολοκληρωμένη και Προοδευτική Συμφωνία για τη Σύμπραξη χωρών του Ειρηνικού (CPTPP επίσης γνωστή ως TPP11 ή TPP-11) και περιλαμβάνει επτά κράτη –μέλη την Αυστραλία, Μπρουνέι, Καναδά, Χιλή, Ιαπωνία, Μαλαισία, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Περού, Σιγκαπούρη και Βιετνάμ.
Η νέα εμπορική συμφωνία RCEP έρχεται τώρα να συνδέσει τις οικονομίες της Βόρειας και Νοτιοανατολικής Ασίας και να τις καταστήσει πιο αποτελεσματικές, συνδυάζοντας τα πλεονεκτήματά τους στην τεχνολογία, τη μεταποίηση, τη γεωργία και τους φυσικούς πόρους, ενώ σε συνδυασμό με τη CPTPP, στοχεύει να αντισταθμίσει τις παγκόσμιες απώλειες από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας.
Η RCEP θα οδηγήσει σταδιακά σε χαμηλότερους ως μηδενικούς δασμούς, ενώ στόχο έχει να καταπολεμήσει τον προστατευτισμό, να ενισχύσει τις επενδύσεις και να επιτρέψει την ελεύθερη μετακίνηση αγαθών εντός των μελών του μπλοκ.
Ας δούμε κάποιες λεπτομέρειες
-Οι 15 χώρες μέλη αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού -2,2 δισεκατομμύρια άτομα- και το 30% του παγκόσμιου ΑΕΠ -26,2 τρισεκατομμύρια δολάρια- καθιστώντας το συγκεκριμένο μπλοκ το μεγαλύτερο εμπορικό μπλοκ στην ιστορία (σ.σ: το νέο μπλοκ ελεύθερων συναλλαγών θα είναι μεγαλύτερο από τη συμφωνία ΗΠΑ - Μεξικού - Καναδά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης).
-Το εμπορικό σύμφωνο, αναμένεται να εξαλείψει περίπου το 90% των δασμών στις εισαγωγές μεταξύ των υπογραφόντων εντός 20 ετών από την έναρξη ισχύος και να θεσπίσει κοινούς κανόνες για το ηλεκτρονικό εμπόριο, το εμπόριο και την πνευματική ιδιοκτησία.
-Οι ενοποιημένοι κανόνες καταγωγής προϊόντος θα οδηγήσουν σε νέες ισορροπίες στις αλυσίδες εφοδιασμού και στη μείωση του κόστους εξαγωγής σε ολόκληρο το μπλοκ. Για παράδειγμα, ένα προϊόν που κατασκευάζεται στην Ινδονησία και περιέχει εξαρτήματα της Αυστραλίας, μέχρι πρότινος αντιμετώπιζε δασμούς στη ζώνη ελεύθερων συναλλαγών της Asean. Μετά τη RCEP όμως, τα μέρη από οποιοδήποτε κράτος μέλος θα αντιμετωπίζονται ισότιμα.
Πώς θα μεταφραστεί αυτό σιγά σιγά στην αγορά; Οι εταιρείες των μελών της RCEP έχουν πλέον ένα κίνητρο να αναζητήσουν εντός της εμπορικής περιοχής τους προμηθευτές τους.
-Η RCEP σηματοδοτεί την πρώτη φορά που οι αντίπαλες δυνάμεις της ανατολικής Ασίας – Κίνα, Ιαπωνία και Νότια Κορέα – και ταυτόχρονα οι τρεις από τις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της Ασίας, συμμετέχουν όλες σε μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Το γεγονός δε ότι για πρώτη φορά, η Κίνα και η Ιαπωνία κατέληξαν σε μια διμερή διευθέτηση μείωσης δασμών, αποτελεί από μόνο του ένα ιστορικό επίτευγμα, με εξαιρετικές συνέργειες και για τις δύο.
Η Ιαπωνία μπορεί να βρει σημαντικά οφέλη καθώς έχει τώρα προνομιακή πρόσβαση στη Νότια Κορέα και την Κίνα, ενώ η RCEP θα μπορούσε να βελτιώσει την πρωτοβουλία One Belt One Road-η παγκόσμια στρατηγική ανάπτυξης υποδομών που υιοθέτησε η κινεζική κυβέρνηση το 2013 (BRI) - ενισχύοντας τις συνδέσεις μεταφορών, ενέργειας και επικοινωνιών.
Οι ευνοϊκοί κανόνες της RCEP θα προσελκύσουν επίσης ξένες επενδύσεις και όλα αυτά θα έχουν σαν αποτέλεσμα να μετατοπιστεί το οικονομικό κέντρο βάρους πίσω στην Ασία, ενισχύοντας την απομόνωση των ΗΠΑ.
Συμπερασματικά, παρόλο που η συμφωνία δεν είναι τόσο αυστηρή όσο η CPTPP, περιλαμβάνει διατάξεις για την πνευματική ιδιοκτησία, τις τηλεπικοινωνίες, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, το ηλεκτρονικό εμπόριο και την καταγωγή προϊόντος «σεβόμενη » τις πολιτικές ευαισθησίες και διαφορές μεταξύ των κρατών- μελών και ενθαρρύνοντας τις αλυσίδες εφοδιασμού σε ολόκληρη την περιοχή της Ασίας. Ο βαθύτερος στόχος είναι να λύσει μια σειρά κομβικών σημειολογικών προβλημάτων στον κόσμο προστατευτισμού που εγκαινίασε ο Ντόναλντ Τραμπ, προωθώντας το εμπόριο κάτω από τις φτερούγες της περιφερειακής της συνοχής.
Τι σημαίνουν όλα αυτά για τους επενδυτές
Ο άμεσος οικονομικός αντίκτυπος δεν αναμένεται να είναι τεράστιος, καθώς ο μέσος δασμός των χωρών ASEAN στις εισαγωγές από τους νέους εταίρους του RCEP έχουν ήδη μειωθεί από 4,9% το 2005 σε 1,8% μέχρι σήμερα.
Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος όμως στα μέλη του RCEP έχει να κάνει στην πραγματικότητα με τη μείωση των μη δασμολογικών φραγμών.
Η συμφωνία RCEP σταθεροποιεί το περιβάλλον και μειώνει το κόστος εμπορίου παρακινώντας τις τοπικές εταιρείες σε αναζήτηση προμηθευτών εντός της κοινής ζώνης, οδηγώντας την ευρύτερη περιοχή της Ασίας –Ειρηνικού σε μια περιφερειακή εμπορική ολοκλήρωση.
Στην ουσία η RCEP αντιπροσωπεύει μια αύξηση μακροπρόθεσμα του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού. Ταυτόχρονα για την Ινδία και τις ΗΠΑ όπου οι εξαγωγές σε αυτές τις 15 χώρες αντιπροσωπεύουν ένα κρίσιμο ποσοστό άνω του 20% των εξαγωγών τους, αυτή η συμφωνία μπορεί να της φέρει σε μια εξαιρετικά δυσάρεστη θέση.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αναλυτών, η Νοτιοανατολική Ασία θα επωφεληθεί σημαντικά από τη RCEP με όφελος τουλάχιστον 19 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2030.
Η Βορειοανατολική Ασία επειδή έχει ήδη συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με τους εταίρους του RCEP θεωρείται λιγότερο ευνοημένη, αλλά στο σημείο αυτό έχουμε κάποιες διαφωνίες.
Βλέπετε, ακόμα και οι χώρες που έχουν ήδη μεταξύ τους συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, μέσω της RCEP κερδίζουν κάτι πολύ μεγαλύτερο από μια διμερή συμφωνία. Κερδίζουν ένα κοινό πλαίσιο κανόνων προέλευσης, που θα διευκολύνει τη μετακίνηση αγαθών ανάμεσα και στα 15 κράτη-μέλη και θα αυξήσει τη συνολική ελκυστικότητα της περιοχής.
Μειώνοντας τους δασμούς αλλά και τα μη τιμολογιακά εμπόδια, η συμφωνία εγκαινιάζει μια περίοδο μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας και μακροπρόθεσμης ανάπτυξης για μια περιοχή που είναι ήδη ένα βήμα μπροστά στο τρέχον περιβάλλον της πανδημίας. Και αυτό στον κόσμο των διαχειριστών μπορεί πολύ εύκολα να μεταφραστεί ως αύξηση στάθμισης.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.