Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Την απόσυρση του νομοσχεδίου με το οποίο πωλούνται οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, ζήτησαν οι φορείς από τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη. Μάλιστα, ακόμα και ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης ζήτησε να υπάρξουν τροποποιήσεις στο σχέδιο νόμου, ώστε να διασφαλιστούν πλήρως τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για επικείμενες απολύσεις καθώς οι επενδυτές μπορούν να διώξουν κάποιον εργαζόμενο μετά από 6 χρόνια. «Πρέπει να δούμε το εργασιακό μέλλον αυτών που τυχόν θα απολύονται μετά τα 6 χρόνια για λόγους οικονομικούς ή επιχειρηματικούς», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, για να δείξει την πλήρη αντίθεσή του στο νομοσχέδιο ισχυρίστηκε οι μονάδες που από-επενδύονται είναι ισοδύναμες με αυτές που παραμένουν στη ΔΕΗ», κάτι που είχε πει και ο Γ. Σταθάκης νωρίτερα στη συζήτηση του νομοσχεδίου.
Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους φορείς τόσο δήμαρχοι όσο και η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι ξεπουλάει την περιουσία των περιοχών τους. Διεμήνυσαν, δε, προς την κυβέρνηση ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις. Πιο αναλυτικά οι Δήμαρχοι των περιοχών που επηρεάζουν οι προωθούμενες ρυθμίσεις τόνισαν ότι η κυβέρνηση ξεπουλά την περιουσία των περιοχών τους πλήττοντας τις τοπικές οικονομίες. Υποστήριξαν ότι το άνοιγμα της αγοράς θα μπορούσε να γίνει με άλλους τρόπους ενώ δεσμεύτηκαν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, υπογράμμισε ότι οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου εγκυμονούν κινδύνους κατηγορίας απιστίας για τη διοίκηση της ΔΕΗ. «Ζητάμε την απόσυρση του νομοσχεδίου και την κατάθεση ενός μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού για να δούμε πόσο θα συμμετέχει ο λιγνίτης στο νέο μείγμα; Υπάρχουν άλλοι τρόποι για να γίνει το άνοιγμα της αγοράς γιατί γι' αυτό ενδιαφέρονται, Φοβόμαστε ότι θα ξαναβρεθούμε να συζητάμε ένα άλλο σχέδιο γιατί δεν θα βρεθούν επενδυτές κι αν βρεθούν θα είναι γιατί το πουλάμε κοψοχρονιά», τόνισε χαρακτηρισιτκά.
Την ίδια ώρα, ένταση υπήρξε όταν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας υπενθύμισε στον κ. Σταθάκη το χαμένο εκατομμύριο από το πόθεν έσχες του. «Απορρίπτουμε το νομοσχέδιο. Το οφείλουμε στο βαρύ φορτίο αίματος των εργαζομένων και στους νέους που δεν θέλουμε να γίνουν σκλάβοι στα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα. Αν θέλετε να πουλήσετε κάτι πουλήστε τα περιουσιακά στοιχεία που έχετε και ξεχνάτε να τα δηλώσετε επειδή είναι πολλά», είπε με νόημα. «Δεν ανακαλώ τίποτα. Εσείς να ανακαλέσετε όσα λέγατε προεκλογικά κι άλλα είπατε μετεκλογικά», επέμεινε όταν ο Γ. Σταθάκης του ζήτησε να ανακαλέσει.
Φωτογραφία: Intime News