Του Απόστολου Σκουμπούρη
Ξεκίνησε (για τα καλά πλέον) ο... πόλεμος στην υπόθεση της Folli Follie, μετά την ανακοίνωση της περασμένης Παρασκευής από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, που πλέον σπρώχνει την υπόθεση σε τακτική... ή ταν ή επί τας, μετά τις ολιγωρίες, τις αστοχίες και τα τεράστια λάθη επί ενάμιση μήνα.
Με τη σκληρότερη – αλλά και πιο ξεκάθαρη για το που πάει το πράγμα – ανακοίνωση έως τώρα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αμφισβητεί ευθέως την αποτελεσματικότητα και φερεγγυότητα της σύμβασης ελέγχου που έχει συνάψει το FF Group με την EYκαι κινεί τις δικαστικές διαδικασίες για πλήρη (και έκτακτο) οικονομικό έλεγχο!
Πρόκειται για μια εξαιρετικά σοβαρή εξέλιξη που κλιμακώνει δραματικά τα έως τώρα δεδομένα, καθώς η Ε.Κ. δείχνει ότι πλέον αμφισβητεί ευθέως τη διοίκηση της Folli Follie, καθώς «δεν έχει προσκομίσει τα στοιχεία που επανειλημμένα της έχουν ζητηθεί, ιδίως τα ταμιακά διαθέσιμα».
Το δικαστικό αίτημα για διαχειριστικό έλεγχο και μάλιστα «έκτακτο», όπως σημειώνουν νομικοί κύκλοι, πιθανότατα ανοίγει το δρόμο για να κατηγορηθεί η διοίκηση Κουτσολιούτσου σε βαθμό κακουργήματος, για παραποίηση οικονομικών καταστάσεων και κατάχρηση/χειραγώγηση αγοράς!
Η αίτηση από την Ε.Κ. προς την ελληνική Δικαιοσύνη να διατάξει διαχειριστικό έλεγχο στη Folli Follie γίνεται με τη διαδικασία του νόμου 2190, ενώ ο διαχειριστικός έλεγχος θα διενεργηθεί από ανεξάρτητο ορκωτό λογιστή που θα διορίσει το δικαστήριο. Ενώ έως τώρα, με βάση τη μηνυτήρια αναφορά που είχε υποβάλει η εποπτική αρχή, οι κατηγορίες ήταν σε βαθμό πλημμελήματος.
Από την πλευρά της, με ανακοίνωση το Σάββατο 16 Ιουνίου, η πλευρά της Folli Follie χαρακτηρίζει ως προϊόν παρανόησης τη θέση της Ε.Κ. πως η εταιρεία αρνήθηκε τη διεξαγωγή του ελέγχου, τονίζοντας ότι έχει προβεί σε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται από την περίσταση.
Καθυστέρηση 42 ημερών – Γιατί;
Τεράστια είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν για το γεγονός ότι τώρα, μετά από 42 ημέρες από την ημέρα που «έσκασε» η υπόθεση η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (και μαζί όλη η αγορά) «ανακαλύπτει» ότι δεν έχει καμιά φερεγγυότητα ο έλεγχος από την εταιρεία Ernst & Young!
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ε.Κ. «η σύμβαση με διεθνή ελεγκτική εταιρεία (σ.σ. ΕΥ), δεν συνιστά Έλεγχο σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Ελέγχου και ως εκ τούτου δεν προκύπτει καμιά διασφάλιση»! Η Ε.Κ. τονίζει πως είχε υποδείξει στην FFG την ανάγκη διενέργειας ελέγχου του συνόλου των οικονομικών καταστάσεων.
Αφενός λοιπόν μόλις πρόσφατα η αγορά πληροφορήθηκε ότι καθόλου δεν έχει προχωρήσει ο έλεγχος από την ΕΥ καθώς δεν είχε υπογραφεί η σύμβαση με τη FFG (υπογράφτηκε την περασμένη Τετάρτη), αφετέρου τώρα η εποπτική αρχή γνωστοποιεί στην αγορά ότι καμιά ουσιαστική υπόσταση και φερεγγυότητα δεν έχει αυτός ο έλεγχος.
Είναι σαφές ότι η εποπτική αρχή, με μεγάλη καθυστέρηση, τώρα καταλαβαίνει τη σοβαρότητα της περίπτωσης που «κλήθηκε» να διαχειριστεί! Και πιάστηκε... αδιάβαστη.
Στην ουσία τώρα καλεί το... ΣΔΟΕ (σ.σ. το αρμόδιο δικαστήριο) για έκτακτο και πλήρη οικονομικό έλεγχο στη FFG, εφόσον η διοίκηση του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου δεν προσκόμισε μέχρι την Πέμπτη 14 Ιουνίου στην Ανεξάρτητη Αρχή, το σύνολο των στοιχείων που επανειλημμένα της είχαν ζητηθεί για τα ταμειακά διαθέσιμα από τη δραστηριότητα της εταιρείας στην Ασία.
Η διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τώρα - μετά από ενάμιση μήνα ολιγωρίας και παλινωδιών – έθεσε ζήτημα διασφάλισης του ελέγχου για το σύνολο των οικονομιών καταστάσεων της εταιρείας.
Η αλήθεια είναι πως η εποπτική αρχή δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών. Κλήθηκε να διαχειριστεί μια πρωτόγνωρη υπόθεση για τα ελληνικά δεδομένα, όμως έδειξε αργά έως ανύπαρκτα αντανακλαστικά, ενώ είχε στη διάθεσή του ένα πλήρες νομικό οπλοστάσιο το οποίο άργησε να χρησιμοποιήσει.
Πολλά τα ερωτήματα για τη μνημειώδη καθυστέρηση
Πολλά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν από το πως η Ε.Κ. χειρίστηκε την υπόθεση. Γιατί ανέχτηκε τα ψέματα και το... παιχνίδι καθυστέρησης της διοίκησης Κουτσολιούτσου;
Υπενθυμίζεται πως στις 8 Ιουνίου η διοίκηση προχώρησε σε αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο έτσι ώστε να υλοποιηθεί η συμφωνία με την Ernst & Young για την ανάληψη του ελέγχου των οικονομιών καταστάσεων.
Η ανακοίνωση της Ε.Κ. βγήκε την Παρασκευή 15 Ιουνίου, δηλαδή εφτά ημέρες μετά συνειδητοποίησε πως η διοίκηση της FFG δεν ήταν συνεργάσιμη με την εποπτική αρχή!
Το δεύτερο ερώτημα που τίθεται είναι γιατί η διοίκηση της Ε.Κ. από τις 14 Μαΐου αποδέχθηκε τον ανεξάρτητο έλεγχο από την Ernst & Young, για να φθάσει στις 15 Ιουνίου (σ.σ. περασμένη Παρασκευή) να δηλώνει ξεκάθαρα ότι τέτοιος έλεγχος δεν έχει καμιά φερεγγυότητα και να καταφεύγει στο αρμόδιο δικαστήριο για να διατάξει τον έλεγχο;
Πώς φθάσαμε στις 15 Ιουνίου για να ανακαλύψει η Ε.Κ. ότι οι διαδικασίες ελέγχου είναι στο μηδέν και ότι – έτσι κι αλλιώς – δεν έχουν κανένα κύρος για τέτοια περίπτωση; Εύκολα προκύπτει το συμπέρασμα ότι η διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς απέτυχε στον ρόλο της που είναι ο έλεγχος της αγοράς και η προστασία των επενδυτών.
Προϊόν παρανόησης λέει η πλευρά της Folli Follie
Από την πλευρά της, με ανακοίνωση το Σάββατο 16 Ιουνίου, η Folli Follie χαρακτηρίζει ως προϊόν παρανόησης τη θέση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς πως η εταιρεία αρνήθηκε τη διεξαγωγή του ελέγχου.
Αναλυτικά, η πλευρά της FFG αναφέρει στην ανακοίνωσή της:
Η Διοίκηση της FF Group ανακοινώνει ότι σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις θεωρεί ότι η θέση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σχετικά με το ότι η Εταιρεία μας αρνήθηκε την διεξαγωγή ελέγχου αποτελεί προϊόν παρανόησης, καθότι η Εταιρεία μας έχει λάβει όλα τα μέτρα προκειμένου να διασαφηνιστούν τα θέματα που έχουν αναδειχτεί στην επικαιρότητα.
Επί των επιμέρους ζητημάτων που θέτει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στο τελευταίο δελτίο τύπου αναφέρουμε προς ενημέρωση του επενδυτικού κοινού τα ακόλουθα:
1. Ως γνωστόν και προκειμένου να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα της Εταιρείας και των επενδυτών, ζητήσαμε από διεθνή ελεγκτική εταιρεία, την ΕΥ, με την πλήρη συνεργασία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, την διεξαγωγή πλήρους ελέγχου (Full Αudit) στον Όμιλο και τις θυγατρικές του.
2. H EY για δικούς της λόγους δεν αποδέχθηκε την άμεση ανάληψη της διεξαγωγής πλήρους ελέγχου και αντιπρότεινε προσυμφωνημένες διαδικασίες σε συγκεκριμένα κονδύλια των οικονομικών καταστάσεων για τη χρήση 2017. Έτσι υπογράφτηκε η σχετική σύμβαση.
Η ελεγκτική εταιρεία πρότεινε παράλληλα να προβεί η FF Group στην ανάθεση εξειδικευμένου και στοχευμένου (forensic) ελέγχου σε εταιρεία εγνωσμένου κύρους, για τον επακριβή προσδιορισμό των αιτιών που κατέστησαν ανέφικτο τον επιτόπιο έλεγχο. Η σχετική σύμβαση θα υπογραφεί την ερχόμενη εβδομάδα, (σ.σ. αυτή την εβδομάδα), θα ανακοινωθεί στον τύπο και αντίγραφο αυτής θα αποσταλεί στην εποπτεύουσα Αρχή.
3. Αναφορικά με την ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σχετικά με την υποβολή αίτησης για τη διεξαγωγή έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου, εξυπακούεται ότι αυτή είναι άνευ αντικειμένου, δεδομένου ότι η Εταιρεία μας πρώτη έχει προβεί σε όλες τις ως άνω ενέργειες με τις οποίες έχουν διασφαλιστεί τα συμφέροντα της Εταιρείας, και, κυρίως, του επενδυτικού κοινού.