Στη ζημιά που έχει υποστεί η Ρωσία εξαιτίας της επιλογής των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών, να τερματίσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο, αναφέρεται σε εκτενές δημοσίευμά του το Bloomberg.
«Η Ρωσία πέρασε σχεδόν 50 χρόνια χτίζοντας την ενεργειακή της αγορά στην Ευρώπη. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν την κατέστρεψε μέσα σε λιγότερο από 50 εβδομάδες. Το να βρει αντικαταστάτη (σε άλλη αγορά) θα είναι σχεδόν αδύνατο», τονίζεται στο δημοσίευμα που τιτλοφορείται «Η Ρωσία δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ενεργειακή αγορά που διέλυσε ο Πούτιν.
Όπως επισημαίνει, το Bloomberg, ένα δίκτυο κοιτασμάτων και αγωγών φυσικού αερίου που αναπτύχθηκε με κόστος εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων έχει ουσιαστικά πεταχτεί στα σκουπίδια.
«Ενώ η Ρωσία έχει βρει εναλλακτικές αγορές για το αργό πετρέλαιό της, κυρίως στην Ινδία, η αλλαγή της πώλησης διυλισμένων προϊόντων και -ίσως ακόμη περισσότερο- του φυσικού αερίου θα πάρει χρόνια και θα έχει τεράστιο κόστος. Κι αυτό αν και εφόσον δημιουργηθούν αγορές καθώς ο κόσμος απομακρύνεται από τα ορυκτά καύσιμα», σημειώνεται στο δημοσίευμα.
«Ενώ η Ρωσία μπορεί να είναι σε θέση να διασώσει κάποιο είδος ενεργειακής σχέσης με την Ευρώπη μετά το τέλος του πολέμου, κάτι που αναπόφευκτα θα το κάνει, είναι απίθανο οι χώρες της ΕΕ να επιτρέψουν ή να πρέπει ποτέ να εξαρτηθούν από το ρωσικό αέριο, όπως συνέβαινε ένα χρόνο πριν», αναφέρει το Bloomberg, σχολιάζοντας πως οι κυβερνήσεις και οι καταναλωτές στην Ευρώπη ασχολούνται επιτέλους σοβαρά με τον περιορισμό της ζήτησης και την ενεργειακή απόδοση.
Υπογραμμίζοντας πως η Ινδία έχει καταστεί πλέον ο βασικός αγοραστής του ρωσικού πετρελαίου καθώς, «οι εταιρείες πετρελαίου της Ρωσίας κατάφεραν να εκτρέψουν τις παραδόσεις αργού που απέφευγαν οι παραδοσιακοί Ευρωπαίοι αγοραστές, σε μεγάλο βαθμό χάρη στη "δίψα" των ινδικών διυλιστηρίων για φθηνή πρώτη ύλη», στο δημοσίευμα τονίζεται πως το φυσικό αέριο είναι αυτό που «πονάει» τη Ρωσία λόγω της δυσκολίας στη μεταφορά του.
«Ο πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία έχει κοστίσει στη Ρωσία την ενεργειακή της αγορά στην Ευρώπη, η οποία δεν θα αντικατασταθεί εύκολα. Οποιαδήποτε προσέγγιση και αν επιδιώξουν τελικά η Μόσχα και η Ευρώπη, οι Ρώσοι θα βαρύνονται από το κόστος του πολέμου για τις επόμενες γενιές», καταλήγει το δημοσίευμα.