Του Θανάση Παπαδή
Στο Υπουργείο Οικονομικών εμφανίζονται σίγουροι ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% εφέτος θα επιτευχθεί και παράλληλα θεωρούν ότι μπορεί το τελικό αποτέλεσμα να είναι ακόμη καλύτερο από το επιθυμητό.
Ωστόσο εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι και αυτό διότι ο καθοριστικός μήνας που θα δείξει κατά πόσο η αισιοδοξία αυτή έχει βάσεις, είναι ο Σεπτέμβριος. Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν τέσσερις διαφορετικούς φόρους.
Ποιοι είναι αυτοί;
1. Η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος
2. Η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ
3. Η δόση για την ρύθμιση για χρέη προς την Εφορία, και
4. Η δόση για την αντίστοιχη ρύθμιση για χρέη προς τα Ταμεία.
Δεν μπορεί να πει κανείς με ακρίβεια πόσα χρήματα είναι, δεδομένου ότι οι φορολογούμενοι δεν τηρούν απαρέγκλιτα το ύψος των δόσεων. Ωστόσο, σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις, το ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι –δεν υπολογίζονται οι επιχειρήσεις– ανέρχεται σε περίπου 2 δισ. ευρώ.
Ένα ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο αν υπολογίσει κανείς ότι παραδοσιακά ο Σεπτέμβριος είναι ένας μήνας με υψηλά έξοδα για ένα μέσο νοικοκυριό, εξαιτίας του ότι ξεκινούν τα σχολεία, αλλά και η επιστροφή από τις διακοπές.
Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι ειδικά για τον ΕΝΦΙΑ τα έσοδα θα είναι μεγαλύτερα – ποσοστιαία – σε σχέση με πέρυσι. Και αυτό το εστιάζουν στο γεγονός ότι η σημαντική μείωση του φόρου, 22% μεσοσταθμικά, θα παρακινήσει ακόμη και εκείνους που είτε δυσκολεύονταν είτε ήταν μπαταχτσήδες, να πληρώσουν τελικά έτσι ώστε να μην μπουν στις λίστες της εφορίας.
Βασικός στόχος είναι η εισπραξιμότητα για τον ΕΝΦΙΑ από 75% να ξεπεράσει το 80%. Τι σημαίνει αυτό; Ότι για κάθε 100 ευρώ που πιστοποιείται πληρώνονται τα 75, ενώ η κυβέρνηση έχει βάλει τον πήχη στα 80 ευρώ και άνω.
Έτσι ο στόχος σε απόλυτους αριθμούς αντιστοιχεί σε είσπραξη πάνω από τα 2 δισ ευρώ, αφού το συνολικό ποσό που έχει πιστοποιηθεί είναι 2,539 δισ.