Ο Στέφανος Κασσελάκης στερείται μνήμης ή μας κοροϊδεύει
Eurokinissi/ Γιώργος Κονταρίνης
Eurokinissi/ Γιώργος Κονταρίνης

Ο Στέφανος Κασσελάκης στερείται μνήμης ή μας κοροϊδεύει

Μπορεί ο Σύριζα να αλλάζει αρχηγούς, να αλλάζει φυσιογνωμία, δομές, λειτουργία και διαδικασίες, να καταργεί κομματικά όργανα, να θεσπίζει αδιαμεσολάβητες επαφές με τους πολίτες, ωστόσο τα αποτυπώματα του οικονομικού ανορθολογισμού και λαϊκισμού, παραμένουν ισχυρά στο dna του.   

Και έτσι κουβαλώντας πάνω του τη βαριά κληρονομιά του οικονομικού ανορθολογισμού του Γιάννη Βαρουφάκη, του Γιάννη Δραγασάκη, του Παναγιώτη Λαφαζάνη και των λοιπών πρώην πρωτοκλασσάτων υπουργών της συγκυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου, ο Στέφανος Κασσελάκης βάλλει κατά της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Κωστή Χατζηδάκη.  

Πώς τα φέρνει όμως η ζωή. Την ίδια στιγμή που ο αρχηγός του Σύριζα, καταφέρεται κατά όλων των οικονομικών κινήσεων της κυβέρνησης στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, κλείνουν ακριβώς οκτώ έτη από την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A. Η συμφωνία της πώλησης είχε επισφραγισθεί στις 14 Ιουλίου του 2016, με φαρδιές πλατιές τις υπογραφές όχι μόνο του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αλλά και όλων των τότε επιφανών υπουργών της συγκυβέρνησης Σύριζα – Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Έτσι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δια χειρός Αλέξη Τσίπρα και Σύριζα περνούσε τον Ιούλιο του 2016 στα Ιταλικά χέρια έναντι 45 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, 45 εκατ. ευρώ. Όταν ο ίδιος Σύριζα, με τον ίδιο αρχηγό και τα ίδια στελέχη, το 2013 κατηγορούσε την κυβέρνηση η οποία προωθούσε τότε την εξυγίανση και  ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με τίμημα της τάξης των 300 εκατ. ευρώ. Ένα τίμημα που θεωρούσαν οι αγωνιστές του Σύριζα, ότι ήταν προκλητικά χαμηλό. Και είχαν χαρακτηρίσει τη συμφωνία σαν «ξεπούλημα», «δώρο» αλλά και σαν το «μεγαλύτερο έγκλημα και από αυτού του μνημονίου με την τρόικα». Και μετά από τρία έτη, οι ίδιοι άνθρωποι πωλούσαν με τις υπογραφές τους την ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο 15%  (ολογράφως δεκαπέντε τοις εκατό) ή στο 1/6 (ολογράφως στο ένα έκτο) της τιμής του δήθεν «ξεπουλήματος». 

 

Δηλαδή τις θερινές εκπτώσεις της τάξεως του 85%, είχε πωληθεί από τους συντρόφους σας, το καλοκαίρι του 2016, το 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A., κύριε Κασσελάκη. Εσείς μπορεί να μην το γνωρίζετε, εμείς όμως το θυμόμαστε μια χαρά.

Θυμόμαστε ακόμα πως με υπογραφές της συγκυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου το 2016, είχε ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ), με τους υπογράφοντες υπουργούς να ρίχνουν μαύρο δάκρυ. Ούτε αυτό το γνωρίζει ο κύριος Κασσελάκης;

Με υπογραφές των αρμοδίων υπουργών Σταθάκη, Παπανάτσιου, Φάμελλο, Κονιόρδου, της συγκυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου είχε ξεπαγώσει και το «project του Ελληνικού», τον Δεκέμβριο του 2017.

Θυμόμαστε επίσης μια χαρά την ανακεφαλαιοποίηση του 2015, την τρίτη στη σειρά, στην οποία είχε οδηγηθεί το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, μετά από τα καταστροφικά για την πραγματική οικονομία, για την επιχειρηματικότητα και για τη βιωσιμότητα των τραπεζών, capital controls. Και τότε κύριε Κασσελάκη, κυβερνούσε το κόμμα σας, μαζί με το ακροδεξιό πολιτικό μόρφωμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Ούτε αυτό το γνωρίζετε; Δεν σας το έχουν πει;

Όλοι θυμόμαστε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου, δεν είχε χρησιμοποιήσει όλη τη δύναμη πυρός, η οποία της είχε προσφερθεί από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Μέσω αυτής της επιλογής μειώθηκε δραστικά η συμμετοχή του Δημοσίου στις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Με την πλειοψηφία των τραπεζικών μετοχών να περνάει στα χέρια των ξένων θεσμικών επενδυτών. 

Πριν από την ανακεφαλαιοποίηση του 2015 το ΤΧΣ κατείχε το 57% της Εθνικής Τράπεζας, το 66% της Alpha Bank, το 67% της Τράπεζας Πειραιώς και το 35% της Eurobank. Μετά την ανακεφαλαιοποίηση, το ΤΧΣ είχε βρεθεί με το 35% της Εθνικής Τράπεζας, με το 26% της Τράπεζας Πειραιώς, με το 11% της Alpha Bank και το 2,7% της Eurobank. Και αυτό το αποτέλεσμα η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου, το είχε χαρακτηρίσει ως μια μεγάλη επιτυχία.

Και έρχεται σήμερα ο νέος πρόεδρος του Σύριζα να μιλήσει για εκποίηση της περιουσίας του ελληνικού λαού και για ζημιογόνες αποφάσεις. Έχουν πολιτικό θράσος και μιλάνε οι άνθρωποι που είχαν οδηγήσει τη μετοχή της ΔΕΗ πέριξ του 1 ευρώ και τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας κοντά στα 90 λεπτά. 

Παριστάνουν ότι δεν αντιλαμβάνονται τις οικονομικές συνθήκες, μέσα από τις οποίες έχουν οδηγηθεί οι τιμές των μετοχών στα σημερινά υψηλά επίπεδα. Ότι δεν αντιλαμβάνεται πως οι αναβαθμίσεις των εταιρειών, αλλά ακόμα και η δυνατότητα τους να διανέμουν μερίσματα σχετίζεται με τη σταδιακή αποχώρηση του κράτους από τη μετοχική τους βάση.

Σύμφωνα με τον Στέφανο Κασσελάκη, «ο Κωστής Χατζηδάκης και η κυβερνητική ομάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν απωλέσει 1,57 δισ. ευρώ σε έναν χρόνο, εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου».  

Να του θυμίσουμε λοιπόν, ότι το καλοκαίρι του 2014 η χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών βρισκόταν στα 34 δισ. ευρώ, και η αποτίμηση της μετοχικής συμμετοχής του Δημοσίου σε αυτές βρισκόταν 20 δισ. ευρώ. Ποσό που ήταν υψηλότερο από τα κεφάλαια ύψους 18,7 δισ. ευρώ, που είχε διοχετεύσει το ΤΧΣ στην πρώτη ανακεφαλαιοποίηση

Να του θυμίσουμε ότι το Νοέμβριο του 2015 κατά της διάρκεια της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης που έγινε επί συγκυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου, η αξία των τραπεζών βρισκόταν χαμηλότερα από το 1 δισ. ευρώ. Να του θυμίσουμε ότι η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας από τον Ιούνιο του 2014, μέχρι το τέλος του 2015 είχε υποχωρήσει κατά -99,11% και από τα 9,4 δισ. ευρώ στα 84 εκατ. ευρώ, με τις αντίστοιχες ζημιές να επηρεάζουν με τον ίδιο τρόπο και το χαρτοφυλάκιο του ΤΧΣ.

Να του θυμίσουμε ότι η συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών και στα CoCos του 2015, είχε κοστίσει 5,4 δισ. ευρώ. 

Πράγματι, όπως αναφέρει στα social media, ο Στέφανος Κασσελάκης, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Αμείλικτοι όμως για τον Σύριζα.  

Και πράγματι, όπως αναφέρει στα social media, ο Στέφανος Κασσελάκης, οι πολίτες δικαιούνται να μάθουν την αλήθεια. Ωστόσο, η επιλεκτική μνήμη που εμφανίζει ο νέος αρχηγός του Σύριζα είναι προβληματική και δεν βοηθά στην αναζήτηση της αλήθειας, αλλά οδηγεί στην πλήρη διαστροφή της.