Του Χρήστου Ν. Κώνστα
Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι το Eurogroup της Καθαράς Δευτέρας δεν θα οδηγήσει σε μείωση του δημοσίου χρέους κατά 1 δισ. ευρώ, με την επιστροφή των κερδών επί των ελληνικών ομολόγων, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο.
Γι' αυτό ο Ευκλείδης Τσακαλώτος βιάστηκε να προχωρήσει στην έκδοση του 10ετούς ομολόγου αμέσως μετά την αναβάθμιση από την Moody's γιατί -όπως τον πληροφόρησε εγκαίρως ο Γιάννης Στουρνάρας- δεν έχει τίποτα καλύτερο να ελπίζει προς το παρόν.
Aπό την Φρανκφούρτη όπου βρίσκεται από χθες ο Γ. Στουρνάρας ενημέρωσε τον υπουργό Οικονομικών ότι το κλίμα όσον αφορά το νόμο για τις τράπεζες δεν είναι καλό.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρειάζεται περισσότερες διασφαλίσεις και οι υπηρεσίες της Τράπεζας της Ελλάδος εργάζονται με πυρετώδεις ρυθμούς ώστε -κυριολεκτικά με την ψυχή στο στόμα και την τελευταία στιγμή- για να ολοκληρώσουν μια ρεαλιστική αλλά και πειστική Μελέτη Επιπτώσεων (Impact Assesment), για να επιταχυνθούν οι εξελίξεις.
Ταυτόχρονα από το Λουξεμβούργο, o βασικός δανειστής της χώρας, ο ESM στέλνει και άλλα μηνύματα: Μια σειρά από προαπαιτούμενα που είναι καθοριστικά για την απόφαση των υπουργών Οικονομικών στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου, όχι μόνον καθυστερούν αλλά δυστυχώς ούτε προοδεύουν.
Το κλίμα στο Eurogroup δεν είναι ίδιο με το κλίμα στα γραφεία της Κομισιόν παρά το γεγονός ότι η πραγματική απόσταση που τους χωρίζει είναι μικρή.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα πρέπει να εξηγήσουν στους δικούς τους ψηφοφόρους και τις δικές τους αντιπολιτεύσεις γιατί δέχονται να εκταμιεύσουν μερικά εκατομμύρια ευρώ από τους εθνικούς τους προϋπολογισμούς (εκεί έχουν περάσει τα κέρδη των κεντρικών τους τραπεζών) προς όφελος μιας χώρας που δεν τηρεί τα συμφωνημένα.
Ειδικά στην Γερμανία και την Ολλανδία, οι πολιτικές ισορροπίες δεν είναι τόσο ευνοϊκές για μια ομαλή διαδικασία χρηματοδότησης της Ελλάδας. Ιδιαίτερα τώρα που η περιβόητη Συμφωνία των Πρεσπών και η «ομαλοποίηση στην Βαλκανική» δεν είναι ζητούμενες αλλά δεδομένες...
Η πιθανότητα μετάθεσης της απόφασης για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ για τη συνεδρίαση του επόμενου Eurogroup θεωρείται σήμερα πολύ πιθανή.
Γι' αυτό λοιπόν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος βιάζεται να παρουσιάσει μερικές εύκολες -με πανάκριβες αμοιβές και προμήθειες- «επιτυχίες». Ο Ε. Τσακαλώτος προσπαθεί να πείσει ότι αυτός τουλάχιστον κάνει ότι μπορεί… Οι άλλοι όμως δεν βοηθούν…