Οδηγός επιβίωσης για επιχειρήσεις, εργαζομένους και ιδιοκτήτες ακινήτων

Οδηγός επιβίωσης για επιχειρήσεις, εργαζομένους και ιδιοκτήτες ακινήτων

Επιχειρήσεις που κλείνουν υποχρεωτικά, θα απαλλάσσονται από το μισθολογικό κόστος και θα εισπράττουν κρατική επιδότηση για να πληρώσουν το κουρεμένο κατά 40% ενοίκιό τους και τα υπόλοιπα «πάγια έξοδα». Επιχειρήσεις που χαρακτηρίζονται πληττόμενες, θα πρέπει να εμφανίζουν μείωση εσόδων τουλάχιστον 20% για να πάρουν κρατική επιδότηση και χαμηλότοκο δάνειο.

Όσο για τους εργαζόμενους, θα λάβουν 36 ευρώ για κάθε ημέρα που θα παραμείνουν σε αναστολή εργασίας ενώ θα μπορούν να κουρέψουν το ενοίκιό τους κατά 40%. Όσο για τους ιδιοκτήτες, θα λάβουν αυτή τη φορά το 50% της ζημιάς που θα υποστούν πίσω με απευθείας κατάθεση του ποσού στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Επιχειρήσεις

Διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες:

Πρώτον τις επιχειρήσεις που κλείνουν υποχρεωτικά. Αυτό σημαίνει ότι έχουν έναν από τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας του σχετικού πίνακα που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η κυβέρνηση. Για επιχειρήσεις αυτές, το μισθολογικό κόστος θα μηδενιστεί καθώς το σύνολο των εργαζομένων θα μπει σε καθεστώς αναστολής. Επιπλέον, αυτές οι επιχειρήσεις μπορούν να μην πληρώσουν τον ΦΠΑ που κανονικά πρέπει να καταβάλλουν μέχρι το τέλος του μήνα. Η καταβολή του, αναστέλλεται τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο του 2021 ενώ στη συνέχεια παρέχεται η δυνατότητα καταβολής του ποσού σε 12 άτοκες ή σε 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%.

Το ίδιο μπορεί να γίνει και με τις δόσεις ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών που κανονικά θα πρέπει να πληρωθούν μέσα στον Νοέμβριο. Εννοείται ότι για τις επιχειρήσεις που κλείνουν ισχύει η υποχρεωτική μείωση του ενοικίου κατά 40%. Τέλος, οι επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική εντολή, θα μπουν οπωσδήποτε στην 4η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής ανεξάρτητα από το αν έχουν μείωση κύκλου εργασιών ή όχι στο δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου. Με αυτό τον τρόπο, θα πάρουν κατ’ ελάχιστον 2000 ευρώ ενώ τα μισά χρήματα μπορούν και να μην τα επιστρέψουν.

Δεύτερον τις επιχειρήσεις που έχουν ΚΑΔ ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στη διευρυμένη λίστα του Απριλίου με τις επιχειρήσεις που πλήττονται. Αυτές «δύνανται» να βάλουν τους εργαζομένους σε καθεστώς αναστολής προκειμένου να περιορίσουν το μισθολογικό τους κόστος. Επίσης, έχουν την δυνατότητα να κουρέψουν το ενοίκιό τους κατά 40%. Όσον αφορά στις πληττόμενες επιχειρήσεις, υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4 (με χάρισμα του μισού ποσού) αλλά υπάρχει κριτήριο μείωσης εσόδων. Ουσιαστικά δηλαδή, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εμφανίζουν μείωση εσόδων 20% στο δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου για να πάρουν μέρος στην επιστρεπτέα προκαταβολή νούμερο 4 ή μείωση εσόδων 20% τον Νοέμβριο (συγκριτικά με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα) για να λάβουν μέρος στην επιστρεπτέα προκαταβολή νούμερο 5.

Εργαζόμενοι

Όσοι μπουν σε καθεστώς αναστολής θα εισπράττουν ως αποζημίωση ειδικού σκοπού το ποσό των 36 ευρώ για κάθε ημέρα που θα παραμένουν σε καθεστώς αναστολής. Αν δηλαδή, μπουν σε αναστολή από την Δευτέρα και παραμείνουν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, θα δουν να κατατίθενται στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς 576 ευρώ. Ο εργοδότης, θα καταβάλλει το ποσό που αντιστοιχεί στις ημέρες κατά τις οποίες ο εργαζόμενος έχει απασχοληθεί μέσα στον Νοέμβριο (ουσιαστικά δηλαδή κατά την 1η εβδομάδα του Νοεμβρίου).

Το lockdown δεν θα επηρεάσει το δώρο Χριστουγέννων καθώς η διαφορά θα καταβληθεί από το δημόσιο και όχι από τον εργοδότη. Και οι εργαζόμενοι που θα μπουν σε αναστολή θα μπορούν  να κουρέψουν το ενοίκιο της κύριας κατοικίας τους κατά 40% ενώ μπορούν να αναστείλουν την πληρωμή της δόσης της ρύθμισης οφειλών τους για τον Απρίλιο του 2021.

Ιδιοκτήτες ακινήτων

Πολλά μέχρι τώρα τα παράπονα των ιδιοκτητών ακινήτων καθώς μέχρι τώρα δεν έχουν εισπράξει καν την έκπτωση φόρου από τα κουρέματα ενοικίων που έχουν γίνει μέχρι τώρα. Έτσι, στον νέο αυτό γύρο μέτρων, θα προβλέπεται ότι το 50% της ζημιάς από το κούρεμα του ενοικίου, θα κατατίθεται απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό του ιδιοκτήτη.