Το ασφαλιστικό και το τραπεζικό σύστημα της ελληνικής οικονομίας αποτελούν δύο βασικά στοιχεία του οδικού χάρτη που πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική οικονομία για την επίτευξη της δημοσιονομικής σταθεροποίησης.
Η μακροχρόνια πορεία σύγκλισης και η επάνοδος στις αγορές προϋποθέτουν την βιωσιμότητα και των δύο παραπάνω ζωτικών τομέων. Για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων απαραίτητη προϋπόθεση είναι η κατανόηση της λειτουργίας καθώς και η οικονομική ανάλυση τόσο του ασφαλιστικού τομέα όσο και του τραπεζικού.
Στα παραπάνω αναφέρονται τα άρθρα που φιλοξενούνται στο 4ο τεύχος του Επιστημονικού Δελτίου Οικονομικής Ανάλυσης που εκδίδει το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας και το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.
Παραθέτουν βασικά χρηματοοικονομικά στοιχεία της λειτουργίας των τομέων της οικονομίας δίνοντας την δυνατότητα στον αναγνώστη να αποκτήσει μια εμπεριστατωμένη εικόνα της προοπτικής των μεταρρυθμίσεων.
Η σύγκλιση των μακροοικονομικών επιδόσεων ευρωπαϊκών οικονομιών αποτελεί την μοναδική ικανή και αναγκαία συνθήκη για την αποτελεσματικότητα των κοινών ευρωπαϊκών πολιτικών, όπως σημειώνεται σχετικά στην ανάλυση που υπογραμμίζει ακόμη ότι οι αποκλίσεις μεταξύ των χωρών μελών της ΟΝΕ που παρουσιάστηκε το διάστημα της κρίσης 2008- 2014 αποδυναμώνουν τον ενιαίο οικονομικό χώρο τροφοδοτώντας τον προβληματισμό για την ενιαία νομισματική περιοχή.
Για το λόγο αυτό στο τρίτο άρθρο παρουσιάζονται οι μακροοικονομικές επιδόσεις επιλεγμένων οικονομιών της ΟΝΕ προκειμένου να καταγραφούν οι κύριοι τομείς της απόκλισης.
Με τα τρία άρθρα που συμπεριλαμβάνονται στο παρόν τεύχος ολοκληρώνεται ο α ? κύκλος ανάλυσης και καταγραφής τομέων της ελληνικής οικονομίας.
Στο β ? κύκλο που θα ακολουθήσει το Επιστημονικό Δελτίο θα συνεισφέρει στο δημόσιο διάλογο με προτάσεις και θέσεις για τα κύρια θέματα που προκύπτουν στην πορεία εφαρμογής της Συμφωνίας του Αυγούστου 2015.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ