Τη δυνατότητα στους κόκκινους δανειολήπτες οι οποίοι είχαν δανειοδοτηθεί από τις τράπεζες με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου να αποπληρώσουν τα χρέη τους προς την εφορία ύψους 2 δισ. ευρώ παρέχει η κυβέρνηση. Τα χρέη αυτά εκκρεμούν εδώ και χρόνια και πλέον μπορούν να τα εντάξουν σε ειδική ρύθμιση που θα δημιουργηθεί για αυτούς.
Ωστόσο είναι υπαρκτός ο κίνδυνος οι καταπτώσεις να φθάσουν τα 3,5 δισ. ευρώ ενδεχομένως και σε υψηλότερα επίπεδα λόγω των νέων εγγυήσεων που δίνει η κυβέρνηση λόγο της πανδημίας .
Με βάση ρύθμιση που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή προσεχώς, οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση, που προέκυψαν από καταπτώσεις δανείων τα οποία χορηγήθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, μπορούν να ρυθμιστούν σε 120 μηνιαίες δόσεις, με κλιμακούμενο πρόγραμμα απαλλαγής από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.
Και μπορεί ορθά η κυβέρνηση να προσφέρει μία λύση στους ανωτέρω δανειολήπτες (καθώς θα μπορούσε να χάσει το σύνολο των απαιτήσεων) ωστόσο, η ίδια δεν έχει αποπληρώσει ακόμα τις τράπεζες παρά το γεγονός ότι οι εγγυήσεις έχουν καταπέσει. Μάλιστα το θέμα είχε συζητηθεί με τους θεσμούς της χώρας και γίνει ειδική αναφορά στην προηγούμενη έκθεση της Κομισιόν και συγκεκριμένα ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην εκκαθάρισης του αποθέματος των κρατικών εγγυήσεων για τραπεζικά δάνεια, αξίας 1,1% του ΑΕΠ .
Το σχέδιο προβλέπει την αποπληρωμή των καταπτώσεων των εγγυήσεων εντός πέντε ετών με μία μικρή δόση 77 εκατ. ευρώ φέτος και 480 εκατ. ευρώ τα επόμενα 4 χρόνια Ωστόσο, είναι εξαιρετικά πιθανό να καταπέσουν και άλλες εγγυήσεις ενώ το σύνολο των εγγυήσεων ανέρχεται σήμερα περίπου στα 3,5 δισ. ευρώ.
Είναι ενδεικτικό ότι μέσα στο 2019 κατέπεσαν εγγυήσεις του Δημοσίου ύψους 379 εκατ. ευρώ, αισθητά μικρότερες σε σχέση με το 2018, οπότε είχαν καταπέσει 952 εκατ. ευρώ κι 890 το 2017.
Πρόκειται για δάνεια που χορηγήθηκαν από το 2005 κυρίως για κοινωνικούς ή ανθρωπιστικούς λόγους σε σεισμόπληκτους, πυρόπληκτους, αγρότες και επιχειρήσεις. Οι δανειολήπτες δεν ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους, κάτι που επιδεινώθηκε στην περίοδο της κρίσης, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να συσσωρεύει καταπτώσεις που δεν εξοφλούσε από την πλευρά του, εν μέσω μνημονίων.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία το ανεξόφλητο υπόλοιπο των δανείων που έχει αναλάβει το Ελληνικό Δημόσιο έως την 31η .12.2018, ανέρχεται σε 12,780 δισ. ευρώ, από το οποίο το 40,30% έχει δοθεί σε δημόσιους φορείς και οργανισμούς, ενώ σε αυτό συμπεριλαμβάνονται και εγγυήσεις που χορηγεί το Ελληνικό Δημόσιο στις τράπεζες για χρηματοδότηση για λόγους ρευστότητας από τον μηχανισμό παροχής ρευστότητας ELA (Emergency Liquidity Assistance), ποσού 947 εκατ. ευρώ.