Οι 8 «εντολές» του SSM προς τις ελληνικές τράπεζες

Οι 8 «εντολές» του SSM προς τις ελληνικές τράπεζες

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Η επίσκεψη της επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ, Daniele Nouy, στην Ελλάδα συνοδεύτηκε από την επιβεβαίωση των απογοητευτικών στοιχείων του πρώτου διμήνου καθώς και από την υποβολή μίας σειράς κατευθυντήριων γραμμών, οι οποίες λόγω των εξαιρετικά δυσμενών συνθηκών στις αρχές του 2017, παίρνουν τη μορφή «εντολών».

Στόχος του SSM, είναι σύμφωνα με πληροφορίες, να «αφυπνίσει» τις τράπεζες έτσι ώστε με το που κλείσει η αξιολόγηση να κινηθούν γρήγορα για να επιτύχουν τους στόχους μείωσης των «κόκκινων» δανείων για το σύνολο του έτους και να μην μπλέξουν σε περιπέτειες, όταν διενεργηθούν τα πανευρωπαϊκά stress tests το 2018.

Όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών δεν περίμεναν την Daniele Nouy να «επικυρώσει» την απόκλιση που παρατηρείται στους στόχους, αλλά ανέμεναν τις σχετικές συστάσεις. Βρίσκονται, άλλωστε, σε συνεχή επαφή με τις Κοινές Εποπτικές Ομάδες που αποτελούνται από στελέχη της ΕΚΤ και της ΤτΕ. Κοινό συμπέρασμα, τόσο των στελεχών των εποπτικών Αρχών, όσο και της Γαλλίδας επικεφαλής του SSM, είναι ότι οι τράπεζες μπορούν παρά τις αντιξοότητες να επιτύχουν τους στόχους, αρκεί να ανεβάσουν ταχύτητα για να καλύψουν το χαμένο έδαφος.

Με άλλα λόγια, ο Επόπτης περιμένει από τις ελληνικές τράπεζες να εφαρμόσουν... ακαριαίες λύσεις για την επιθετική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), από τη στιγμή που θα νομοθετηθούν τα απαραίτητα εργαλεία. Όπως έχει επανειλημμένα αναφερθεί, το πρόβλημα στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι ότι η νομοθέτηση του πλαισίου είναι συνδεδεμένη με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Μία συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών εκτιμάται ότι θα δώσει τέλος στη στασιμότητα που παρατηρείται και θα απομακρύνει τους κινδύνους που σχετίζονται με την αύξηση της χρηματοδότησης από τον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας (ELA), τις εκροές καταθέσεων και την αύξηση των «κόκκινων» δανείων.

Η κ. Nouy, δήλωσε στον ΣΚΑΙ ότι η εποπτική Αρχή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε ότι αφορά τον ELA, εκφράζοντας την ελπίδα η αύξηση να αποτελεί μία παροδική εξέλιξη. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η Γαλλίδα αξιωματούχος, ήταν σαν να έγινε μία παύση στην πρόοδο, ενώ η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα αποτελέσει ισχυρό μήνυμα στις αγορές, τους επενδυτές και τους καταθέτες.

Αυτό σημαίνει ότι περιθώρια για δοκιμές, καθυστερήσεις λόγω επιχειρηματικών συμφερόντων και πολιτικών παρεμβάσεων, δεν υπάρχουν. Ιδίως οι σχέσεις των τραπεζών με επιχειρηματικούς και πολιτικούς κύκλους έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των αλλαγών που προωθούνται στο μοντέλο διακυβέρνησης των τραπεζών.

Πηγές με γνώση των επαφών σημειώνουν ότι παρά το γεγονός πως ο χρόνος πιέζει, η ψήφιση όλων των απαραίτητων εργαλείων, όπως ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, η ποινική ασυλία στελεχών και η φορολογική αντιμετώπιση των ζημιών που θα προκύψουν από τη διαχείριση, θα δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες να επιστρέψουν σε τροχιά επίτευξης των στόχων. Αρκεί να εφαρμοστεί το σχέδιο κατά γράμμα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τραπεζικές πηγές, η Daniele Nouy προέτρεψε τις τράπεζες να:

1.Επιταχύνουν τη διαχείριση: Οι καθυστερήσεις του παρελθόντος και η τακτική των βραχυπρόθεσμων ρυθμίσεων που μετέφερε τη λύση του προβλήματος στο μέλλον δεν θα γίνουν πλέον ανεκτές.

2.Κινηθούν πιο επιθετικά: Οι τράπεζες θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες ακόμη και για την εφαρμογή πιο μαζικών λύσεων, έτσι ώστε να επιταχυνθεί η ροή των βιώσιμων ρυθμίσεων και να μειωθεί ο αριθμός των NPEs σε ορίζοντα έτους.

3.Χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία: Εκτός από τις διαγραφές, που αποτελούν το βασικό εργαλείο μέχρι στιγμής, οι τράπεζες θα πρέπει να μη διστάσουν να προχωρήσουν σε πιο δραστικές κινήσεις – μέσω πλειστηριασμών, εξωδικαστικού συμβιβασμού και γενναίων αναδιαρθρώσεων δανείων βιώσιμων εταιρειών.

4.Πιέσουν σε πρώτο χρόνο τους στρατηγικούς κακοπληρωτές: Οι «μπαταχτσήδες» είναι οι πρώτοι που θα πρέπει να εντοπιστούν και να αναγκαστούν να πληρώσουν. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία όχι μόνο των τραπεζών αλλά και δημόσιων φορέων.

5.Μην επηρεαστούν από επιχειρηματικά και πολιτικά συμφέροντα: Η απρόσκοπτη πρόοδος του σχεδίου μείωσης των NPEs προϋποθέτει ότι δεν θα υπάρξουν παρεμβάσεις, κάτι που οι εποπτικές Αρχές τονίζουν σε κάθε ευκαιρία.

6.Κλείσουν όλες τις εκκρεμότητες για να αντισταθμίσουν τις αποκλίσεις των πρώτων μηνών του έτους: Οι στόχοι των επόμενων τριμήνων είναι ιδιαίτερα υψηλοί, με αποτέλεσμα να χρειάζεται… χειρουργική ακρίβεια στις επόμενες κινήσεις.

7.Συνεργαστούν: Η αντιμετώπιση κοινών πιστούχων αποτελεί βασική επιδίωξη για την καλύτερη και ταχύτερη αναδιάρθρωση βιώσιμων επιχειρήσεων, ενώ εκτιμάται ότι αν υπάρξει ο κατάλληλος βαθμός συνεννόησης, θα ξεμπλοκάρουν αρκετές υποθέσεις.

8.Να ολοκληρώσουν την ανασυγκρότηση των διοικητικών συμβουλίων: Ο SSM θεωρεί το ζήτημα της διακυβέρνησης των τραπεζών μείζονος σημασίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ιδιαίτερα για τις ελληνικές τράπεζες, ο συνδυασμός της παρατεταμένης κρίσης και του υπερβολικά υψηλού ποσοστού «κόκκινων» δανείων, απαιτεί την επιλογή έμπειρων στελεχών με τεχνογνωσία και «ανεξαρτησία».

Διαβάστε ακόμα:

- D. Nouy για τράπεζες: Κάπως απογοητευτικό το α'' δίμηνο του έτους