Οι... άγνωστες επενδύσεις των Γάλλων στην Ελλάδα

Οι... άγνωστες επενδύσεις των Γάλλων στην Ελλάδα

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Ασχέτως αν προβάλλονται τελευταία – λόγω επικαιρότητας - οι αποτυχημένες επενδύσεις των Γάλλων στην Ελλάδα, κυρίως στις τράπεζες, η αλήθεια είναι ότι η χώρα αυτή έχει επί δεκαετίες ισχυρότατη επενδυτική παρουσία στην Ελλάδα, σε πλήθος, ετερόκλητων κλάδων. 

Ίσως δεν είναι υπερβολή αν γράψουμε ότι γαλλικά συμφέροντα έχουν κάνει τις περισσότερες – διαχρονικά – επενδύσεις στη χώρα μας και σίγουρα τις πιο... ετερόκλητες. Κλάδοι όπως τρόφιμα, ποτά, ασφάλειες, τράπεζες, ενέργεια και βιομηχανία είναι κλάδοι που έχουν σημαντικές επενδύσεις οι Γάλλοι.

Ασφαλώς, οι πιο... προβεβλημένες επενδύσεις των Γάλλων που τυγχάνει να είναι και οι πιο πρόσφατες, αλλά και οι πιο αποτυχημένες, είναι στις τράπεζες (Credit Agricole, Societe General), ενώ και η παρουσία της Carrefour δε θεωρείται – συνολικά – επιτυχημένη.

Από εκεί και πέρα, οι Γάλλοι έχουν δεκάδες επιτυχημένες επενδύσεις στην Ελλάδα, έχουν υπό την... κηδεμονία τους μερικές εταιρείες διαμάντια!

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος η Γαλλία παραδοσιακά είναι μέσα στις πρώτες χώρες από πλευράς επενδύσεων στη χώρα μας. Τα τελευταία χρόνια, οι ετήσιες «γαλλικές» εισροές στη χώρα μας κυμαίνονται μεταξύ των 1,5 και 2,5 δισ. ευρώ, με μικρές αποκλείσεις κάποια έτη, όπως το 2012 που ήταν ελαφρώς μικρότερες.

Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται σήμερα περίπου 120 θυγατρικές εταιρείες γαλλικών ομίλων και επιχειρήσεων. Αυτός ο αριθμός αφορά είτε άμεσες επενδύσεις των Γάλλων, είτε μεικτές επιχειρήσεις, ή κοινοπραξίες με ελληνικές ή άλλων εθνικοτήτων εταιρείες.

Εταιρείες γαλλικών συμφερόντων στην Ελλάδα, ή συμμετοχές, ή κοινοπραξίες

Εταιρείες γαλλικών συμφερόντων, είτε μέσω άμεσων είτε μέσω έμμεσων επενδύσεων, συμμετοχών ή κοινοπραξιών είναι μεταξύ άλλων οι BIC Violex, Lafarge, S&B Ορυκτά, Nexans, Schneider, ΕΠΟΜ ούζο Μίνι, PSA Peugeot, Citroen, Renault, EDF, Alstom, Total, Cofely GDF Suez, Vinci, CMA-CGM, Baccarat, BIC, L'Oreal Paris, Hermes, Seb, Dior, Sanofi, Aventis, Pierre Fabre, Biomerieux, Leroy Merlin, AXA, Groupama, CNP, Accor, Club Med, Thales.

Μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις

BIC Violex: Ίσως, διαχρονικά, η πιο επιτυχημένη και ανθεκτική «γαλλική» επένδυση στη χώρα μας. Η εξαιρετικά ποιοτική εταιρεία που παράγει στην Ελλάδα το 70% της παγκόσμιας αγοράς ξυραφιών μιας χρήσης, είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση. Ιδρύθηκε αρχικά ως ΒΙΟΛΕΞ το 1952 από την οικογένεια Πολίτη και εξειδικευόταν στην κατασκευή ξυριστικών λεπίδων δύο αιχμών, τα γνωστά ASTOR. Εδώ και πολλές δεκαετίες όμως έχει συνδεθεί μετοχικά με γαλλικά συμφέροντα και τον Μαρσέλ Μπικ (Marcel Bich), που παράγει τους γνωστούς στυλό και τους αναπτήρες.

Το 1999, η ελληνική εταιρεία εξαγοράστηκε εξ ολοκλήρου από την οικογένεια του Μαρσέλ Μπικ που ελέγχει το μητρικό όμιλο Societe Bic. Αυτή η εξέλιξη όχι μόνο δεν αποδυνάμωσε την ελληνική παραγωγή, αντιθέτως ο γαλλικός όμιλος έχει καταστήσει την «ελληνική» BIC το παγκόσμιο κέντρο έρευνας και παραγωγής για τα ξυραφάκια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2011 οι συνολικές επενδύσεις ήταν 25 εκατ. ευρώ ενώ στην τριετία 2012-2014 ανήλθαν σε 100 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία έχει επενδύσει τα τελευταία 10 χρόνια πάνω από 250 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα. Πρόκειται για εταιρεία διαμάντι, που απασχολεί 1.200 εργαζόμενους, με άριστο επιχειρηματικό περιβάλλον, ενώ έχει κατοχυρώσει περισσότερες από 40 πατέντες τα τελευταία χρόνια. Οι εξαγωγές της BIC αποτελούν το 1% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών ετησίως!

S&B Ορυκτά (πρώην Αργυρομεταλλευμάτων & Βαρυτίνης): Η εταιρεία που διαχειρίζεται τα τεράστια κοιτάσματα περλίτη και μπετονίτη της Μήλου, εξαγοράστηκε τέλη του 2014 από τον γαλλικό βιομηχανικό κολοσσό Imerys έναντι τιμήματος ύψους 525 εκατ. ευρώ. Ο γαλλικός όμιλος, ιδρύθηκε το 1880 (ως Imetal) από την οικογένεια Ρόθτσαϊλντ και σήμερα (ως Imerys πλέον) είναι μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως στον κλάδο των βιομηχανικών μετάλλων, με παρουσία σε 50 χώρες και περισσότερους από 16.000 εργαζομένους.

ΕΠΟΜ, ούζο Μίνι: Από το 1996 το ούζο που παράγει η Ένωση Ποτοποιών Μυτιλήνης (ΕΠΟΜ), το γνωστό... Μίνι, έχει εξαγοραστεί από το γαλλικό κολοσσό Pernod Ricard, που πρόσφερε τότε 5,4 δισ. δραχμές στους 66 μετόχους της ΕΠΟΜ. Παράγει το Μίνι, τη... Φήμη και το Λέσβος. Η Pernod Ricard (Chivas Regal, Absolut, Jameson Irish Whiskey, Havana Club κ.α.) συνεχίζει να στηρίζει την επένδυσή της, με το Μίνι να κρατάει σταθερά τα μερίδια αγοράς του, παραμένοντας ένα δυνατό brand στην αγορά ούζου στην Ελλάδα με καλές εξαγωγές. 

Nexans Hellas: H Nexans Ελλάς Α.Β.Ε. ιδρύθηκε το 1973 αρχικά ως... ΜΑΝΟΥΛΙ ΕΛΛΑΣ ΚΑΛΩΔΙΑ Α.Β.Ε. ενώ το 1988 έγινε μέλος του διεθνούς γαλλικού ομίλου ALCATEL. Στις 12 Μαρτίου του 1990 εισήλθε στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ μετά από απόσχιση καλωδίων και εξαρτημάτων και τη δημιουργία αυτόνομου ομίλου, οι μετοχές της μητρικής Nexans εισήλθαν στο χρηματιστήριο του Παρισιού. Δεν έχουν πάψει οι επενδύσεις στην εταιρεία, που αυξάνει τις δουλειές της και τα μερίδια αγοράς της.

Φοίνιξ Ασφαλιστική: Από τις ιστορικές ασφαλιστικές εταιρείες της χώρας, η Φοίνιξ ιδρύθηκε το 1928, όταν η ασφαλιστική κουλτούρα και πολύ περισσότερο η ασφαλιστική συνείδηση ήταν σε πολύ πρωτόλειο στάδιο στη χώρα. Ως θυγατρική της Εμπορικής Τράπεζας ακολούθησε τη... διαδρομή της, σε πολλά επίπεδα, σε ακμή και παρακμή.

Το 1964 ο Φοίνικας είχε ήδη εισαχθεί στο Χρηματιστήριο, ενώ για δεκαετίες ήταν ανάμεσα τις κορυφαίες ασφαλιστικές της χώρας. Το πρώτο μισό της δεκαετίας του ''90 συγχωνεύτηκε με τη Metrolife και έγινε Φοίνιξ Metrolife Εμπορική. Εν τέλει ξαναπέρασε στα χέρια ιδιωτών και μάλιστα Γάλλων. Το 2006 η Γαλλική τράπεζα Credit Agricole απέκτησε τον έλεγχο της Εμπορικής Τράπεζας και έτσι η Φοίνιξ πέρασε εκ νέου στα χέρια ιδιωτών. To 2007, κατόπιν συμφωνίας Εμπορικής και Credit Agricole, οι δραστηριότητες της Φοίνιξ πέρασαν στο μεγάλο γαλλικό όμιλο Groupama.  

Alpha Ασφαλιστική: Η εταιρεία δημιουργήθηκε το 1999 από τη συνένωση της Εμπορικής Ασφαλιστικής και της Ελληνοβρετανικής Ζωής και ζημιών, ως θυγατρική της Alpha Τράπεζας Πίστεως. Το 2007 εξαγοράστηκε από το μεγάλο γαλλικό όμιλο AXA που έχει παγκόσμια παρουσία, και μετονομάστηκε σε AXA Ασφαλιστική. Για το deal η ΑΧΑ κατέβαλε τίμημα 255 εκατ. ευρώ.

Τσιμέντα Χάλυψ: Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1934 στον Ασπρόπυργο Αττικής και είναι μέσα στις μεγαλύτερες τσιμεντοβιομηχανίες της χώρας. Στις αρχές του ''90 πέρασε στα χέρια του γαλλικού επιχειρηματικού ομίλου Ciments Francais, ο οποίος μετά από δύο χρόνια εξαγοράστηκε από τον πολυεθνικό όμιλο Italcementi Group, που είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος παραγωγός τσιμέντου παγκοσμίως.

ΑΓΕΤ Ηρακλής: Εταιρεία με όνομα βαρύ, σαν ιστορία, η ΑΓΕΤ Ηρακλής, ένας όμιλος από τους τελευταίους ισχυρούς πυλώνες της ελληνικής βιομηχανίας, ιδρύθηκε πριν 106 χρόνια, το 1911! Αρχές της δεκαετίας του ''90 μεταβιβάστηκε στον ιταλικό όμιλο Calcestruzzi, που είχε αποκτήσει και τα υπό χρεοκοπία Τσιμέντα Χαλκίδος. Κατόπιν, τον Οκτώβριο του 1999 μέσω πλειστηριασμού, η βρετανική Blue Circle - που εξαγοράστηκε από τη γαλλική Lafarge - απέκτησε την εταιρεία, όπως και τα Τσιμέντα Χαλκίδας.

Η γαλλική Lafarge έχει συγχωνευτεί με την ελβετική Holcim, καθιστώντας έναν παγκόσμιας εμβέλειας όμιλο. Όμως η... ρετσινιά για το οριστικό κλείσιμο των Τσιμέντων Χαλκίδας και τη διόγκωση της ανεργίας στην περιοχή, έμεινε – και δικαίως – στους Γάλλους.