Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Στο 0,48% έφτασε χθες το κόστος δανεισμού της Ελλάδας για πέντε χρόνια αποδεικνύοντας ότι ο δρόμος για τα αρνητικά επιτόκια δεν είναι τόσο μακρινός όσο πίστευαν πριν από λίγους μήνες ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι αναλυτές για την Ελλάδα. Σίγουρα η πορεία των αποδόσεων στην αγορά ομολόγων τους επόμενους μήνες θα εξαρτηθεί από πολλούς εξωγενείς παράγοντες, ωστόσο υπάρχουν και οι εγχώριες εξελίξεις. Και πάνω απ' όλα, αυτό που είπε χθες ο Μάριο Ντράγκι στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του.
Αυτή είναι πολύ καλή περίοδος για την Ελλάδα, τόνισε ο Ντράγκι, γιατί όλες οι κινήσεις της κυβέρνησης μαρτυρούν ότι η χώρα θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις κατάλληλες πολιτικές. Τις πολιτικές που αναγκάζουν τους επενδυτές να θεωρούν την Ελλάδα ένα πραγματικό success story μετά από πολλά χρόνια απαξίωσης και τρομακτικής λιτότητας.
Σήμερα είναι προγραμματισμένη η αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου από την Standard and Poor's. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στα όσα προεξοφλούν οι αγορές και στον θετικό αντίκτυπο που θα έχει μία αναβάθμιση από τον αμερικανικό οίκο. Ωστόσο η ετυμηγορία της S&P γίνεται ακόμη πιο σημαντική αν λάβουμε υπόψη ότι είναι ο μοναδικός οίκος που θα αξιολογήσει την Ελλάδα τρεις φορές μέσα στο 2020. Που σημαίνει πως αν όλα κυλήσουν ομαλά και σήμερα έχουμε αναβάθμιση, η S&P θα είναι ενδεχομένως ο οίκος αξιολόγησης που σε ένα χρόνο από σήμερα θα επικυρώσει την πανηγυρική επιστροφή της χώρας μας στην «επενδυτική βαθμίδα».
Μέχρι τότε είναι πραγματικά απίθανο να μειωθούν πολύ περισσότερο οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, πόσω μάλλον να περάσουν σε αρνητικό έδαφος. Κυρίως του 10ετούς γιατί το 5ετές δείχνει ότι συντομεύει τη διαδρομή ενώ ακόμη και ανώτεροι αξιωματούχοι όπως ο Ντράγκι δεν αποκλείουν τη σύγκλιση με την υ0πόλοιπη Ευρώπη.
Χθες, μέσα σε μία ημέρα το κόστος δανεισμού της Ελλάδας υποχώρησε στη δευτερογενή αγορά στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, το spread των ελληνικών ομολόγων κατρακύλησε ακόμη περισσότερο αφήνοντας πίσω τα επίπεδα κρίσης των τελευταίων δέκα ετών και ο Μάριο Ντράγκι επισφράγισε την επιστροφή της χώρας μας στις ράγες προς τα αρνητικά επιτόκια.
Ποιος θα πίστευε πριν από λίγο καιρό ότι ο Ντράγκι θα περιλάμβανε στην ίδια πρόταση την Ελλάδα μαζί με την έννοια των αρνητικών επιτοκίων και τη λέξη επιτυχία. Όλα αυτά μαζί, για τη χώρα που έφτασε δύο φορές στην πόρτα της εξόδου από το ευρώ, από τον άνθρωπο που έσωσε το ευρώ. Κοντά στο 3%
Η απόδοση του 10ετούς έφτασε έως το 1,23% όταν τον περασμένο Αύγουστο οι εκτιμήσεις των αναλυτών την τοποθετούσαν πολύ πάνω από το 2%. Το spread υποχώρησε έως τις 163 μονάδες βάσης (ή 1,63 ποσοστιαίες μονάδες) ενώ με την Ιταλία η διαφορά των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων συνέκλινε στις 20 μονάδες βάσης. Είναι η πρώτη φορά μετά από 10 ολόκληρα χρόνια που η ελληνική οικονομία διαψεύδει τις προσδοκίες προς το καλύτερο σε τόσο εντυπωσιακό βαθμό.
Ουσιαστικά, ο Ντράγκι χθες έβαλε την Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση και στο κλαμπ των αρνητικών επιτοκίων. Δεν έχει πλέον σημασία αν τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν επισήμως στο QE II (που είναι το πιθανότερο σενάριο) αλλά ότι η Ελλάδα θεωρείται κανονική χώρα με κανονική κυβέρνηση που προσελκύει επενδυτές. Ο βασικός στόχος δεν πρέπει, λοιπόν, να είναι η αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα για να απολαύσουμε τα οφέλη του QE II αλλά για να αποκατασταθεί πλήρως η επενδυτική εμπιστοσύνη. Και τότε τα αρνητικά επιτόκια θα είναι απλώς φυσιολογική εξέλιξη…